Купонът в Банско продължава


Купонът в Банско продължава

3235

С Петър Салчев и октет Пловдив феновете на джаз фестивала Банско вече са се срещали преди три години.

Този път музикантите ни предложиха новия си проект, който има дълга история. По него пианистът Мирослав Турийски работи от 2012 година в съдружие с приятелите си от формацията всички (с изключение на най-младия в групата – Владислав Мичев) от Пловдив. Композициите - разработване на цялостни теми, представени от техния солист Петър Салчев, са заложени дори в имената на заглавията  - "Състояние (след)", "Несбъднат" и прочее. Впечатляващата компания включи в репертоара си и интерпретации на класически джаз стандарти.

"Златните години на джаза" е проектът на Марина Господинова (на снимката)  – трибют на неувяхващите Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Франсис "Франк" Синатра, Тони Бенет, Рей Чарлс, Нина Симон, Нат "Кинг" Коул, Ета Джеймс, пречупени през изпълнителския поглед на гласовитата и харизматична вокалистка. Тя бе съпроводена от тромпета на Мишо Йосифов, пианото на Милен Кукошаров, контрабаса на Димитър Карамфилов и Наско Попов на барабаните, които също диалогизират и с глас на сцената. Така красотата в музиката изпъкна с различните си нюанси.      

Alexandroff Ragtime Band е с дълга и интересна история още от 1986 година, когато се събират като трио, съставено от кларнет, туба и банджо. Дебютират на Младежката джаз сцена в Пловдив през 1987 година, но и с ударни. Включват и уошборд (перкусионен инструмент от групата на металните идиофони). Чухме го и на площада в Банско това лято. През бенда са минали много музиканти, включително Милчо Левиев, Игор Бутман и американски оркестранти. Бандата започна репертоара си със Светла Гостева, преди това пяла с Бели, зелени, червени. Групата многократно се е изявявала по клубове и фестивали у нас – в Габрово, Бургас, Русе, Стара Загора, Хасково. Самите музиканти са организирали три фестивала, съботен джаз клуб в столичния Младежки дом. В Банско гостуват за пети път, а основателят Румен Александров (банджо) е свирил тук и с блус банда.

Сега бендът е в по-разширен състав – 8 души с две солистки – Мери Начева и Деси Тилева, и с обновена програма.

Снимка: Виктор Викторов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички