Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Отиде си съоснователят на Kraftwerk Флориан Шнайдер


Отиде си съоснователят на Kraftwerk Флориан Шнайдер

3018

Флориан Шнайдер (Florian Schneider), съоснователят на пионерите на електронната музика Kraftwerk (Крафтверк), е починал на 73-годишна възраст, известиха световните агенции, позовайки се на негови близки и на компанията "Сони Мюзик Берлин".
 
"Гардиън" твърди, че музикантът, известен и като Robovox, си е отишъл преди седмица и бил погребан в тесен семеен кръг. В "Уикипедия" за дата на смъртта е отбелязанa 30 април. Според Ралф Хютер, другият основател на авторитетната германска група с 50-годишна кариера, Шнайдер е бил диагностициран с рак неотдавна и се е споминал няколко дни след рождения си ден.

Флориан Шнайдер e роден на 7 април 1947 г. в Дюселдорф в семейството на известния архитект Пол Шнайдер-Есбелен - един от хората, проектирали летището в Кьолн.

С Хютер започват да работят заедно още през 1968 година, когато са студенти по класическа музика в дюселдорфската консерватория. Две години по-късно основават легендарното си студио Kling Klang в Дюселдорф и едновременно с това иновативната формация Kraftwerk, оставила огромен отпечатък върху електронната музика в световен мащаб. До средата на 70-те тя превзема класациите в Германия, а по-късно и в целия свят с революционния си звук и синтезатори. Модернистичната визия на германците буквално създава саундтрака за дигиталната епоха на 21-ви век. В композициите им умело са вплетени новаторски техники, синтетични гласове и ритми. Четвъртият албум "Autobahn" (1974) и последвалите го "Radio-Activity" (1975), "Trans-Europe Express" (1977), "The Man-Machine" (1978) и "Computer World" (1981) се превръщат в истински култ. Единици групи в историята на музиката успяха да бъдат толкова мистериозни, митични, изплъзващи се и влудяващо ексцентрични като Kraftwerk. Много, много по-малко на брой имена пък оказаха такова смазващо влияние върху музиката за десетилетия напред. Но никоя друга група не съумя да бъде едновременно и двете неща. Изобретеният и наречен от самите Kraftwerk стил "робот поп" е повлиял на почти всяко ново течение в музиката през последните 40 години – от новата вълна до техното и дори хип-хопа. Най-невероятни имена – от Франц Фердинанд и Дейвид Боуи, през Nine Inch Nails и HIM, та до Кайли Миноуг – ги цитират като свои любимци и влияния. Самият Майкъл Джексън ги е молил за съвместна работа през 70-те. Не броим колоси като Депеш Мод, Дафт Пънк, Пет Шоп Бойс, Ню Ордър, Спандау Балей и дори Мадона, които откровено са заимствали сериозно от тяхното наследство.

Едва 10 са студийните албуми на формацията в дългогодишната ѝ кариера. Това свидетелства, че германците работят влудяващо бавно, което ги превърна в една от най-непродуктивните групи на всички времена. Причините за това вероятно са техният перфекционизъм; концептуално разбиране за изкуство, което обвързва направата на един продукт не просто с аудиозапис, а с визия, шоу и идея; фактът, че явно никога не са напълно доволни от направеното. Както и това, че арт идеите им често са толкова авангардни, че са технически неизпълними за своето време.

Шнайдер, който се изявяваше не само вокалист и на синтесайзърите, но още на акустична и електрическа флейта, саксофон, перкусии, електрическа китара и цигулка, напусна състава през 2008 година и оттогава живееше извън светлината на прожекторите.

Kraftwerk са идвали два пъти в България - през 2005 година и през 2017 година, когато представиха своето 3D шоу. То бе в подкрепа на на концертния проект "3D Catalogue" (2017), с репертоар от който електронните флагмани обикаляха Европа през последните няколко години.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички