Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Легендата на афро-джаза Ману Дибанго почина от COVID-19


Легендата на афро-джаза Ману Дибанго почина от COVID-19

3144

Легендата на афро-джаза Ману Дибанго почина във Франция от коронавируса, причиняващ COVID-19, на 24 март, съобщиха мениджърите му, предаде "Ройтерс", позовавайки се на новина в официалната Фейсбук страница на музиканта.

Камерунецът, наричан  още Татко Груув, ни напусна в парижка болница на 86-годишна възраст, поясни издателят му Тиери Дюрепа. Това е  първата световна знаменитост от арт средите, покосена от пандемията.

Кариерата на Еманюел Нджоке Дибанго, по-известен само като Ману, тръгна от Франция, мина през Белгия, Великобритания и САЩ, за да се завърне на най-стария роден континент – Африка, и продължи над половин век. Саксофонистът, който се изявяваше още на пиано, орган и вибрафон, е от пионерите на афро-джаза. "Свиря и на други инструменти, но гласът ми звучи най-добре чрез саксофона", казваше музикантът. В хитовете си "Soul Makossa" и "Big Blow" например той свири на седем различни инструмента. В творческите си търсения Дибанго комбинира по уникален начин джаз, фънк, соул и традиционни мотиви в танцувални ритми. Според него, музикантът трябва да е движен основно от любопитството си, когато твори. Навярно това е обяснението за създаването на съвършено нов музикален стил – макоса. Заразителен фюжън от джаз инвенции, поп и уърлд, здраво стъпил върху соул фийлинг и наметнат с шарени африкански дрешки. Според мнозина критици, диското наистина е измислено от комбинацията на тези стилови съставки някъде в началото на 70-те.
 
Ману пристига във Франция през 1949 година. Свири в клубове в Реймс, където учи джаз и саксофон. С времето джазът му започва да се допълва от фънк и западноафрикански ритми. След това живее и работи в Брюксел, по-късно - в Париж. От Реймс до хита, с който пробива на международната сцена и който вдъхновява няколко поколения след него - "Soul Makossa" (1972 г.),  минават две десетилетия. Според Ману Дибанго, музикантът трябва да е движен основно от любопитството си, когато твори. Навярно това е обяснението за създаването на съвършено нов  стил – макоса. В хитовете си "Soul Makossa"и "Big Blow" например Дибанго свири на седем различни инструмента.

Той работи с други звезди като Фела Кути, нигериеца, поставил основите на афробийта, но и със следващите поколения музиканти, сред които малийската афропоп звезда Салиф Кейта, родената в Бенин нигерийка Анджелик Киджо, сенегалеца Юсу Н’Дур, южноафриканския тромпетист и певец Хю Масекела, кубинеца Eлиадес Очоа, французите Серж Генсбур и Ектор Зазу, Питър Гейбриъл, Стинг и Майкъл Джексън. Впрочем Дибанго е автор и на химна на националния отбор по футбол на Камерун. Така се ражда и "Soul Makossa", която излиза като Б-страна на сингъла за участието на камерунския тим в Панафриканското първенство.

През 2009 г. завежда дело за компенсация в размер на 650 хил. долара срещу на Джако с твърдението, че е плагиатствал част от "Soul Makossa" за песента "Wanna Be Startin' Somethin'". Тя е четвърти сингъл от знаменития албум на Майкъл Джексън "Thriller" (1982 г). Десет години по-късно бе постигнато извънсъдебно споразумение, а камерунецът обяви, че според него песента вече може да бъде използвана от всички. "Веднъж превърне ли се в стандарт, вече не принадлежи на композитора, а на човека, който я интерпретира". През 2007 година и Риана използва тема от същата песен в композицията си "Please, Don't Stop The Music", получавайки разрешение от Краля на попа, но не и от нейния автор.

Последният албум на Човека-брас "Balade En Saxo" излезе през 2013 година.

Камерунският мултиинструменталист и композитор бе удостоен през 2004-та от ЮНЕСКО заради борбата си за световен мир, стана и Рицар на Легиона на честта 6 години по-късно.

Погребението ще бъде в съвсем тесен семеен кръг, а светлата памет на Дибанго ще бъде възславена по-късно, подчертават близките на покойния.

Снимка: BBC

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички