Amidst The Chaos на Sara Bareilles в Картини от една изложба


Amidst The Chaos на Sara Bareilles в Картини от една изложба

3131

Втора поредна седмица в "Картини от една изложба" ще бъде представен албум на носител на наградата "Грами" от церемонията през 2020 година и сега това е певицата и композиторът Sara Bareilles, наградена в категорията за най-добро изпълнение в жанра на коренната американска музика.

Sara притежава силен мецосопранов глас и често сравняват нейния маниер на музициране с този на Regina Spektor, Fiona Apple и Billy Joel заради втъкаването на пианото в нейните композиции, а тя самата го определя като "пиано базиран поп-соул" и споделя, че нейни източници на вдъхновение са Etta James и Sam Cooke. Но освен че композира и изпълнява песни, станали хитове с милионни продажби (само "Love Song" е с над 4 милиона), Bareilles подготвя спектакли за сцените на Broadway и за телевизионни сериали, изпълнява партиите на Мария Магдалена в паметната версия на "Jesus Christ Superstar" от 2018 г., а книгата ѝ "Sounds Like Me" ("Звучи като мен") става бестселър в класацията на The New York Times.   

Песните от нейните 7 студийни албума, сред които има с платинени и златни сертификати за продажби,  разкриват страстна чувствителност наред със спокойна мъдрост, и до болка откровено представят гледната точка на жената в любовните отношения. Тематиката в албума "Amidst The Chaos", или "Сред хаоса", който традиционният водещ Сергей Шишов ще представи в "Картини от една изложба" обаче е в съвсем друга плоскост, той е с най-ярко изразена политическа позиция.
 
"Една от основните причини, която ме накара да започна да композирам отново, бяха изборите за президент – казва Sara – Хрумва ми понякога, че се хванах в капана на мисълта как всичко може да стане по съвсем нов начин, но животът е хаотичен. Така е откакто свят светува и така ще бъде завинаги. И така, хващам писалката, хартията и пианото, и се опитвам да осмисля всичко около мен, а всъщност става въпрос за това как да се справим и да съществуваме, като продължим да живеем и да избираме любовта сред лудостта. И още нещо: мисля, че е наистина опасно да се преструваме, че не допускаме грешки, аз лично спрях да се опитвам да крия грешките си. В нашето общество всичко се представя ретуширано, нещата се доукрасяват или заличават, преправят се и се орязват, имаме толкова силен акцент върху този фалшив бог на съвършенството, който всъщност не съществува, затова се чувстваме измамени по някакъв начин".

"Сред хаоса" по този начин дава гласност на нейния индивидуален процес на намиране на смисъл от собствените си несъвършенства, на съчувствието към самата себе си, което прехвърля върху объркания и жесток свят около нас. Албумът е политически, защото е личен и обратното, личен е, защото е политически. Например песента "A Safe Place To Land" ("Сигурно място за пристан") е вдъхновена от разказите за деца, които са били изтръгнати от семействата им на границата между САЩ и Мексико:

"Бях вцепенена, седях в студиото, чувствайки се напълно безпомощна, и си задавах въпроса "Не можем ли да открием в себе си състрадание и да им предложим тих пристан? Не можем ли просто да се водим от човечността като основа на всичко, което правим? Та никой не взема бебетата си на ръка и не тръгва да извърви 1000 мили, ако му е добре у дома. От друга страна, този кризисен период за повечето (ако не и за всички) от нас беше толкова плодородно време за мен като творец, защото просто изливах всичко в тези песни все едно засявах малки семена, и така предприех онези първи стъпки, с които започвах да откривам себе си. Да откриеш себе си, понякога е най-трудното нещо на света, особено сред хаоса на живота. Още като дете имах дълбоко чувство на вяра, вяра в Бог или във Вселената, или както искате да го наречете, което запазих до днес. Вярвам, че всичко се случва по някаква причина", завършва Sara Bareilles.

Албумът "Amidst The Chaos" ще чуем в предаването "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 24 октомври, и този път след новините от 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички