АфроВизия! Новият фестивал на Аларма Пънк Джаз ще клати Mixtapе 5


АфроВизия! Новият фестивал на Аларма Пънк Джаз ще клати Mixtapе 5

5664

Навярно мълвата за новия фестивал "АфроВизия", който ще се проведе в голямата зала на столичния клуб Mixtapе 5 на 29 май, вече е стигнала до вас, но сега организаторите го оповестяват най-официално.

И не, не е закачка с "Евровизия" и няма конкурсен характер. "АфроВизия" е сериозно събитие, което обръща внимание на традиции, дето са по-стари и от попа, и от американския блус, и от джаза, и от рока и които не един и двама изследователи сочат като праоснова на всички тези направления. Не ви ли се струва странен фактът, че България е eдва ли не единствената европейска страна, която от 1968 г. (когато кралят на малийския блус Али Фарка Туре купува първата си китара "Кремона" в София), е имала само няколко високи гости от съвременната африканска сцена? При положение, че тя е изключително комерсиална в световен мащаб поне от 3 десетилетия насам... Време е по темата да бъде наваксано. Затова "АфроВизия" ще срещне навярно най-популярната съвременна група в Гана - Кинг Аишоба Бенд с легендарни рок музиканти от Австралия (Хюго Рейс, екс-The Bad Seeds), Италия (Джовани Ферарио) и Холандия (Арнолд де Боер - Zea/The Ex) и с музиканти от Балканите (Igralom).

Програма:

29 май, понеделник – 19. 30 ч. Mixtape 5 (голяма зала)

▲▲▲ В последния понеделник на май (29-ти, с начален час 19:30ч.) "Аларма Пънк Джаз" организира "АфроВизия" - Първи (суб)Африкански фестивал в България с участието на квинтета на невероятния Кинг Аишоба от Гана (на снимката вляво) и дългогодишните изследователи и музикални пътешественици из африканските традиции Хюго Рейс (Австралия, екс- The Bad Seeds) и Арнолд Де Боер (Zea /The Ex). В групата на Хюго Fatalists специален гост е китаристът Джовани Ферарио, работил в миналото с легенди като Рокиа Траоре, Пи Джей Харви и Джон Париш, а Арнолд, който само преди половин година посети София с The Ex, ще представи и няколко песни на проекта си Zea в съвсем различен вариант с музикантите от Гана. Концертът ще бъде открит от сръбското трио Igralom, чиято авторска музика е удивителна мозайка от традиции в духа на EKV, Cream и Tinariwen: пост-югославски (пост)пънк с туарегски рифове и чудовищна ритъм секция.

Повече информация: https://www.facebook.com/alarmafest

▲▲▲ Hugo Race Fatalists е първата група, с която австралийският пост-пънк блус визионер, сподвижник на Ник Кейв и Мик Харви в миналото, пътешественик и поет Хюго Рейс дойде в България преди 4 години. Оттогава имахме честта да гледаме и два негови солови концерта, а в края на 2015 и първото му турне с The True Spirit от няколко години насам започна от София. Fatalists е "италианската" му група с Франческо Джампаоли на бас и Диего Сапиньоли на барабани и… този път по изключение вместо с дон Антонио Граментиери (който по същото време е на солово турне), с Джовани Ферарио, с когото Хюго и преди е работил в групите Sepiatone и The True Spirit. Актуалният албум на "Фаталистите" "24 Hours To Nowhere" излезе в края на миналата година и съдържа някои от песните, които Хюго изсвири за пръв път пред българска аудитория в Mixtape 5 и Първо студио на БНР през лятото на 2015. През 2017 Рейс има още два нови албума – "Long Distance Operators" с белгийската цигуларка Катрин Грейндордж и "John Lee Hooker’s World Today" с Микеланджело Русо. Африканските търсения на Хюго Рейс са отразени най-добре в албумите му с Крис Екман в проекта Dirtmusic – с участието на музиканти от Мали като Бен Забо, Фадимата Уалет Умар, Tamikrest, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре и др. За концерта на 29 май се предвижда и директна колаборация на сцената с Кинг Аишоба, с когото ще изсвирят дори две-три песни заедно, за да ознаменуваме тази историческа първа среща.

http://www.hugoracemusic.com

▲▲▲ King Ayisoba e от Горнозападния регион на Гана, граничещ с Буркина Фасо, и е едновременно носител на вековните традиции на свирене на "колого" (двуструнна традиционна бас китара, наподобяваща като звучене магребския инструмент "гомбри" и малийското "нгони") и автор на песни със силно политическо послание, по които се родее по-скоро с линията Фела Кути - Тони Алън - Юпитер Боконджи Илола в западноафриканската музика, отколкото с традиционните музиканти. Легенда в собствената си страна, Кинг Аишоба "открива" Европа едва преди няколко години. С групата си има участия в някои от най-големите европейски фестивали като Roskilde в Дания, a първото турне на групата му на Балканите освен "Аларма Пънк Джаз" включва престижните форуми "Друга Годба" (Любляна) и "Оффест" (Скопие), две от най-утвърдените платформи за африканска музика не само в локален, но и в по-широк европейски план през последните две десетилетия. Новият албум на Кинг Аишоба "1000 Can Die" беше издаден от лейбъла Glitterbeat на 31 март, а като гости в него се изявяват истински легенди като самия Lee "Scratch" Perry.

http://kingayisoba.net

▲▲▲ Zea (a.k.a. Arnold de Boer от Тhe Ex) е човекът, благодарение на чийто ентусиазъм музиката на Кинг Аишоба стига до европейската публика. Самият Арнолд като настоящ фронтмен на The Ex е въвлечен в не един и два интересни африкански проекта, като към етиопските и еритрейските традиции в групата прибавя и своята ганайска страст. Още в първия албум, който записва с The Ex ("Catch My Shoe" (2010), включва песента "Tree Float", чийто текст тръгва от ганайска поговорка. В София е свирил три пъти досега – два пъти с The Ex: в Дома на киното (2012) и в Mixtape 5 (2016) и веднъж като Zea: в Чешкия център (2013), а сега пристига като специален гост на групата на Кинг Аишоба, но и с нов солов албум ("Moarn gean ik dea") – до голяма степен акустичен, с текстове на фризийски, бавен, медитативен, доста различен от електро-рок-ен-рола на предишните "Swimming City" и "The Beginner", с които го познаваме.

http://www.zea.dds.nl

▲▲▲ Igralom, които откриват вечерта, издадоха своя дебютен албум "Pogrešna poznanstva" миналата година, непосредствено след първото си задгранично участие – пак в рамките на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" заедно с психеделик-рок триото Матушка от Петербург и E.U.E.R.P.I. от Трявна. "Африканското" в музиката на Димитрие Симович (бас, вокали), Младен Мариянович (китара) и Марко Томович (барабани) e на ниво "туарегски" рифове, и на ниво ритмика (подозрителна е дори визуалната прилика между барабаниста на групата и Джинджър Бейкър, който, знаем, има специално отношение към Африка). Самите Igralom наричат музиката си "хилбили-афро-фънк", а дискът им завършва с "Хаос". Безспорно Igralom е едно от явленията на изключително силната през последните години нишка сцена, чиито най-видни представители са наскоро гостувалите у нас Eyot.

https://rocksvirkerecords.bandcamp.com/album/pogre-na-poznanstva

Вратите на залата ще отворят в 19.30 ч., началото ще е около (и не по-късно от) 20.30 ч., а цялото събитие ще продължи до малките часове на нощта.

Билети (все още на народни цени – 18/20/23/24 лв.) - в системата и на касите на Eventim, както и в "Дюкян Меломан". На място ще има лимитирано количество пропуски по 24/25 лв, след чието изчерпване входът ще струва 30 лв.

http://www.eventim.bg/bg/bileti/hugo-race-king-ayisoba-sofia-club-mixtape-5-462254/event.html

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички