Теодосий Спасов се включва в летния сезон на Софийска филхармония


Теодосий Спасов се включва в летния сезон на Софийска филхармония

3450

С три авторски произведения Теодосий Спасов излиза на сцената в столичната зала "България" от 19.00 ч. на 16 август.

Кавалджията на света и Софийската филхармония ще представят Концерт за кавал и оркестър, "Нещо прекрасно" и "Отворено настроение" под диригентската палка на Григор Паликаров. В програмата е включена още и "Кармен сюита" на Бизе-Шчедрин.

Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които музикалните състави на Българското национално радио, хор Мистерията на българските гласове, ансамбъл Филип Кутев, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, Акустична версия, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе. Три години се изявява в световноизвестното ирландско музикално-танцово шоу "Riverdance". Заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в проекта Балканска треска, представен съвместно с Лондонския симфоничен оркестър, филхармоничния оркестър Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничния оркестър на БНР и Македонската филхармония.

През 1995 година списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр".

Концертът е част от културния календар на Столична община.

Билети - на касата в зала "България" и чрез "Ивентим".

Само през август Софийската филхармония ще зарадва почитателите си и с 20 % отстъпка от цената на абонаментните цикли за есенния полусезон.

Снимка: Е. Нинова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички