Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Щастлив сомнамбулизъм с Jonathan Bree


Щастлив сомнамбулизъм с Jonathan Bree

3121

Дългоочакваният първи концерт на Jonathan Bree в България, една от първите спирки в дългото европейско турне на новозеландския изпълнител в подрепа на третия му самостоятелен албум "Sleepwalking", събра истинските меломани в Sofia Live Club.

Един от най-иновативните, креативни, идейно непредсказуеми артисти и инакомислещи персони от актуалната сцена, певец, автор на песни, продуцент - сингър-сонграйтър, дебютира пред родна публика по покана на популярната поредица Reel Feel. С излизането пред феновете, музикантите преобразяват клубното пространство в авангардна театрална сцена. Монохромни цветове, маски на лицата, перуки и психеделично звучене връщат (запознават) присъстващите в епохата на 60-те. Всичко е премерено и естетично, без специални ефекти и заслепяващи прожектори, които обикновено са задължителна част от музикалната сцена. Наслаждаваме се на хипнотичния инди поп саунд на песни с текстове за любов. Тя е и основната тема в албума "Sleepwalking". "Valentine", "Boombox Serenade" и "Say You Love Me Too" са сред парчетата, които звучат тази нощ.

Атмосферата се нажежава, когато започва "You’re So Cool", безспорният хит от диска. Именно заради видеото към сингъла с над 10 млн. гледания в YouТube Jonathan Bree придоби голяма популярност в Европа преди всичко като индивидуален артист. В края на 90-те е едната половина на дуото Брюнетс, но днес никой не помни цвета на косата му - откакто пее солово, носи перуки над маската си от ликра, която го кара да се чувства в безопасност под прицела на погледите. Оригиналният черно-бял клип в мистичен ретро стил е режисиран от самия Брий, а Time Out Magazine New York заслужено го отличи с първо място в класацията си през 2017 година. Не само новозеландецът обаче е маскиран, целият му екип със скрити физиономии помага за плътните замечтани вокали и изпипания в бароковата стилистика аранжимент. Мрак, но не потискащ, а ведър и романтичен.

Съпреживяваме го с мистериозния артист, с неговата фина, оригинална визуална и звукова естетика, запленяваща с умело преминаване от дарк инди поп към мечтателно сайхъделик звучене. Едва ли някой от публиката допуска, че след края на концерта всеки ще може да се докосне и снима с този принц на тъмната романтика.

Съвсем неслучайно неговите проекти - с Брюнетс, а и солови, излизат чрез Lil’ Chief Records, подразделение на митичния лейбъл Sub Pop, от чийто каталог излетяха  чудовищните гръндж формации Нирвана, Мъдхъни и Саундгардън. Jonathan Bree и Scott Mannion от алтърнатив поп състава The Tokey Tones създават звукозаписно-издателската къща през 2002 година, загърбвайки изискванията на всякакви мейджър компании за творчески компромиси и продуценти, подкрепящи единствено т.н. комуникативна музика от класациите. Нашият новозеландски гост показа, че в чартовете могат да попадат и независими артисти. Стига да имат какво ново, собствено и различно да (по)кажат.    

Апропо, той е същински представител на ония оригинали, които сме свикнали да очакваме в афиша на поредица Reel Feel през последните десетина години. Това е серия от събития, в които музика и култура вървят ръка за ръка, показващи истински различни партита в космополитния град. Rееl Feel обаче далеч не е просто поредно музикално събитие, а идейно пространство за обмен, дискусия и уъркшоп на различни теми от сферата на кино, анимация, фотография, танци, музика, социални медии и изобщо пърформънс. Да, пърформънс е вероятно най-правилната дума. В този случай хепънингът се нарича Jonathan Bree.

Аплодирайте го, но: ш-ш-шт, не будете сомнамбула!

... защото ще развалите магията на мистерията...

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички