Tропическо бягство с Caro Emerald


Tропическо бягство с Caro Emerald

4176

Както очевидно всички в София забелязахме, зимата реши да се помести в последните дни на февруари.

Съвсвем нагласено или пък напълно случайно, на 2 март започна и обратният процес с пристъпването към по-топли дни. Отбелязвам това, защото същата вечер, някъде там, зад не особено модернистичните стени на столичната зала "Универсиада", се беше разположил един цветен, музикален и приветлив Emerald Island свят.

Една гласовита дама като Снежанка и нейните седем момчета успяха да разтанцуват вкочанените столичани и техните гости, сред които се забелязваха деца (на ръце), мацки в дълги рокли с голи гърбове, тийнейджъри във винил, представители на хеви рок братството, развяващи гордо лога на Бърнинг Шадоус и Ет Дъ Драйв Ин; госпожи на почтена възраст с филцови шапки и костюмари, напуснали преди минути своите бизнес офиси.        

С това шоу холандската поп и ню джаз певица Каролин Есмералда ван дер Леу, известна само като Caro Emerald, приключи своето турне Emerald Island, изявявайки се за първи път в България. Както гласи и заглавието на едноименното ЕР, което излезе преди почти точно година, усещането за атмосферата, която певицата и музикантите ѝ създадоха и у нас, беше като за бягството, описано в откриващата "Riviera Life" от дебюта "Deleted Scenes From Тhe Cutting Room Floor". От същия албум малко след това чухме и доста закачливото танго "Tangled Up". Този елемент се забелязва и в "The Ghost Of You", която също е част от ЕР-то. Предполагам, че е двойно удоволствие за хората, които, освен да се насладят на музиката, умеят да танцуват и изкусителното танго.

Kато жанрово определение, изпълнителката се движи в доста интересна посока - поп, нео джаз, електро суинг, танго и мамбо тоналности, все звуци, които предпоставят към това човек да се пораздвижи. Перфектен баланс между модерното и също така актуалното ретро и винтидж вдъхновение. Всъщност, аз все още помня личната си истерия, когато открих песните "Back It Up" и "That Man", които все още са ключови в кариерата на холандката. Разбира се, и този концерт нямаше как да мине без тях. Майсторството на музикантите понякога се крие в това да изпълнят добре познати песни по малко по-различен начин, който пак да грабне публиката – такъв си беше случаят. Единственото наистина жалко е, че електро суингът не е твърде популярен в редиците на българската публика. С намигване отбелязвам, че щеше да е радост за окото, ако залата беше още по-пълна, така че - хора, разнообразявайте всекидневието на слуха си с всякакви любопитни жанрове!

Важен момент, който в общи линии спасява соц. обстановката на "Универсиада" и не съвсем бляскавите ѝ условия (но не сме тук, за да мрънкаме, разбира се), са мултимедията и осветлението на събитието. Винаги е впечатляващо, когато звук, визуализация и светлина са не просто в симбиоза, а изграждат цялостното усещане за случващото се много по-пълно. Но този път саундът си го биваше. Към това добавяме и факта, че Каро Емералд сменяше тоалетите си често-често, отново в синхрон с цялостната визия на сцената. Основното усещане е за тропическа обстановка, вкусни коктейли, слънчеви хоризонти. Преобладаващо жълто, оранжево, червено и мотиви на екзотични цветя се наблюдаваха по време на "Tahitian Skies" и "Quicksand". Дори на малко по-емоционалната "Never Ever" усещането за ритъма някак не позволява на човек да изпадне в меланхолично настроение, а по-скоро е някак фестивално, празнично. Пръст в това има и бендът на холандката, осезаемо предаващ енергията си на публиката. С наистина удивително чувство за фънк и суинг.

"София, имате своя шанс сега да направите така, че никога да не ви забравим!" – добра заигравка с думите по време на "A Night Like This". По закон, към края на концерта присъстващите и на сцената, и пред нея, се отпускат и тъкмо когато си мислиш, че "ей, сега вече съм готов да се забавлявам!", е време за бис и финал. Десертът беше ударната "Whatchugot".

Искам пак!

Снимки на Анастасия Вецова - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички