Поздравителен концерт от Alcest за 14 години Тангра Мега Рок


Поздравителен концерт от Alcest за 14 години Тангра Мега Рок

3342

Тържествата по повод 14 години радио "Тангра Мега Рок" бяха официално открити в столичния клуб Mixtape 5 на 26 февруари.

Поредицата от общо четири концерта по повод рождения ден на медията започна с този на Alcest, Birds In Row и Kaelan Mikla. Французите Alcest, които са хедлайнъри на шоуто, трябваше да свирят у нас преди Anathema през на 2017 година, но се оттеглиха от турнето тогава. В листата им с концерти остана един в София - през 2014 г. на фестивала Sofia Rocks, където не бих казала, че споделиха подходяща компания. Който обаче ги познаваше, тогава ги оцени. Шест години по-късно ето ги в най-добър вариант - на самостоятелен концерт, на закрито с доволно количество сценичен дим и приглушени светлини.  

За кой поред път гледам групата на живо? Не ги броя, но са много. Помня обаче първата ми среща с тяхната музика на живо – на четвъртото издание или четвъртия ритуал, както официлно се води от организатора на бутиковия фестивал Dark Bombastic Evening в крепостта Alba Iulia в Румъния през 2012 година. Тогава представят "Les Voyages de l'Âme" (Prophecy Productions, 2012) на турне със същото име. За румънците знаем - те имат силна сцена и подобно комплексно изкуство получава добра среда за виреене. Съществува ли такава тук, у нас? Сондажи са извършени в последните няколко години и резултатите са обнадеждаващи. Така или иначе, това е музика за ценители. Все такива са се събрали тази вечер в Микс-а.

Програмата включва още две изпълнения - а именно тези на дарк уейв/синт пънк формацията от Исландия Kaelan Mikla и френската хардкор пънк банда Birds In Row, с добвянето на които към афиша празникът предлага разностилови сетове. Затова и движението вътре-вън от залата е и очаквано, и видимо интензивно. Първи са Kaelan Mikla – изцяло дамско трио, чийто атрактивен вид предизвиква внимание, а после вече всеки преценява дали "това е неговото". Мрачни танцувални синт мелодии, които няма накъде по-далеч да отидат освен до извора с големите имена в жанра.  Предполагам, трите мацки все ще се възпраемат като "сладки готички". Пеят на родния си език и това им придава допълнителен чар. Няма да ви цитирам заглавието на нито една от песните им, просто не познавам дорай тяхното творчество. Но съм се информирала, че колд уейв и пост-пънк гърлите от Рейкявик включват в листата си днес заглавия от своя нов проект "Nótt eftir nótt" (Artoffact Records, 2018) ("Нощ след нощ" - б.,р.).

Birds In Row са на сцената втори. Сещам се, че май съм ги гледала вече в София на някое събитие, организирано от For The Kids Booking... Сега идват с актуалния си - втори пореден студиен, диск "We Already Lost Тhe World" (Deathwish, 2018). Шоуто на тримцата минава при агресивни светлинни и звукови провокации към тълпата. Умно говорене между парчетата и модерният твърд звук, който изкарват на моменти, разцепва тавана на две - като флекс, който на моменти сякаш е засегнал някой кабел от електропреносната мрежа и звук и светлина секват рязко. Това - образно казано. Иначе такава е динамиката на песните на французите – насечени, с чудесни съпреживяващи текстовете вокали. А тия вокали са и от басиста, и от китариста. Вдигат много шум и понеже тази патардия трудно може да се надвика, част от гостите, дошли и за да се социализират, се изнасят във фоайето или отвън пред клуба.

Тук ще трябва рестарт, защото идва време за хедлайнъра в 21.30 ч.

Нали можем да приемем 10 композиции, които Alcest изпълняват, като поздравителен концерт за 14-годишнината на любимото ни радио "Тангра Мега Рок". Аз пък лично празнувам рожден ден преди два дена и надничам в този сет като хлапе, което разопакова подаръка си, получен по същия повод. Alcest имат чисто нов албум - "Spiritual Instinct" (Nuclear Blast, 2019) и както е предварително обявено, песни от него влизат в сета им. А премиерата на този шести студиен диск на (бившите) блек метъли бе на 25 октомври. Започват с "Les jardins de minuit" - първата песен от актуалното издание, последвана от "Protection" - втора по ред в проекта.

По-нататък ще чуем и "Sapphire", и "Le Miroir", с което броят на парчетата от "Spiritual Instinct", изпълнени пред българска публика, става четири от общо шестте в него. И тази публика, както и другите по света, си чака вече познатите ѝ класики. Задължителни за репертоара на Alcest са "Autre temps" от "Les Voyages de l'Âme" и "Délivrance" от албума от 2014-та "Shelter" (Prophecy Productions) – традиционно тя ще е оставена за накрая. А след "Autre temps" под № 5 е друго десетминутно затишие пред буря - "Écailles de lune - Part 2" от "Écailles de Lune" (Prophecy Productions, 2010). Вокалистът Neige, както и хората в тълпата, потъват и изплуват от облаци сценичен дим, от пасажи на красива меланхолия прелитат към  овладяна агресия.

Във въздуха витае усещане за вечност, не защото сред музикалните късове има предълги композиции. Не и заради подхвърлено "уф, ебати скуката, заспах", а защото това е многопластова музика, за която всяко твое изказано мнение се оказва предпоследно, - все намираш нещо ново. Ако имаш сетивата, ще искаш да се вглъбиш и да се огледаш на така крехкото огледало, наречено Alcest. Виж дали ще се получи при теб. Мисля, че да, защото музиката, която разкрива душата на създателя си, няма как да не е истинска и да не стигне до твоята.

След едноименната пиеса от "Kodama" (2016) – осма поред, ще се ориентираме към приключване с последните две, за които франсетата са извикани на бис. Всъщност, скандирането на името на групата и подвикване на Neige - артистичен псевдоним на фронтмена Stéphane Paut, не спира през през целия сет. Десетминутното космическо изстрелване с "Délivrance" в други светове е своеобразно аутро на шоуто, последно в списъка с песни и оставящо отворен край, след който чуваш от поне три страни нещо от сорта на: "поне още две седмици ще въртя Alcest!"и "Ааа, копеле, не мога, прибирам се директно да си пусна още от това". А дали "това" е пост-метъл, шугейзинг, блек метъл, алтернатив или просто интелигентен метъл, на кого му пука.

По-важно е, че магията действа.

Снимка: Orleff Photography

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички