Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Градът на мечтите


Градът на мечтите

3097

"В долините на Пагарна има град, където витае зла орис и никой не мечтае; защото мечтите са цената за влизане в него. Знам, защото когато бях отчаян, избягах там, за да блуждая в лабиринта на улиците и коварните пресечки, минаващи под многобройните магьоснически кули…Спомените за миналото ми са малко, бях  крадец, познавах любовта, ограбвах когото не трябваше; само откъслечни спомени и нищо повече. Всичко е смътно и кошмарно. И тогава, сякаш събуден от наркотичен сън, се отърсвам от вцепенението и се озовавам обкръжен, в битка за живота си".

Ето така започва историята, която разказват музикантите от американската прогресив рок група Glass Hammer в студийния албум "Dreaming City" ("Градът на мечтите"), осемнайсети поред в тяхната дискография.

Началото на Glass Hammer е преди 28 години и още тогава те ни представят оформен музикален стил, основан на структури от симфоничния прогресив рок от 70-те години на миналия век. Техните композиции се отличават с епична дължина, с подчертана линия на бас китарата на Steve Babb, подобна на Chris Squire от Yes, и силните клавирни партии на Fred Schendel, особено на хамънд орган, в духа на Keith Emerson и Rick Wakeman. Двамата мултиинструменталисти са основното ядро, около което привличат редица музиканти през годините, сред които певците Michelle Young, Walter Moore, Susie Bogdanowicz, Carl Groves и Jon Davison. Не бива да бъде пропуснато и участието в техните записи на Jon Anderson от Yes, на Arjen Lucassen, на Rich Williams и David Ragsdale от Kansas, Rob Reed от Magenta и т.н.

Умението на Steve Babb и Fred Schendel да съчиняват добре запомнящи се мелодии придава енергия на тяхната музика, те излъчват мощ и динамика, без да ги натрапват. Най-очевидните им влияния са изпълненията на споменатите Yes, Kansas и Emerson, Lake & Palmer, но също така Genesis, Gentle Giant и Camel, с уговорката, че те го правят без да копират своите образци, а създават уникален звук.

В текстово отношение личи християнската им съпричастност и любовта им към литературата, най-вече към фентъзи стилистиката на J.R.Tolkien и C. S. Lewis, към приключенията на Jon Krakauer, без да изброяваме тези от викторианската проза и средновековната литература. В сюжетната линия на албума "Градът на мечтите" откриваме както влияние от писателите Michael Moorcock и Robert Howard, така и напомняне за албума на Glass Hammer "The Inconsolable Secret" (2005), тогава съпроводен от книгата  на Steve Babb "The Lay Of Lirazel".

Ето как ни въвежда в най-новото им издание певецът и бас китарист Steve Babb, автор на измисления роман "Skallagrim Аnd Тhe Dreaming City – Book One Оf Тhe Terminus Chronicles" ("Скалагрим и градът на мечтите – Първа книга от хрониките на Терминус"), който съдържа либретото в стила на "меч и магия" на популярния сред музикантите жанр фентъзи: "Ние подготвихме концептуален албум от 12 парчета за това как може да открием надежда дори сред пълна безнадеждност, тук ще откриете  битки, сражения и лоши герои. Главният герой Скалагрим е джебчия, отчаян човек, обречен да се пребори с безброй чудовища в страната Пагарна за да спаси любимата си от зъл магьосник, който я е отвлякъл. Има само три дни за го стори преди тя да умре. Скалагрим е заобиколен от зли сили, които искат да го убият. Той е ядосан, наранен и уплашен и няма изход от тази ситуация, освен ако не получи помощ. В последния възможен момент над главата му се появява меч, той го хваща и използва, за да се спаси. Мечът, наречен Терминус, е притежаван от ангел, който осигурява на героя сила и надежда по време на стремежа му да спаси любовта си с думите: "И мечът е надежда, която идва отвън чрез божествен промисъл, а не отвътре".

Всъщност в албума става дума за злите хора, които ограбват радостта ни, държейки ни като заложници. В живота на всеки възникват злополучни епизоди, когато не си и помисляме за това какво е радост, дори може да се примирим с мисълта, че никога вече няма да се върнем в познатия ни свят, но все пак се решаваме да потърсим изход от ситуацията. Така че това беше важна история за мен и се надявам, че носи насърчение за мнозина", завършва Steve Babb.

Сергей Шишов ще представи "Градът на мечтите" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 13 юни, и този път след новините от 18.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички