Почина легендарният кънтри певец Кени Роджърс


Почина легендарният кънтри певец Кени Роджърс

4016

Легендата на кънтри музиката Кени Роджърс (Kenny Rogers) почина в Лос Анджелис, Калифорния, в петък на 81-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Според изявлението, публикувано от семейство му в Twitter, певецът, актьор и продуцент е издъхнал в мир във фамилна среда. Близките му, цитирани от BBC, подчертават, че е починал "от естествени причини".

"Дяволски добър, може би най-добрият", казва за него доайенът Уили Нелсън. "Винаги съм знаел, че не може да си вечно на върха. Имаше моменти, в които бях тотално разорен, и други, в които прекарвах по две години на турнета. Мисля, че съм голям късметлия и съм наистина щастлив заради тези успехи" - е равносметката на Кени в края на дългата му кариера, белязана и от възходи, и от падения. 
 
Кенет Рей Роджърс се превърна в ключов фактор в американската музикална култура през 70-те и 80-те. "Американската и световна икона на кънтри музиката" - това определение за него е недостатъчно да побере феноменалния успех на изпълнителя с близо 60 години стаж на сцената и рекордните 78 албума в дискографията. Тексасецът, когото наричат Комарджията по едноименната му песен, докосна музикалния Олимп с продажби на плочи, дискове и сингли от над 120 милиона, което го превръща в един от най-успешните изпълнители на всички времена.

В средата на 1950-те Кени влиза в състава на различни банди, които изпълняват джаз, рок и ритъм-ен-блус. Най-успешна от тях е кънтри триото The First Edition. След неговото разпадане музикантът поема по самостоятелен път.

Кариерата на носителя на три отличия "Грами" и на десетки други музикални награди е белязана от суперхитовете "I Can't Unlove You", "The Gambler", "Lady", "Lucille", "Coward Of The County", "Ruby" и много други. Дрезгавият му глас не спря да вълнува поколения почитатели. "Песните ми казват всичко, което всеки мъж иска да каже, и всяка жена желае да чуе", сподели Кени, който пуска своя първи изцяло индивидуален албум, носещ неговото име, на 39-годишна възраст. От там излиза сингълът "Lucille"(1977), едно от най-емблематичните му парчета. То се изкачва до първите места в музикалните класации на 12 държави, продадено е в повече от 5 милиона копия и му носи приз "Грами".

Роджърс остава в историята и с продължилото над 3 декади сътрудничество с Доли Партън, родило дузина хитове, сред които и един от най-популярните дуети на 70-те и 80-те - "Islands In The Stream". Песента става платинена само месец след премиерата си през 1983 година. Двамата записват съвместен коледен проект, а през 1985-а поредната им колаборация "Real Love" преповтаря успеха от 1983-та.

През 1980 година изпълнява баладата, композирана от Лайнъл Ричи - "Lady", която се превръща в най-печелившата и популярна песен в неговата кариера и престоява 6 седмици на №1 в чарта Billboard Hot 100. Работата на Роджърс с основателя на фънк и соул формацията Комодорс е белязана и от други популярни парчета, сред които "I Don't Need You", "Share Your Love With Me" и "Through The Years". 

Певецът, който си сътрудничи още с Бари Гиб от Би Джийс, Род Стюърт, Шъная Туейн, Майкъл Джексън, Рей Чарлз и дори рапъра Кулио, се сбогува с голямата сцена през 2017 година.

Освен шеметна музикална кариера, Роджърс, който дори няма музикално образование - научава нотите едва след появата на дебютната му тава "Love Lifted Me" (1976), се радва на завиден успех и в телевизията. Участието му в поредицата "Комарджията" от началото на 80-те до средата на 90-те привлича над 100 милиона зрители и му донася звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Изпълнителят имаше пет брака, от които се родиха пет деца от различните му съпруги.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички