Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

В очакване на чудеса


В очакване на чудеса

2975

Водена от вездесъщия Roine Stolt, шведската прогресив рок група Flower Kings е сред знаковите за стила прогресив рок в наши дни.

Тя се появява в средата на 90-те години на миналия век под влиянието на британската класика Yes и бързо спечелва вниманието на слушателите и музикалната критика с епичните структури на своите композиции, наситени със звучността на широк диапазон музикални инструменти.

Към края на 2019 г. е издаден техният 14 студиен албум "Waiting For Miracles" ("В очакване на чудеса") с две нови попълнения в състава: пианистът Zach Kamis и Mirko De Maio на барабаните, които внасят свежа струя в звуковата картина.

Roine Stolt, който освен че е основен автор на музиката и текста, изпълнява партиите на соло китара, също така е продуцент на албума, и ето какво заявява в интервю: "Заглавието на албума ни хрумна по време на процеса на работа. Вече имахме колекцията от песни,  правехме техните демо версии и през цялото това време си говорехме за нещата от живота – от произведения на изкуството до заглавието на албума или как трябва да наречем песните. Защото заглавията на песните, които имаме сега в албума, всъщност не са заглавията, които бяха по време на работа. Тогава някой от групата предложи няколко възможни заглавия за албума и понеже ни се струваше, че мнозинството хора се чувстват сякаш са в очакване на чудеса (тази фраза я има в текста на една от песните), решихме, че е доста подходяща. Ако изслушате албума, бихте могли да кажете, че много от текстовете са някак песимистични и отразяват състоянието на това, което виждаме днес по света на много места. И така по някакъв начин всички ние очакваме нещата да се подобрят, може би чакаме някакви чудеса. Мисля, че това беше основната идея, по-скоро размисъл за това какво и къде сме сега в рамките на еволюцията на човечеството и на съвременното общество.

Що се отнася до музиката, опитвам се да мисля по-малко и просто се оставям тя да ме води. В сърцето си съм блус китарист, но смятам, че днес моето свирене и звук не приличат на блус. Звукът и фразирането са най-важни за мен, същевременно има много духовни моменти в музиката ми – и в текстовете, и в моето свирене, подобно на John Coltrane. Разглеждам музиката като духовен ритуал, като разговор с Бог по някакъв мой си начин", завършва Roine Stolt.

Сергей Шишов ще представи "В очакване на чудеса" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 14 март, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички