Програмата на Пловдив Джаз Фест 2019


Програмата на Пловдив Джаз Фест 2019

3917

Краят на октомври и началото на ноември в Европейската столица на културата е запазено време на едно от най-очакваните джаз събития в страната – "Пловдив Джаз Фест".  Както MySound.bg вече съобщи, фиестата предстои между 31 октомври и 2 ноември. И тази година основната програма се състои от 6 концерта, които този път са събрани в три дни. Паралелната програма включва клубни гигове, джем сешъни, изложба, литературен фокус и младежки конкурс. За първи път ще се проведе и фестивал във фестивала:" Пловдив Джаз Фест" ще е домакин на първото издание на младия фестивал "Джазтроника". Всички концерти се провеждат в Градския дом на културата "Борис Христов" с начало 20.00 ч.

Също като предишните години, се запазва практиката всеки отделен билет да е за една фестивална вечер или с други думи – всеки билет включва и двата концерта в съответната вечер. В продажба са и ограничен брой Гранд пасове, които обхващат цялата програма на фестивала, включително и клубните концерти.
Основна програма
Началото на фестивала на 31 октомври ще поставят две дами: забележителната джаз певица Мария Жоао и една от най-добрите млади басистки Линда Мей Хан О (на снимката). Фестът ще бъде открит от ексцентричната Мария Жоао заедно с нейния дългогодишен музикален партньор – пианистът Марио Лажиня. Леко театрална, Мария добива широка известност със своите впечатляващи вокални възможности, чрез които често вплита фолклор, авангард и електронна музика. През дългата си и особено интересна кариера Жоао създава 23 албума.
Тя е имала колаборации с музиканти като Аки Такасе, Боби Макферин, Дейвид Линкс, Жилберто Жил, Дино Салуци и много други. Участвала е в най-престижните европейски и световни джаз фестивали и е получавала много награди. Днес тя е истинска икона на импровизационната музика, а също така е смятана за един от най-добрите изпълнители в света.  Може да се каже, че изпълнителката пее така, както малцина биха могли или биха се осмелили.
Вторият концерт същата вечер ще бъде на възхитителната бас китаристка, контрабасистка и композиторка  Линда Мей Хан О. Родена в Малайзия, но израснала в Австралия, в момента тя живее и работи в Ню Йорк. През последните десет години се превръща в една от най-признатите и търсени басисти на своето поколение. Тя е част от  настоящия квартет на Пат Матини, а също е била в групите на Дейв Дъглас и Джо Ловано. Линда Мей Хан О е носител на множество музикални награди и има четири албума, от които последният излезе само преди три месеца. За нея "Уолстрийт джърнъл" пише, че "новаторският ѝ диапазон и изключителните ѝ импровизации, превръщат госпожица О в една от най-динамично издигащите се звезди в джаза днес".  В Пловдив тя ще пристигне със своя квартет.
Втората вечер (1 ноември) е на китаристите. Вечерта ще започне с американския китарист и композитор Кърт Розенуинкъл – един от най-влиятелните и оригинални джаз музиканти на своето поколение. Неговият глас на мултиинструменталист и водещ китарист ясно се откроява в 11-те му албума, всеки от тях вдъхновен от множество млади и по-възрастни музиканти от целия свят. Естетическият и многожанровият му мироглед водят до съвместна работа и с някои от най-важните съвременни музикални звезди като Ерик Клептън, Гари Бъртън, Джо Хендерсън, Брад Мелдау и много други. От 2016 той се занимава с активна продуцентска дейност, насочена изцяло към младото поколение музиканти.
Веднага след него на сцената ще се качат двама носители на "Грами": легендарният китарист Джон Скофийлд и един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус Джон Клиъри. Дългогодишните приятели започват да свирят заедно едва през 2008 година, а чак през 2015 г. са първите им концерти като дует. Тази година те са на лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през "Пловдив Джаз Фест". Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в съвременния джаз, а другият ненадминат владетел на нюорлеанската музика, Джон Скофийлд и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна концертна програма, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от нюорлеанска музика, през атрактивен ритъм-ен-блус до наелектризиращ джаз.
Заключителната вечер на фестивала (2 ноември) е посветена изцяло на българския джаз.
Тя ще започне с концерта, иницииран от "Пловдив Джаз Фест",  замислен като своеобразен трибют към големия пианист и композитор Румен Тосков-Рупето – едно най-важните и обичани имена в българския джаз. Сред участниците в него ще бъдат пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев, виолистът Валентин Геров и други.
Официалната програма ще закрие известният контрабасист Петър Славов младши. Единствено в рамките на "Пловдив Джаз Фест" той ще представи своя първи самостоятелен албум. От 2006 година джаз музикантът и композитор живее в Ню Йорк. Носител е на много награди и е свирил на едни от най-престижните сцени в над 40 държави. Работил е с някои от най-значимите имена в музиката като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Алфредо Родригез, Чучо Валдес и много други. 
"Пловдив Джаз Фест"
През четиригодишната история на сцената на фестивала гостуваха някои от най-влиятелните джаз артисти в света. Сред тях са Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Якоб Карлсон, Виктория Толстой, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран, Дейвид Линкс, Влатко Стефановски, Розалия де Соуза, Зуко 103 и други.  Част от програмата са били най-новите проекти на български джазмени, сред които Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян и октет Пловдив.
Петото издание на "Пловдив Джаз Фест" е и акцент от програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".
Организатор на феста е Блу Ем.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички