Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел преди Басеку Куяте


Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел преди Басеку Куяте

4669

Триото на Аюуне Суле с Росен Захариев и Санди Даниел ще открие за Басеку Куяте в столичния клуб Mixtape 5.

Както MySound.bg вече оповести, голямото африканско събитие, организирано от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и платформата за традиционна и нова африканска музика "Афровизия", ще се състои от 21.00 ч. на 6 юни, четвъртък.

Непосредствено преди супергрупата на виртуоза от Мали предстои софийската концертна премиера на едно, можем да кажем, единствено по рода си трио. Ганайският мъдрец, сингър-сонграйтър и пътешественик Аюуне Суле, добре познат на българската публика и като музикант от групата на Кинг Аишоба, и като солов артист, ще представи за първи път на софийска територия съвместната си програма с двама ключови за българската авангардна джаз (и не само джаз) сцена артисти – Росен Захариев (тромпет, флюгелхорн, перкусии) и Александър Даниел (барабани). Тримата свириха заедно миналото лято на два черноморски фестивала – "Джаз на село" (Камен бряг) и Варненския джаз фестивал в Археологическия музей, но софийската публика ще ги види и чуе за първи път именно преди Басеку Куяте този четвъртък.

Росен Захариев и Александър Даниел, и двамата част от идейното движение BigBanda, са сред любимите гости на "Аларма Пънк Джаз" от самото създаване на фестивала преди 11 години. Свирили са (заедно или поотделно) на различни събития на "Аларма" в БНР, кино "Влайкова", Mixtape 5, Дома на киното, а и на различни сцени на открито – като членове на Fly We To The Moon, Насекомикс, Ambient Anarchist, сборната формация, представила музиката на филма Moon Lake, в сешъни с Юджийн Чадборн (Bulgarian Secret Police Jam), с бристълското дуо Eyebrow и т.н., и т.н.

Идеята да се съберат и да посвирят заедно с Аюуне Суле е на Росен Захариев (на снимката вдясно), който през 2017 г. чува музиката на King Ayisoba Band на първото издание на "Афровизия" в БНР и остава очарован. Програмата на тримата включва класически и нови песни на Аюуне Суле за глас и колого (традиционна ганайска китара), преведени на езика на атмосферичния джаз. Пресечната точка между двата свята, разбира се, е трансът, който и двете музики носят, и в който самите ние изпадаме още от първите няколко такта.

Суле, Роко и Санди (със специален гост Константин Кучев – цигулка на една от песните) ще излязат в Mixtape 5 веднага след другите специални гости на африканския концерт на "Аларма" – Yambadon & Мария Коса. Те са подготвили 12-минутен танцово-перкусионен пърформънс, основаващ се на традициите на Западна Африка, но с намигване и към Източна Африка (Мозамбик).

Редът на вечерта е следният:

21.00 ч. – отваряне на вратите
21.30 ч. – Yambadon & Мария Коса (България/Мозамбик)
21.45 ч. – Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел (Гана/България)
22.30 ч. – Басеку Куяте & Ngoni Ba (Мали)

*На следващия ден (7 юни, петък, от 21.00 ч.) - https://www.facebook.com/events/664774357311560 - Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел ще представят програмата на триото си, вече в по-разширен вариант, и в "БиБоп кафе" в Пловдив.

**А в деня преди големия концерт на Басеку (на 5 юни, сряда, от 21.00 ч.) - https://www.facebook.com/events/623926651418126 -"Аларма" и "Афровизия" са приготвили и препарти на Месеца на африканските култури – музикална селекция на Цветан Цветанов, Аюуне Суле и Басеку Куяте. Аюуне Суле дори ще изсвири няколко от песните си с гост Константин Кучев, а двама от присъстващите в столичния Gaba Bar ще имат възможността да спечелят двоен билет за големия концерт Mixtape 5 на 6 юни.

Билети за 6 юни от 27 лв. има в онлайн в системата на EpayGo (генерален спонсор на "Аларма") и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа на залата преди концерта ще са по 30 лв. - https://epaygo.bg/8316018749

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/416489262517991

Повече информация:

http://bnr.bg

YouТube:

Ayuune Sulley – "What A Man Can Do, A Woman Can Do More Better" (Official Video):

https://www.youtube.com/watch?v=8DeFvxz9Gok

Mixtape 5 е на булевард "България" 1, подлез "Галерия".
 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички