Почина основателят на знаменитата банда Спенсър Дейвис груп


Почина основателят на знаменитата банда Спенсър Дейвис груп

3496

Легендарният британски композитор, китарист, кийбордист и продуцент от 60-те години Спенсър Дейвис е починал след инфаркт на 19 октомври на 81-годишна възраст в калифорнийска болница, където се е лекувал от пневмония.

Дейвис е роден в Суонси, Уелс, на 17 юли 1942 г. Той започва музикалните си експерименти с ритъм-ен-блус още като тийнейджър, свирейки на китара в първия си състав Сейнтс със своя приятел Бил Перкс, който по-късно ще придобие популярност като Бил Уаймън, басист на митичните Ролинг Стоунс. По-късно Спенсър се премества в Бирмингам. Записва да учи немски в университета, а сформира прочутата Спенсър Дейвис груп през 1963 г., след като вижда братята Мъф и Стив Уинууд на сцената в местния пъб "Golden Eagle". Тъкмо там са забелязани от продуцента Крис Блекуел, собственик на Island Records, да свирят фолк и блус репертоар. След привличането на барабаниста Пийт Йорк, групата приема името на Дейвис (най-вдясно на снимката) с могъщия Стив Уинууд като фронтмен. През 1969 г., след три студийни тави, бандата се разпада, но песните ѝ се нареждат сред шедьоврите на 60-те. Първият успех е с кавърверсията по "Keep Оn Running" на нашумелия тогава реге изпълнител Джаки Едуардс през 1966 г. Следват златните сингли "I’m А Man" (хит от февруари 1967 г., отварящ вратите към всяка по-сетнешна колекция на Спенсър Дейвис груп) и "Gimme Some Lovin", който звучи във филмите "Блус Брадърс" и "Нотинг Хил", припомня "Дейли Мейл". Последният хит във Великобритания е "Mr. Second Class", попаднал в чарта под № 35 през януари 1968 година. 

След разтурянето на групата, Спенсър Дейвис се установява в Калифорния. В началото на 70-те пуска два самостоятелни албума, но без особен успех. През 1973 година се завръща във Великобритания и събира новата Спенсър Дейвис груп, с която издава още два албума. Последният реюниън на формацията бе през 2006 година като концертен проект, с който  Дейвис се изявяваше в продължение на цяло десетилетие, но без никой от другите оригинални членове и никога в постоянен състав.

В годините до смъртта си Спенсър Дейвис живееше на малкия остров Каталина край бреговете на Южна Калифорния.

Музикантът остави три деца и пет внука, отбелязва  consequenceofsound.net.

Снимка (от 1964 г.) : Джим Симпсън

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички