Fade To Black: Музикалната индустрия против расизма в САЩ


Fade To Black: Музикалната индустрия против расизма в САЩ

3298

Музикалната индустрия призова за Blackout Tuesday на 2 юни в отговор на смъртта на афро-американеца Джордж Флойд.

И трите мейджър звукозаписни компании споделиха съобщение в социалните медии за "ден за прекъсване на работата и повторно свързване с нашата общност" и за "предприемане на спешно действие, което да провокира отговорност и промяна". Interscope обеща да не пуска нова музика тази седмица, а Ebro Darden на Apple Music отмени радиопредаванията си.

Към призива на MTV се присъединиха и другите младежки и музикални канали на Viacom CBS, включително "Комеди сентрал", СMT, VH1. Екраните останаха тъмни 8 минути и 46 секунди - колкото полицаят е притискал с коляно врата на Флойд.

"Наша отговорност е не само да се съберем, за да отпразнуваме победите, но и да се държим един за друг по време на загуба", се казва в изявлението, разпространено под хаштага #TheShowMustBePaused. Сред тези, които препредадоха съобщението, са Warner Music Group, Sony/ATV, Universal Music, Motown, Capitol Records, британският лейбъл Dirty Hit, Shady Records на Eминем и легендарният продуцент Куинси Джоунс.

Флойд издъхна, след като бял полицай притисна врата му с коляно към земята в Минеаполис. Смъртта предизвика масови протести в САЩ. Полицаят Дерек Шовин бе уволнен и обвинен в убийство трета степен. Аутопсията, поискана от семейството на жертвата, установи, че той е умрял от задушаване поради компресия (притискане) на шията и гърба. Джордж Флойд остави шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън. Случаят доведе до продължаващи дни наред размирици в цялата страна, при които бяха задържани хиляди.

В Insagram Риана говори за "опустошението, гнева и тъгата", която изпитва след смъртта на Флойд. Бионсе засне видео, с което призовава феновете си да не мълчат и да искат "справедливост за Джордж Флойд". "Всички станахме свидетели на убийството му посред бял ден... Съкрушени и възмутени сме. Не можем да се върнем към нормално положение след тази болка. Ако сте бели, черни, кафяви или нещо междинно, сигурна съм, че се чувствате отчаяни от расизма в Америка сега", изригна примата. Д-р Дре също прикани за действие, споделяйки, че "сърцето още го боли". "Усещането беше, че това ченге е притиснал с коляно шиите на всички ни, имам предвид чернокожите мъже. Изключително болезнено е, защото продължава. Продължава и е като: "Какво можем да направим? Или какво трябва да направим, за да спрем това нещо?", каза хип-хоп титанът.

Други звезди, включително съпругът на Бионсе Джей-Зи, Ариана Гранде, Джeй Коул, Тинаше, Ник Кенън, Камила Кабейо, Били Айлиш, Шон Мендес, Кейти Пери и Тейлър Суифт също подкрепиха протестиращите в САЩ през уикенда.

Холзи, която излезе на улиците в Лос Анджелис, призна пред феновете, че полицаи са стреляли по нея и други протестиращи. "Бяхме мирни, с вдигнати ръце, не се движехме, не нарушавахме правилата. Те откриха няколко пъти огън с гумени куршуми и сълзотворен газ по нас, гражданите, които не ги бяхме провокирали с нищо".

"Ние стоим заедно с черната общност срещу всички форми на расизъм, фанатизъм и насилие", коментират от Columbia Records. "Сега, повече от всякога, трябва да използваме гласовете си, за да говорим и да оспорваме несправедливостите навсякъде около нас".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички