Прогресив рок по тангентата с Tangent


Прогресив рок по тангентата с Tangent

3011

Прогресив рок групата от Северна Англия Tangent е добре позната на почитателите на този стил.

За период от 15 години постоянно присъствие на сцената тя си извоюва реномето на формация, която старателно почита и пресъздава миналото, но е винаги с едно око към бъдещето.

Това добре личи в десетия студиен на британците "Proxy", или "Пълномощник", издаден през ноември 2018 г., в който композициите са представени доста умело и въпреки че са в стилистичните рамки на прогресив рока, откриваме неочаквани и доста съществени отклонения от влиянието на Emerson, Lake & Palmer, Egg, Hatfields, Caravan и Camel, за които пишат на обложката на албума.

Работата върху материала трае по време на съвместното им турне през 2017-2018 г. с Karmakanic, което им дава възможност да използват всеки удобен случай в хотелските стаи, при пътуванията с ван или докато правят саундчек преди концерта, за да шлифоват детайлите. В резултат се получава органично звучащ музикален продукт, едно от най-добрите заглавия наскоро, за който основателят и лидерът на Tangent  – певецът и пианистът Andy Tillison, споделя:

"Често си мисля, че добрият прогресив рок албум изглежда като гоблена от Байо (с хроника на завладяването на Англия от норманите), и е нещо като разказ за времето, в което живее групата, използвайки цялата история, която ни е довела до тази точка, с коментар за настоящето чрез опита от миналото. Вероятно сред вас има мнозина, които си мислят, че политиката няма място в прогресив рока, но ще ви разочаровам. Започваме "Proxy" с протестна песен, която е срещу определен световен лидер днес, срещу начина на управление на света, но не забравяйте, че нашият стил в рока беше роден в края на 60-те година като част от контракултурата, а не е само в приятния звук от мелотроните и богатата оркестрация".

В съдържателно отношение албумът варира от социалния протест до философските разсъждения, като пътьом минава през дръзката гордост и съзнателното съжаление. Всичко това е гарнирано с типичната британска ирония и сарказъм, за да се получи поток от добре премислени текстове, доказващи още веднъж, че Andy Tillison е сред малцината в съвременния прогресив рок, които вграждат в песните си силни и умни думи с актуално звучене.

Днешният състав на Tangent впечатлява с участниците си: вездесъщият Andy Tillison, бас китаристът Jonas Reingold (екс-The Flower Kings, The Sea Within, Steve Hackett Band), саксофонистът и флейтистът Theo Travis (Soft Machine, Travis-Fripp), китаристът Luke Machin (Maschine, Francis Dunnery Band), барабанистът Steve Roberts (екс-Magenta, Godsticks) и гост музикантът Goran Edman (екс-Yngwie Malmsteen, Karmakanic), вокал.

"Proxy" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 8 юни, след новините в 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички