AKA Trio отново с концерт София. Joy!


AKA Trio отново с концерт София. Joy!

3050

Световноизвестното AKA Trio отново ще гостува София по покана на "ДжаZZ Плюс".

Терминът фюжън може би няма как да бъде употребен по-точно, отколкото за описание на музиката в "Joy", студиен дебют на виртуозите Антонио Форчоне (Италия), Секу Кейта (Сенегал) и Адриано Адеуале (Бразилия). Те обединяват традициите на три континента със съвременна тематика и ритми в изключително завладяващ албум, който ще представят пред българската в Sofia Live Club от 20.00 ч. на 1 април. Тази радост (joy), казват музикантите, се е родила от джем-сесиите в студиото -  спонтанна комбинация от музикални умения и приятелство. Мекият сенегалски ритъм на кората добавя още повече цвят, а деликатното докосване на Антонио, напомнящо на Пат Матини, добавя най-меките джазови тонове.

Тримата се срещат преди години в Лондон и създават АКА трио, което представя своя акустична авторска музика, отличаваща се с красиви мелодични линии, богатство ритъма и мекота на изпълнението. Оригиналите свириха за първи път в България преди 8 години, когато нарисуваха на сцената в SLC музикалните Sketches Оf Africa.

Италианският китарист и композитор Антонио Форчоне - артист във всеки смисъл на думата, считан като един от най-харизматичните, нетрадиционни китаристи въобще в музикалния свят, пътува по света повече от две десетилетия. Издал е 20 албума и е работил с много известни музиканти, сред които Чарли Хейдън, Трилок Гурту, Анджелик Киджо, хор Нови български гласове, да изброим само някои от многото. С множество международни награди, еклектичният композитор никога не спира да смайва публиката си на сцената, което му донася определението "Джими Хендрикс на акустичната китара". Неговите солови изпълнения никога не пропускат да разтърсят залата, камо ли когато се изявява в дует, като трио или с квартета си от международни музиканти. Той разчупва формата на конвенционалното звучене на китарата, било то в областта на джаза, испанската, африканската, бразилската или импровизираната музика с яростна виртуозност, страст и хумор

Секу Кейта е един от най-големите в света изпълнители на кора, участвал в много международни проекти, вкл. уникалния дует с уелската арфистка Катрин Финч, "African Express" с Деймън Олбърн и проекта "Transparent Water" с кубинския пианист Омар Соса.  Бразилецът е може би най-влиятелният и вдъхновяващ изпълнител на кора от своето поколение, изключителен, харизматичен и модерен гражданин на света, живеещ със седемвековна традиция и наследство, изразени чрез неговата музика. В неотдавнашния си самостоятелен албум "22 Strings" (2015 г.) Секу ни дава кората в най-чистия ѝ облик. Чудесен инструмент, който може да успокои кръвожадността на воините и да отведе човешкия дух до място на дълбока медитация, тишина и красота.

Бразилският перкусионист и композитор Адриано Адеуале е работил с Боби Макферин, Джоана Макгрегър и Бенджамин Таубкин и е композирал музика за оркестър и танцов театър. Отличителното звучене на Адриано идва от органичните му инструменти, свързани с природата. Те са изработени от дърво, глина, метал, кожи и философията зад тях е връзката с четирите класически елемента: вода, земя, въздух и огън. Свиренето на ударни е свързано със създаването на музика. Барабаните са много мощни, но не е задължително да са силни. Идеята за перкусията се е променила драматично с големия покоен барабанист Нана Васконселос, който е майстор на перкусията и вдъхновение на Адриано. Той използва много въздействащи инструменти, чрез които създава хипнотизиращи атмосферни и звукови пейзажи; рисува със звуци и разказва истории чрез музика.

Билети от 25 лв. се продават в "Дюкян Меломан" (ул. "6-ти септември" 7а), в мрежата на "Ивентим" и онлайн тук.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички