Кралят на Балканите Дино Мерлин се развихри в Банско


Кралят на Балканите Дино Мерлин се развихри в Банско

9035

Знаете ли как Дино Мерлин (Dino Merlin) стана Кралят на Балканите?

Ами, по най-трудния възможен начин. С много бачкане в продължение на над 30 години. И с много хейт по ранното му творчество.

Още през далечната 1985 година, когато Дино Дервишхалидович пуска дебютния албум на своята група Merlin, озаглавен "Kokuzna vremena", критиката го прави на мармалад, обвинявайки го в плагиатство и поредно бледо копие на доминиращите в цяла Югославия Bijelo Dugme. И има защо. "Кражбите" от рок периода на Горан Брегович са фрапантни. Но това не пречи плочата да се продаде в доста изненадващите над 60 000 копия.

Година по-късно, свивайки идеи за втория албум на Merlin, Дино посяга и към изключително хитовите в оня момент Plavi Orkestar, като "по сиромаховски заимства" еволюцията на стила ню примитив към новото подтечение ню партизанс. Някаква луда прищявка за възпяване на партизанските времена в средата на 80-те. Дори на корицата на албума, Дино предизвикателно се заиграва с лика на Мерилин Монро и лицето на анонимна партизанка.

Критиката продължава да мачка група Merlin, а фронтменът ѝ не спира да "свива" методично половината теми на Горан Брегович, който пък ги е гепил от половината световна и циганска музика.

Животът на състава приключва през 1990 година, след пет издадени плочи с добри тиражи и 2-3 наистина големи хита, отмъкнати брутално от творчеството на британските реге звезди UB 40. През 90-те, Дино Мерлин започва соловата си кариера с два албума и авторство на редица песни за екс-юго чалгари. През май 1992 година му е оказана огромната чест да композира химна на Босна и Херцеговина и може би от тук тръгва шеметната му кариера към Балканския трон.

Следват цели три участия на "Евровизия" като изпълнител, съавтор и автор. После колаборация с Желко Йоксимович в хита "Supermen", награди от престижни фестивали, мощни турнета с многохилядна публика, вдигане на ниво след ниво и накрая превръщане в тотална балканска легенда.

И най-после стигаме до концерта на Дино Мерлин в Банско на 3 септември 2016 година. Финална дата от неговото турне и безплатна възможност за почитателите му (основно от Видин, Кюстендил и Сърбия) да видят и чуят едва 53-годишния артист с визия на 70-годишен дядо. Балканският фестивал Bohemi е от панаирно-съборен тип. Разбирай: натурална етно-чалга с музика за тукашните маси. На която - за щастие!, Дино Мерлин долита като бяла врана. Явно организаторите са очаквали Горан Брегович 2, но са получили Фил Колинс 3. За огромно удоволствие!

Пристигаме час и нещо преди концерта на Дино в Банско. На сцената все още е Алкохол Джаззз Оркестър. Весело е. Фронтменът им замята на руски. Публиката е рехава, а групата ни почти на спринт се покрива в далечна механа (с "цецовасилевски" цени) преди да са замлатили гьобеците на Карандила. (От тези тритактови "калашници", "месечини" и "джурджевдани" вече много сериозно ми се гади! Повече от 20 години едно и също само се думка в тази територия!).

Час по-късно тясното банско площадче е заринато с народ. Апокалиптично вони на скара от всяка точка. На сцената Ники Станоев се раздава като лъв и конферансира подобно закоравял викач от световна стокова борса. В този момент предвидените едва 4% дъжд за деня запръскват закачливо.

По мои наблюдения има към 8-9 000 души, сред които мога да намеря всичките си познати в рамките на 3-4 минути. Според наблюденията на еуфорични патрЕоти из интернет, било имало над 40, дори над 50 000 души. Което е научна фантастика, разбира се!

21.15 часът. Интрото на шоуто заявява, че саундът ще е перфектен, макар и леко по-тих от нормалното. 9-членният бенд на Дино Мерлин говори за суперкласа. Ритъмът е диско, дори техно. Публиката седи в ступор и се чуди тези защо не плющят като Ку-ку бенд.

Още по време на първата песен "Skoljka" вечното роуди Давид от Кюстендил ме ръга в ребрата и ми крещи в ухото: "Бате, 99% от тези хора тук изобщо не знаят кой е този на сцената и защо не им пее чалга!". И Давид е прав. Айде, малко е завишил процентите. Реално може би са около 90%. Наистина почти никой не е в час. Добре поне, че някой е пуснал устно инфо, че този чичо пее "Йоргованите"!
Най-шумни са агитките от Видин, Кюстендил и Сърбия, но това вече го споменах по-горе. Лека-полека шоуто тръгва. Дино пее брилянтно. Бендът е смазващ. След серията "Ja sam na te navik'o", "Umri prije smrti", "Нotel Nacional", "Sve je laž" и "Rane" идват и по-прилични аплодисменти, както и пеене тук-там.

В музиката на Краля на Балканите има всичко необходимо: саксофон, акордеон, убийствени беквокалистки и суперзрелищен пич, влизащ в ролята на диджей, танцьор, рапър, бийтбоксър и тромпетист.

Концертът е на топниво. Всякакви турбо-фолк звуци са изчистени изцяло. Дори от по-старите песни. Стилът и шоуто са абсолютен музикален паприкаш, ползващ щедро продуктите от творчеството на UB 40, 2 Unilimited, Bijelo Dugme, Dubioza Kolektiv ... та, чак до танците на Фил Колинс и Джъстин Тимбърлейк. Няма как, Дино си е Дино!

Шокираната в началото публика решава все пак да догледа хубавото шоу. Нищо, че не включва чака-рака. Има овации на парчета като "Je l' Sarajevo gdje je nekad bilo", "Moj je život Švicarska" и "Kad si rekla da me voliš". Моят личен момент обаче е на "Mjesečina" (ама не онази гнусната) и "Nešto lijepo treba da se desi". К’во да правиш? Спомени от детството, от които UB 40 едва ли са получили някакви авторски права! "Ovo je Balkan" все пак! На хита "Supermen" и после на "Bosnom behar probeharao" въодушевени турбо-чичовци пред сцената вдигат наздравици с високи стъклени чаши (явно са ВИП), от които лъха на царкиров "марков" алкохол.

Двучасовото шоу на Дино Мерлин и неговия приказен бенд е към своя край и всичко живо чака "Йоргованите", да се разцепи на "Весна". Обаче неееееееее! Дино все пак е мегазвезда и ми пълни душата с нов реге вариант на "Kad zamirišu jorgovani", в които чалгарските увивки на Весна ЗмиЯнац не само са променени, а изобщо елиминирани и изрязани от песента. На това място той представя бенда си и показва нагледно как може да поправиш една грешка на музикален растеж.

Финалът е за експлозивния трак "Undo", на който музикантите наистина разцепват гръмотевично и много величествено. 120 минути по-късно шоуто завършва в дискотечен ритъм с много светлина и аплодисменти. Оказва се обаче, че само първият етап на турнето Hotel Nacional е финализиран в Банско, България. През ноември идват нови дати в Германия, Швейцария и Австрия.

Благодарим ти, Дино Мерлин, за страхотния концерт. И най-вече, че прецака чалгарите!

Буди здрав, друже!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички