Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Звездата на фадото Рикардо Рибейро с първо гостуване в България


Звездата на фадото Рикардо Рибейро с първо гостуване в България

2854

Уникална възможност за българската публика предоставя програмата на "Европейския музикален фестивал" в София тази есен.

Звездата на мъжкото фадо Рикардо Рибейро ще гостува заедно със своя ансамбъл за първи път у нас. Концертът е в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 18 ноември. С изключителния си глас Рикардо Рибейро се нарежда сред най-големите изпълнители в жанра от последните десетилетия. Той очарова и приковава вниманието на публиката по света с неповторимите си музикални спектакли. "Веднъж чут, неговият невероятен глас не може да бъде забравен", пише пресата за него. Артистът ще пристигне в София заедно с великолепните музиканти от своето трио – Бернардо Ромао (португалска китара), Карлош Мануел Проенса (фадо китара) и Даниел Пинто (бас). Те ще представят най-доброто от фадо традицията, която докосва сърцата на хиляди слушатели по света. Композициите, които вълнуват с дълбоката си емоционалност и необяснимото носталгично усещане за "саудаде", са изпълнявани от легенди като Амалия Родригеш, Мария Алисе, Мария Тереза де Нороня и др. Мъжките вокали в типичния португалски жанр са истинска рядкост, а покоряващите интерпретации и респектиращата кариера на Рикардо Рибейро са предпоставка за едно незабравимо преживяване.

С множество награди в кариерата си Рикардо Рибейро неслучайно се превръща в един от най-ярките представители на португалското фадо. Той умее да покорява слушателите със спиращи дъха интерпретации. През 2019 година артистът закрива авторитетния фадо фестивал "Санта Каза Алфама" (Santa Casa Alfama) в Лисабон с концерт в препълнена зала, след който никой не остава безразличен.

Роден в Лисабон, Рибейро дебютира на сцената още на 12-годишна възраст, а на 15 години вече се изявява редовно на събития с фадо музика, партнирайки на известните музиканти Фернандо Маурисио и Аделино дос Сантос. Активната му концертна кариера го отвежда на музикалните сцени в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Белгия, Австрия, Англия, Испания, Мароко, Йордания, Иран и други.

През 2004 г. излиза албумът "Рикардо Рибейро" с песни от различни композитори, някои от които са написани специално за него. През 2005 г. музикантът печели наградата "Амалия" на фондация "Амалия Родригеш", а две години по-късно участва в документалния филм "Фадо" на режисьора Карлос Саура. През 2008 г. се появява албумът "На португалски" ("Em Português"), който е записан с ливанския изпълнител на лютня и композитор Рабих Абу-Халил. През 2010 г. певецът издава диска "Врата на сърцето" ("Portado Coração"), а през 2013 г. – "Ларго да Мемория" ("Largo da Memória"). Двата проекта печелят златен статус благодарение на продажбите.

През 2016 г. звукозаписният проект на Рикардо Рибейро "Днес е така, а утре не знам" ("Hoje é assim, amanhã nãosei") е представен за първи път на Колизеума в Лисабон и от тогава винаги получава положителни отзиви в различни национални концертни зали, както и на португалски и чуждестранни фестивали. През февруари 2017 г. албумът е издаден във Франция, а през май същата година излиза на английския музикален пазар под знака на Warner UK. С този диск Рикардо Рибейро е номиниран за втори път в категорията "Най-добър изпълнител" на престижното британско списание Songlines и за втори път попада сред четиримата финалисти.

На 26 април 2019 г. се състои премиерата на последния му проект "Уважаващ ум", с който Рибейро излиза от стила фадо и навлиза в света на джаза. С огромна чувствителност към поетичните текстове изпълнителят си партнира с португалския пианист и джазмен Жоао Пауло Ещевеш да Силва, американския перкусионист Джарод Кагуин (Jarrod Cagwin) и отново с Рабих Абу-Халил.

Билетите за концерта на Рикардо Рибейро са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и на www.ticketsbg.com.

"Европейският музикален фестивал", организиран от "Кантус Фирмус", е част от календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на проявата е Министерството на културата. Партньори за реализацията на концерта са Португалският културен и езиков център "Камойш" и Софийската филхармония.  

    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички