Музикални акценти на Аполония 2017


Музикални акценти на Аполония 2017

5046

Созопол ще посрещне Празниците на изкуствата "Аполония" за 33-ти път, тази година от 26 август до 5 септември. 26 август | 20.30 ч. откриване Премиера на Мистерията на българските гласове с диригент Дора Христова Създаден преди 65 години, световноизвестният хор постига изключителен успех, като пресъздава богатството и красотата на автентичния български фолклор, наречен най-прекрасната музика на планетата.Солистките на хора зашеметяват публиката с чистотата на пеенето си, със сложната полифонична партитура, с брилянтното многогласово звучене и непознатия ритъм на песните.  За тяхната великолепна програма създават музика през годините най-известните български композитори: Филип Кутев, Николай Кауфман, Красимир Кюркчийски и много други,  а през последните години Петър Дундаков, който е автор на най-новите композиции и аранжименти в репертоара на хора. Изумителният триумф на Мистерията на българските гласове  по света  е свързан с диригентката Дора Христова, която ръководи ансамбъла от създаването му. Хорът изнася стотици концерти в Европа, Азия, Америка и Африка. Издава няколко самостоятелни албума, записва музика за игрални филми, пее на престижни международни събития, в концертите му участват световноизвестни певци и инструменталисти. Записите на хора многократно са номинирани за наградата "Грами", получават я през 1990. 27 август | 21.00 ч.  Премиера нa Камелия Тодорова и Орлин Павлов Камелия Тодорова е между най-популярните български изпълнители.  Кариерата ѝ на сцената продължава вече почти 40 години, тя притежава отлична вокална техника и уникален певчески стил и талант. Работи с най-добрите български музиканти, печели престижни международни конкурси и е канена на множество фестивали, шоу програми и значими форуми в Европа, Азия и Америка, които ѝ носят световно признание. Орлин Павлов е певец със завладяваща артистичност и богат репертоар от поп и джаз хитове. Той е търсен и любим изпълнител не само на младата публика. През 2014 осъществява първото си музикално турне в САЩ. Има реализирани успешни и дългосрочни проекти с едни от най-добрите български музиканти. Двамата прекрасни музиканти пеят за пръв път заедно  на сцената на "Аполония" със своите любими колеги от JP3.
29 август | 21.00 ч.  Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени Както MySound.bg вече писа, една от най-емблематичните групи на съвременната българска поп и рок музика  ще представи в Созопол най-новите песни от своя последен албум "10 ½". Публиката ще се срещне отново със своите любими изпълнители: Стефан Вълдобрев - актьор, композитор, автор на текстове, режисьор, и Обичайните заподозрени в състав: рок легендата Иван Лечев, китарист на ФСБ, Стоян Янкулов, барабанист и перкусионист, концертиращ с редица световни джаз музиканти, Веселин Веселинов-Еко, най-известният български басист, участник в знакови джаз, рок и поп групи и китарната звезда от новото поколение Мирослав Иванов. Смес от поп и рок песни,  запомнящи се текстове, вълнуващи интерпретации на музика, която остава в съзнанието за дълго време. 31 август | 21.00 ч.

Вечер на мюзикъла - Люси Дяковска с Плевенската филхармония, диригент Левон Манукян

Вълнуващ концерт-спектакъл, който има своята звезда – Люси Дяковска. Тя ще отведе публиката във вълшебния свят на мюзикъла, ще звучат незабравими хитове от  "Уестсайдска история", "Исус Христос Суперстар", "Кабаре", "Коса", "Чикаго", "Котките", "Клетниците" и много други. Дяковска е една от най-атрактивните и популярни български изпълнителки, нейният изключителен глас, артистичност и нестихваща енергия на сцената са в основата на звездната ѝ кариера. Тя е член на известната немска поп група Ноу Ейнджълс, освен това е автор на много успешни песни и продуцент.
1 септември | 21.00 ч.
 Концерт на Лили Иванова

Дни преди старта на националното ѝ турне, амфитеатър "Аполония" посреща примата и нейните музиканти – Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (бас китара и контрабас), Ангел Дюлгеров (китара и цигулка), Росен Ватев (ударни), Орлин Цветанов (цигулка) и ЛаТиДа (беквокали). Рециталът включва някои от най-новите песни на певицата, част от албума, който излезе на 12 юни.
2 септември| 21.00 ч.
 Концерт на Руши Видинлиев

С участието на: Иво Чалъков - китара, Васил Вутев - барабани, Петър Съмналиев - програминг и Елена Сиракова и Катя Кръстева - беквокали.

Преди 13 години Руши Видинлиев представи на "Аполония" своя първи музикален спектакъл "Независим", създаден специално за двадесетгодишния юбилей на фестивала. Той е един от най-популярните поп изпълнители в България в началото на новия век. В съавторство с различни музиканти създава песни за български изпълнители, които се превръщат в хитове. Като актьор участва в български и чуждестранни филмови продукции. За главната роля в "Цветът на хамелеона", филм по сценарий на Владислав Тодоров и режисьор Емил Христов, получава награда за най-добър актьор от Българската филмова академия, носител е и на други престижни отличия. Талантливият актьор и певец отново ще се срещне със созополската публика тази година. 3 септември | 21.00 ч.

Концерт на Васил Петров в памет на Ал Жаро

С участието на: Ангел Заберски, Живко Петров, Александър Логозаров, Радослав Славчев и
Стоян Янкулов.

Васил Петров е чест гост на "Аполония". Неговият впечатляващ глас,  изключителното му сценично присъствие и чар, са го направили един от любимите изпълнители на созополската публика. Той е носител на наградата "Аполон Токсофорос", присъждана от фондация "Аполония" за изключителен принос към българската култура.  В началото на 2017 почина легендарният Ал Жаро. Концертът на Васко е посветен на седемкратния носител на "Грами", считан за един от най-добрите джаз певци на нашето време.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички