Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Wrong Fest City Edition 2017: Тържество на тежкия риф


Wrong Fest City Edition 2017: Тържество на тежкия риф

5627

Мнозина припознават фразата "Rock’n’ roll will save us all" като подходящ слоган за собствения си живот.

Щампирана е на блузата ми и уверено я разхождам из "Маймунарника", събирайки положителни коментари. Хората, които са в добре познатия ни клуб на открито,  тази вечер (1 юли), намират смисъл в тези думи.

Немалка част от тях търсят сянка за спасение от градската жега именно в Борисовата градина през почти целия т. нар. "пейка парти" сезон. Каква по-добра локация за първото градско издание на Wrong Fest. Да, онова същото събитие, което досега се провеждаше в близост до столицата. Но споко – това издание е само бонус, оригиналът не е затрит. Wrong Fest в с. Войнеговци предстои и тази година - на 9 и 10 септември.

Публиката, която от 30-ина човека в минутите преди началото на концерта ще стигне до около 600 в края на вечерта, изглежда подбрана. Този път не обръщам внимание дали има безбилетни люде, надаващи ухо отвън, зад оградите, но вероятно има и такива и дано поне са пили по една бира и за организаторите от Wrong Bar и целия екип. Ние поляхме доста мента в тяхна чест дори само докато чакаме началото, което бе към 19.00., сиреч час след първоначално обявения старт. Шведите Deville закъснели и от там всяка от участващите на събитието банди – четири, ще се наложи да реже от сета си. Това ще се усети от тълпата, която така или иначе обикновено иска още и още…, и още! Нормално – случва се и сега. Deville вероятно са познати на изкушените от стила, но дори и да се срещате за първи път с музиката им, ще я усетите бързо и малко след като са приключили, вероятно ще ви се дослуша и Mastodon. Буквално озъбени от кеф фенове пеят с бандата на парчета като "Lava" и "Drive". Приятно впечатление прави, че част от хората са били привлечени от нашите Vrani Volosa, точно като мен. Сетът им съкратен с три парчета и променен с една песен, както виждам на оригиналния списък. Остава с 6 изпълнения: "Stormrider", "В плен на вятъра", "Calm Sea", "Night Breathing Fear", "Perennial" и "Wreck". Враните имат толкова песни, които вече са се превърнали в химни, че едва ли им е лесно да се сместят в 40-те минути и да изключат именно тези "хитове", за които, естествено, ние си настояваме.

Такава е мелодията "Wreck" (единствената оцеляла от хитовете в сета им) и я получаваме в края на изпълнението, което е едно от най-силните за групата от тези, на които съм присъствала. Ицо е в отлична вокална форма, останалите - също. Сигурно не е някакви си моя заблуда, защото - видиш ли, не съм безпристрастна, че са качили нивото като цяло. Към момента бандата напуска кутийката "паган метъл" и позволява на останалите стиловите влияния да вдъхновяват композирането на парчета, задаващи контурите едни по-различни Vrani Volosa. Като истински горд моряк, Ицо отправя взор в дълбочина към присъстващите, настанили се който където му е най-удобно и ги приканва да станат част от приливната вълна към сцената. Бургас и морето са и в нашето сърце.

Енергията се предава из двора и подобно на домино ефекта присъстващите един след друг прихващат и се раздвижват. Ник’ви претенции и пози, наистина лежерна атмосфера: зеленина, потни чаши, размазани от кеф (не само от горещина) фенове и дух на безгрижие. Не, това не са хипари, a просто свободни хора,  които обичат рока. Обичат го точно толкова, колкото и живота.

Вече се е смрачило, когато Smallman излизат на сцената. С тях има един нов елемент – петият в бандата – Иван Шопов, който вкарва електроника, и който може би познавате от проектите му Balkansky и Cooh. Не съм от Smallman специалистите, но разлика в това как звучат без и с него несъмнено има. Предполагам ако не всички, поне половината от вас са чули за съвместния проект на Smallman с диджея и участието на звънкия женски фолклорен хор Avigeya, а именно ЕР "Inner Oceans", което излезе в края на миналата година? Кара те да настръхнеш, нали? В моментите, в които фронтменът прикляква, вече всички знаят за какво го прави – пред него са кавала и гайдата…

Предстои тълпа до бъде изкарана - като с ритник, от транса, в който музикантите така ловко са я вкарали. Истински мощен шут отзад получаваме от гостите и хедлайнърите на Wrong Fest Сity Еdition 2017 –  британците Orange Goblin (на снимката). Тези типажи не си поплюват. Щедро ни черпят с "Into the Void" на Black Sabbath още в началото на програмата си със свободни интерпретации, където проличава истинското разбиране на тежкото в рока. Сипват и Motorhead, и хеви, и дори дет, бая груув и кво ли не. "Saruman's Wish", "Rage Оf Angels" и "Red Tide Rising" са сред фойерверките в тържеството на тежкия риф. Не е трудно да усетиш, че вокалистът Ben Ward е метъляга до мозъка на костите. И не заради добре отгледания му бирен резервоар или ти-шърта на Entombed с култовата одскуул шведска дет метъл класика "Clandestine" (1991), а заради начина, по който изживява жиците на сцената, и видимо големия кеф, който го полазва като дойде момент за здрав хедбенг. И дали има нужда дълго да навива тълпата долу да сподели емоцията от парчетата? Ами, не, разбира се. Както споменах, публиката не е от случайни минувачи.

Това тук е, дет’ се вика - нашия "джулай". Ха-ха, посрещаме залеза под тягата на рифове, смазващи като валяк, хевини, огъващи телата на феновете в нещо, приличащо на гърч, на моменти видян в забавен каданс. Това е онова електричество, което преминава през тялото ти, когато ти е кеф.

Силата на шибания велик рок-ен-рол.

Снимки - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички