Brand New Science Fiction


Brand New Science Fiction

3092

През 2000 година на рок сцената в Ню Йорк сити се появява формацията Brand New, която се нарежда сред най-влиятелните групи в стила "емо" – разновидност на хардкора, но с повече мелодичност и експресивност.

Brand New става известна с това, че прави артистични представления, докато техните връстници се стремят повече към търговски успех. През юли 2014 г. групата обявява, че влиза в студиото, за да започне записи на петия си студиен албум, озаглавен "Science Fiction", или "Научна фантастика" (обложката на снимката), като творческият процес трае близо три години. Албумът всъщност е първият след период от осем години – предходният "Daisy" е издаден през 2009 г. Заглавието на албума и списъка с песни имат премиера на 17 август 2017 г., след няколко седмици спекулации, намеци и режисирани изтичания на информация и отделни песни в публичното пространство.

Тематиката на "Science Fiction" е доминирана от вътрешния свят на певеца Jesse Lacey. В него откриваме както страха от унищожение на света след ядрена война с препратки към произведенията на автори на научна фантастика като Ray Bradbury и Stanley Kubrick, така и за проблема му да намери душевен мир. Това намира израз в текстовете за покаянието и смирението, борбата с депресията и страха от остаряване, справянето с остатъците от минали травми и самонараняването, стремежа му да открие собствената си идентичност. Наред с тях долавяме темите за мястото на морала и на религията като институция в съвременния свят.

Има и още един пласт на прочит на албума. Ние знаем какво да очакваме от научната фантастика, запознати сме с концепциите, с които се занимава, ние ги "разбираме" – оттук и "Близките срещи от трети вид" и препратките към "Една одисея в космоса". Ако премахнем обаче контекста, това говори повече за разрив между факта и възприятието, реалността и сюрреалистичното, разбирането и измислиците. И ако продължим по този път, научната фантастика става въпрос на възприятие. Светът може да се състои от конкретни неща, които съществуват, но единствената реалност е тази, която създаваме за себе си въз основа на това как я виждаме.

След издаването си на 20 октомври 2017 година е посрещнат с впечатляващо признание и става първият албум №1 на Brand New в най-реномираната класация за поп албуми Billboard 200.

"Science Fiction" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 1 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички