Градът на мечтите


Градът на мечтите

3072

"В долините на Пагарна има град, където витае зла орис и никой не мечтае; защото мечтите са цената за влизане в него. Знам, защото когато бях отчаян, избягах там, за да блуждая в лабиринта на улиците и коварните пресечки, минаващи под многобройните магьоснически кули…Спомените за миналото ми са малко, бях  крадец, познавах любовта, ограбвах когото не трябваше; само откъслечни спомени и нищо повече. Всичко е смътно и кошмарно. И тогава, сякаш събуден от наркотичен сън, се отърсвам от вцепенението и се озовавам обкръжен, в битка за живота си".

Ето така започва историята, която разказват музикантите от американската прогресив рок група Glass Hammer в студийния албум "Dreaming City" ("Градът на мечтите"), осемнайсети поред в тяхната дискография.

Началото на Glass Hammer е преди 28 години и още тогава те ни представят оформен музикален стил, основан на структури от симфоничния прогресив рок от 70-те години на миналия век. Техните композиции се отличават с епична дължина, с подчертана линия на бас китарата на Steve Babb, подобна на Chris Squire от Yes, и силните клавирни партии на Fred Schendel, особено на хамънд орган, в духа на Keith Emerson и Rick Wakeman. Двамата мултиинструменталисти са основното ядро, около което привличат редица музиканти през годините, сред които певците Michelle Young, Walter Moore, Susie Bogdanowicz, Carl Groves и Jon Davison. Не бива да бъде пропуснато и участието в техните записи на Jon Anderson от Yes, на Arjen Lucassen, на Rich Williams и David Ragsdale от Kansas, Rob Reed от Magenta и т.н.

Умението на Steve Babb и Fred Schendel да съчиняват добре запомнящи се мелодии придава енергия на тяхната музика, те излъчват мощ и динамика, без да ги натрапват. Най-очевидните им влияния са изпълненията на споменатите Yes, Kansas и Emerson, Lake & Palmer, но също така Genesis, Gentle Giant и Camel, с уговорката, че те го правят без да копират своите образци, а създават уникален звук.

В текстово отношение личи християнската им съпричастност и любовта им към литературата, най-вече към фентъзи стилистиката на J.R.Tolkien и C. S. Lewis, към приключенията на Jon Krakauer, без да изброяваме тези от викторианската проза и средновековната литература. В сюжетната линия на албума "Градът на мечтите" откриваме както влияние от писателите Michael Moorcock и Robert Howard, така и напомняне за албума на Glass Hammer "The Inconsolable Secret" (2005), тогава съпроводен от книгата  на Steve Babb "The Lay Of Lirazel".

Ето как ни въвежда в най-новото им издание певецът и бас китарист Steve Babb, автор на измисления роман "Skallagrim Аnd Тhe Dreaming City – Book One Оf Тhe Terminus Chronicles" ("Скалагрим и градът на мечтите – Първа книга от хрониките на Терминус"), който съдържа либретото в стила на "меч и магия" на популярния сред музикантите жанр фентъзи: "Ние подготвихме концептуален албум от 12 парчета за това как може да открием надежда дори сред пълна безнадеждност, тук ще откриете  битки, сражения и лоши герои. Главният герой Скалагрим е джебчия, отчаян човек, обречен да се пребори с безброй чудовища в страната Пагарна за да спаси любимата си от зъл магьосник, който я е отвлякъл. Има само три дни за го стори преди тя да умре. Скалагрим е заобиколен от зли сили, които искат да го убият. Той е ядосан, наранен и уплашен и няма изход от тази ситуация, освен ако не получи помощ. В последния възможен момент над главата му се появява меч, той го хваща и използва, за да се спаси. Мечът, наречен Терминус, е притежаван от ангел, който осигурява на героя сила и надежда по време на стремежа му да спаси любовта си с думите: "И мечът е надежда, която идва отвън чрез божествен промисъл, а не отвътре".

Всъщност в албума става дума за злите хора, които ограбват радостта ни, държейки ни като заложници. В живота на всеки възникват злополучни епизоди, когато не си и помисляме за това какво е радост, дори може да се примирим с мисълта, че никога вече няма да се върнем в познатия ни свят, но все пак се решаваме да потърсим изход от ситуацията. Така че това беше важна история за мен и се надявам, че носи насърчение за мнозина", завършва Steve Babb.

Сергей Шишов ще представи "Градът на мечтите" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 13 юни, и този път след новините от 18.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички