Музикална кутия с уникални филми за меломани - #24SofiaI FF #Есен


Музикална кутия с уникални филми за меломани - #24SofiaI FF #Есен

3574

"Музикална кутия" е рубрика, която отправя реверанс към корените на "София Филм Фест" – киномузикалните фестивали от края на 90-те години.

Фестивалът се разви като едно от водещите киносъбития в Югоизточна Европа и е единственият български кинофестивал, акредитиран от FIAPF. Но сърцатият му екип никога не се е отдалечавал от музиката и тя тече със съответния си градус във вените на истинската меломания. Тази година есенното издание на фиестата предлага:

Световната премиера на филма-концерт по случай 30-годишнината на любимата ни блус и рок-eн-рол банда Подуене Блус Бенд ще ни срещне с Васко Кръпката и още 20 знаменити родни музиканти. "Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд: 30 години на пътя" на режисьора Мартин Балтаджиев ще разтърси с мощен звук, впечатляваща визия и на човек ще му се прииска да има и бира. Всичко това предстои в кино "Люмиер Лидл" от 20.30 часа на 26 септември.

* * *
За почитателите на френските шансони, на Едит Пиаф и Шарл Азнавур, е специалното филмово предложение "Шарл Азнавур" - съвместна продукция на режисьорите Марк ди Доменико и Шарл Азнавур. Голяма част от използваните архивни документални кадри са дело на самия Азнавур. Известният френски музикант и артист ги прави с първата камера, която Едит Пиаф му подарява през 1948 година – тогава той все още не знае, че тази камера ще се превърне в негово увлечение за цял живот. До 1982 година Шарл заснема часове материал, който поставя основите на неговия филмов дневник. Той снима живота си и в същото време живее като на кино. Където и да отиде, камерата го следва и регистрира всеки детайл – миговете от живота, местата, през които преминава, приятелите, любимите, проблемите. Няколко месеца преди да напусне този свят, Азнавур започва да систематизира филмите си с помощта на Марк ди Доменико. Така се появява идеята за този документален филм, който може да бъде видян в Дома на киното на 25 септември от 18.30 часа и във Френския институт – кино "Славейков" от 20.15 часа на 26 септември.

* * *
Публиката в София ще има възможност да види документалния музикален филм "Ина Де Ярд", режисиран от Питър Уебър, председател на международното жури на 24-тия "София Филм Фест". Историята е портрет на група пионери реге-музиканти, пресъздаващ социалните ценности на този стил в музиката и страстта към нея на едно по-старо поколение в опита му да я предаде на по-младите. Сюжетът напомня историята около създаването на "Буена Виста Соушъл Клъб". Ветерани музиканти от Global South се събират за концерт. Филмът представя формацията, която свири кавъри на класически хитове, смесени с кадри от оригиналите, които са отпреди 50 години... Част от очарованието на продукцията и нейните звезди е в това, че те просто искат да правят музика. И да ловят риба. И да се радват на слънцето, а когато са на по 70 години могат смело да кажат, че са си го заслужили. Това е портрет на един не толкова сложен живот, който изглежда доста идиличен под звуците на регето. Филмът на Питър Уебър може да бъде видян на 25 септември от 18.00 часа във филмотечно кино "Одеон" и в Дома на киното от 18.00 часа на 27 септември.

* * *

"Мариан и Ленърд": Любовни думи" на режисьора Ник Брумфийлд е задълбочено вглеждане във връзката между легендарния канадски музикант Ленърд Коен и норвежката Мариан Илен. Филмът отвежда зрителите на пътешествие в миналото на Коен и документира любовта на живота му и негова муза - Мариан (една от най-известните песни на Коен е "So Long Marianne", посветена именно на нея). След като се разделят, те продължават да общуват до края на живота си. И двамата си отидоха от този свят в рамките на няколко месеца един след друг през 2016 година и Ленард Коен остави трогателно последно писмо до Мариан, събрало дълбоката му любов и уважение към нея… "Мариан и Ленърд: Любовни думи" може да гледате на 26 септември от 18.00 часа във филмотечно кино "Одеон" и в Дома на киното от 18.00 часа на 29 септември.

* * *

"Бащите на хардкора" на режисьора Йън Макфарланд проследява историята на двама от най-уважаваните музиканти в света на ъндърграунд музиката – Роджър Майрът и Вини Стигма от американската група Agnostic Front, които са в началото на 40-та година от своята кариера, а мейнстриймът въобще не е чувал за тях. Това в никакъв случай не означава, че те не са добри музиканти или нямат своята публика, а само доказва, че хардкорът като поджанр на пънка е останал в нелегалност от самото си създаване и верен на себе си се превръща в индивидуално движение. Страстта на "бащите на хардкора" Майрът и Стигма към музикалната сцена разкрива банда, която не е сформирана за няколко изяви или за да спечели пари, а група, която никога няма да спре да съществува. Филмът представя днешния живот на музикантите, като умело преплита в историята и архивни кадри от местната телевизия, както и видео и снимки на формацията. Въпреки че днес хардкор състави съществуват по целия свят, началото може да се проследи по улиците на Ню Йорк през 80-те години. Шанс да се върнем в онова време чрез киното имаме на 27 септември от 18.30 часа във филмотечно кино "Одеон" и в Дома на киното от 21.00 часа на 3 октомври.

* * *

Единствената прожекция на чаровния филм "Аврора" на Стиан Сервос и Бенджамин Лангеланд е на 27 септември от 18.30 часа във Френския институт – кино "Славейков". Историята се вглежда в странния свят на норвежката старлетка Аврора Акснес, трудностите около създаването на нейния втори албум и световното ѝ турне. Филмът е интимен и жизнен портрет на една млада поп звезда, която се стреми да осмисли своето място в света. Дори да изглежда невероятно, музикалната индустрия продължава да бъде брутално място за оцеляване на изпълнителите. Докато платформи като YouTube и Instagram предоставят прекалено лесна сцена да станеш известен, за да се превърнеш в звезда на музикалната сцена все още са нужни доста усилия и безпощадни договори с мениджъри и музикални компании, гарантиращи най-вече адски труд и почти никакви... пари за цената на славата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички