Mеждународният арт форум БезГраници с X-то юбилейно издание


Mеждународният арт форум БезГраници с X-то юбилейно издание

4733

Ако все още не сте планирали пътуване за близките два месеца или пък лятната ваканция не Ви е била достатъчна, Ви препоръчваме най-етно/уърлд събитието в България, чиято кулминация е по време на националния ни празник - 22 септември - денят, в който България чества 111 години от своята независимост.
"БезГраници" е продукция на Стопанска камара-Варна с партньорството на Двореца – Балчик и арт мрежа "Скендерман". Провежда се от 2003 година в перлата на българското Северно Черноморие – "Двореца" в Балчик.
По време на "БезГраници X" се очакват 70 участници от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България.
Музикалният етно/уърлд фестивал в рамките на форума ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик. Достъпът до сцената е от крайбрежната алея на Балчик. При лошо време, сцените на концертите се преместват в "Каменна зала" в дворцовия комплекс.
В рамките на събитието ще се състои изложба на фотографи, художници, скулптори на 19 септември. Очакват се творци от България, Испания, Русия, Украйна и Еквадор.
2019 г. е международна година на коренните езици на ООН. X-тото издание на "БезГраници" е със специален фокус към тази тема. В музикалната програма ще бъдат представени изпълнения на: езика на народа на Саами (коренното население на Северна Европа), идиш (езика на евреите ашкенази), сибирски шамански наречия от Русия, бенгалски от Индия и унгарски език.
От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 19 до 22 септември. Очакват се директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт мениджъри и журналисти от цял свят, включително шефовете на Национална фолк асоциация - Канада, фестивал "Уркулт" – Швеция, "Копенхаген уърлд мюзик Фестивал" – Дания, "Уърлд мюзик награди" – Русия, "Локумфест" – Северна Македония, "Джаз а Виен" – Австрия, Фолк асоциация – Германия, етно фест "Солнок" – Унгария, "Фестивал саянски пръстен" – Русия, "Трансформ фестивал"– Норвегия, фолк асоциацията "Великобритания" и много други.
Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Демократичният избор гарантира максимален общ интерес на всички участници. Сред темите са "Сътрудничество между музикални агенти и фестивали", "Източна и Западна Европа – защо е трудно сътрудничеството?", "Гастроли извън страната – как да организираме турне в Балканския регион", "Как да организираме турне в Източна Европа" и други.
Мястото на провеждане на форума не е случайно. В "Двореца" - Балчик в архитектурен план се преплитат български, румънски, британски, готически и ориенталски елементи. В автентичните градини също се усеща влиянието на различни култури, стилове и вярвания. Този еклектичен стил се дължи на създателката на този земен рай: румънската кралица която е вярвала в равенството между религиите и вярата, на единство на Бога и на човечеството. Мария Единбургска е внучка на Британската кралица Виктория, както и на руския Цар ОсвободителАлександър II. За нея се говори, че е последната романтична жена от викторианската епоха и първата от модерното време.
Арт форумът "БезГраници" е един от водещите български етно/уърлд мюзик събития. Създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. Форумът е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България. От самото си създаване във форума са участвали над 700 творци от четири континента. Арт програма "БезГраници" 2019:

Концерти "Открита сцена" – "Двореца", Балчик

21 септември

1. Сабатчаг (Белгия/Франция)

2. Веданъ Колодъ (Русия)

3. Месечинка (Унгария/България)

22 септември

1. Вилда (Финландия)

2. Дипанита Ачаря и Арпан Такур Чакраборти (Индия)

3. Мултумулт и Марина Пингулеску (Румъния)
 (Организаторите си запазват правото за промяна в програмата). На снимката: Аннамария Ола, фронтдама на Месечинка Фото: Raffay Zsofi

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички