Нов джаз фестивал в Благоевград на 25 и 26 юли


Нов джаз фестивал в Благоевград на 25 и 26 юли

4260

Благоевград ще обедини някои от най-интересните имена на българската и македонската джаз сцени в края на юли.

В продължение на два дни градът с младежки дух ще бъде лиричен, забавен и цветен, напомняйки ни за музиката, която е неподвластна на времето. Фестивалът, организиран от община Благоевград със съдействието на Bulgarian Live Music, ще се проведе на на площад "Македония" от 18.30 ч. на 25 и 26 юли. Вход свободен и съобразен с всички мерки, породени от пандемията COVID-19.

Официалното откриване е в събота с изпълнения на Биг бенд Благоевград, дирижиран от Борис Янев и специални гости Христина Палева - вокал и Надя Тончева - вокал. След тях на сцената ще се качaт Mike Sax & X-Key. Финал на вечерта ще сложат Vlatko Stefanovski Trio (Македония).

Втората вечер (26 юли, събота) ще бъде открита от Петър Салчев и октет Пловдив. След тях ще видим неповторимата Милица Гладнишка, а финалът на фестивала е поверен на Dirty Purchase.

Влатко Стефановски трио (Македония)

Влатко Стефановски е роден в театрално семейство в град Прилеп, Македония. Започва да свири на китара на 13-годишна възраст. Още като юноша той сформира групата Леб и сол, която се превръща в една от най-значимите формации на музикалната сцена в бивша Югославия. Имат издадени 14 албума и реализирани турнета по целия свят. От средата на 90-те години до днес, Влатко развива изключително успешна солова кариера. Някои от по-известните му проекти са "Cowboys & Indians", "Sarajevo", "Vlatko Stefanovski Trio", "Thunder From The Blue Sky". Партньорството му с Мирослав Тадич хвърля нова светлина върху работата на Влатко с акустична китара и по-задълбочените му търсения, свързани с традиционната македонска музика. В последните години Влатко свири и записва заедно с топартисти като Томи Емануел, Сточело Розенберг, Теодосий Спасов, Тони Левин. Композира музика за филми, театрални и балетни постановки. Като солист, Влатко има в историята си многобройни участия с оркестри и ансамбли по света. Някои от тях са лондонският симфоничен оркестър, оркестър MDR Лайпциг, филхармоничен оркестър на Монте Карло, симфониета София, словенска филхармония, Биг бенд на RTV-Сърбия. Стефановски е добре познат на публиката с неговата неповторима техника на свирене и тон. С неговото Vlatko Stefanovski Trio концертира по целия свят. През 2007 г. Влатко е удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" в областта на изкуството от университета "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Скопие.

Dirty Purchase

Dirty Purchase е основана от Христослав Галилеев "Гальо" през 1995 година като клубна формация към заведението Swingin’ Hall в София. От създаването до момента, в групата свирят над 20 известни български музиканти. В началото изпълнителите търсят блус звучене, но с включването на вокалистите Амалия Ненова и Емил Минчев, бендът се насочва към фънк и соул музиката. Наред с редовните си клубни изяви, Dirty Purchase изнасят концерти на множество български и международни сцени. Също така са носители и на първа награда за песен в конкурса на БНР "Златна пролет". Всички от състава са признати професионалисти и участват в много и различни проекти. През февруари 2016 година, Dirty Purchase издават първия си авторски албум "Sweet Sensation".

Mike Sax & X-Key

Милен СтойковМайк Сакс, е саксофонист, флейтист и аранжор. Гастролира в Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавските страни и Китай. Ориентиран е предимно към съвременния смуут джаз и фюжън. В този стил той намира своите съмишленици – квартета X-Key. Формацията е основана от Ленко Драганов – барабанист, композитор и тонрежисьор, Илия Тенев – клавишни инструменти и Иван Иванов – бас китара. Последен се включва младият китарист Никола Панчев. Заедно пътуват из страната и свирят по популярните лайв клубове и джаз фестивали. Програмата им е повлияна от имена като Брайън Кълбъртсън, Джеф Лорбър, Ричард Елиът, Грувър Уошингтън и Майкъл Лингтън.

Петър Салчев и октет Пловдив

Петър Салчев е роден в Пловдив през 1969 година. Добре познат не само на публиката на Балканите, но и на европейската сцена. През 1994 г. печели наградата за най-добър млад изпълнител от "Младежка джаз среща", Пловдив. През 2009 г. гръцката компания "Анокато" издава проекта му с Костас Магинас "The Call". Солист е на Биг бенда на Националното радио и Биг бенд Пловдив. Работил е с Живко Петров, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Петър Петров, Оливер Йосифовски, Костас Магинас, Мариус Поп, Крейг Бейли, Оливие Гато. Гост на сцените на всички джаз фестивали в България. Концертирал е в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ, Турция, Гърция и Румъния. Като солист на октет Пловдив се представя с характерния си стил в изразните средства на съвременното джаз пеене и музициране. Притежава динамика, стил и интелект. В новата си програма през 2020 г. музикантите са подготвили не само интерпретации на класически джаз теми, но и оригинална съвременна музика от последния авторски проект на октета, записан през тази година.

Христина Палева и Надя Тончева

Христина Палева е родена в Благоевград през 1975 година. Завършва висшето си образование в Пловдивския музикално педагогически институт - специалност пиано. Певческият ѝ талант се разкрива, когато като студентка започва да пее в Дамския камерен хор към университета. От 1998 г. и до сега тя е постоянна вокална солистка на Биг бенд Благоевград. По-късно завършва магистратура с поп и джаз пеене при Етиен Леви в Софийския университет. Репертоарът ѝ включва най-популярните джаз стандарти, поп и латино хитове, изпълнявани с Биг бенд Благоевград. Като солистка на Биг бенда е участвала в почти всички негови концерти, както и в 9 издания на Международния джаз фестивал в Банско. Многократно е пяла "All The Way", "When I Fall In Love" и "Something Stupid" в дует с Васил Петров, включително и на Международния джаз фестивал Nisville в Ниш/Сърбия през 2015 г. През последните години е и преподавател специалност "Поп и джаз пеене" към НХГ "Св. Св. К. и Методий", Благоевград. Създател е и ръководи в вокално студио "Фа диез".

Надя Тончева е родена в Казанлък. Завършва Националното музикално училище "Христина Морфова" в Стара Загора, специалност пиано, и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив, също пиано. Тя е утвърдена концертираща певица, пианистка, аранжор, педагог. Гостувала е успешно в Швейцария, Норвегия, Гърция, Египет, Израел, Сирия, Ливан и Канарските острови. На традиционните тържества в кралския двор в Мароко, тя пее на една сцена с мегазвездата Принс. По време на откриването на българската изложба в Лувъра през 2015 г., г-жа Тончева изнася самостоятелен концерт в Париж. Надя Тончева е преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ "Христина Морфова", Стара Загора. За своя принос към българската култура през 2016 година е отличена с почетен знак "Златен век" – звезда, на Министерството на културата. Тя е артистичен директор на "Джаз фест Казанлък", който се организира по нейна инициатива от 2015 г. в града на розите и траките. Артистичен директор е и на "Национална младежка джаз сцена" в Стара Загора.

Милица Гладнишка

Милица Гладнишка е родена в София в музикално семейство, от което наследява таланта и любовта към сцената. Майка ѝ е единствената жена тромпетистка у нас, а сестра ѝ е виолистка в операта в Грац. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" в класа на Пламен Кьорленски, а паралелно с това е учила и оперно пеене при Рени Пенкова. През 1998 г. се явява на кастинг за шоу програма за пеещи сервитьори в клуб "Опера" в София, където работи заедно с Галя и Миро от КариZма, Орлин Павлов, певицата Тони и пианиста Живко Петров. През 2003 г. изкарва курсове по джаз пеене в Лондон, после майсторски клас при Милчо Левиев, следват концерти в БНР и камерна зала "България", изяви във Виена и Грац. Популярна е най-вече от музикалните сцени, където се изявява като певица. В последните години животът на Милица се движи под мотото "Дивото зове" – това е името на джаз бандата, в която заедно с музикантите Васил Спасов, Борис Таслев и Атанас Попов редовно свирят в различни клубове и мероприятия в страната. Пее също и с Михаил Йосифов секстет и много други. Особена популярност на Милица носи и участието ѝ в първия и много успешен сезон на шоуто "Като две капки вода" (2013), където се бори за голямата награда с Рафи. До последно тя е сред най-големите фаворити на публиката, а превъплъщенията ѝ в образите на редица популярни лица от българската и световната сцена остават завинаги в "златния фонд" на шоуто.

http://blgjazz.com/blgfest

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички