Почина юраецът Кен Хенсли, още една легенда отлетя


Почина юраецът Кен Хенсли, още една легенда отлетя

2935

Кен Хенсли - емблематична фигура за легендарните британци Юрая Хийп през 70-те, е починал, извести във Фейсбук брат му Тревър, цитиран от световните агенции.

Причината за смъртта на 75-годишния музикант и композитор не се съобщава. "Пиша това с натежало сърце, за да ви уведомя, че брат ми Кен Хенсли почина в сряда вечерта. Красивата му съпруга Моника беше до него и успокояваше Кен през последните няколко минути с нас.  Всички сме съкрушени от тази трагична и невероятно неочаквана загуба и ви молим да ни дадете малко  време, за да се примирим с нея. Кен ще бъде кремиран на частна церемония в Испания, така че, моля, не искайте информация за погребението. Кен си отиде, но никога няма да бъде забравен и винаги ще бъде в сърцата ни", написа Тревър.

"Кен композира някои великолепни песни, докато беше в групата, и те ще останат като музикално наследство в сърцата на хората завинаги", коментира Мик Бокс, китаристът на формацията. Мениджърският екип на Хенсли го нарече в изявление "един от най-значимите музиканти на предишния половин век" и "много духовна личност".

"Почина Кен Хенсли. Вечна му памет! За нас той ще остане един незабравим човек, запалил с юлското слънце сърцата ни", написа във Фейсбук бившият кмет на Каварна, известен юрист и рокаджия Цонко Цонев, популярен и като Кметъла.

"Погрижете се за вашето скъпоценно Аз. Нека живеем, за да се бием още един ден заедно" - това са последните думи на рокаджията, отправени към неговите почитатели. Те бяха публикувани на сайта на музиканта в разгара на епидемията от коронавирус през април. Кен призова почитателите си да следват здравните експерти, а не тотално неквалифицирани политици.   

Кен Хенсли е в Юрая Хийп само 10 години, но и до днес се свързва предимно с тази група. Той взе участие в 13 студийни албума с бандата, преди да я напусне след премиерата на "Conquest" през септември 1980 година. Музикантът, който е още кийбордист и китарист, е автор на хитове, сред които "Lady In Black" (водещ вокал), "Free Me", "Easy Livin", "Stealin" и "Look Аt Yourself". В сърцата на българския меломан обаче той остава като създателя на емблематичната за няколко поколения "July Мorning", поставила традицията всяка година в страната ни да се посреща изгрева на 1 юли. Това е единствената песен, на която има посветен празник - едноименният Джулай Морнинг. Поколението на така наречените "бунтари" от 80-те години, повлияни от нейния текст, и до днес посрещат слънчевия изгрев на различни места по морето. Навремето това бе начинът да изразят отношението си към комунистическото управление, а самото парче - символ на свободата. Кен Хенсли изнесе десетки концерти по родното Черноморие след демократичните промени. Той изпълняваше с китарата си знаменитата песен в ранните часове на първия юлски ден край плажовете в Бургас, Каварна или Созопол. В България той имаше много приятели и стотици хиляди почитатели. Дори бе издигнат лозунга Джулая да стане национален празник у нас.

Кен Хенсли е  роден в Плъмстед, югоизточен Лондон, през август 1945 година. Има трима братя и една сестра. Премества се със семейството си в Хартфордшир, където расте във време, когато блус-рок сцената във Великобритания е в своя разцвет. Той се учи сам да свири на китара на 12-годишна възраст, преди да изнесе първия си концерт на 15 - през 1960 година във фабриката The Mentmore Pen Factory в Стивънидж. В последвалите години си сътрудничи с Грег Лейк от Емерсън, Лейк Енд Палмър. Подвизава се и в няколко местни групи. В една от тях -  The Gods, свири с Мик Тейлър, който по-късно става част от Ролинг Стоунс. "Този пич (Хенсли) реди така академично хармониите, че всички мислехме, че е завършил поне два музикални унверситета", казва Тейлър. Кен е автор на по-голямата част от песните за The Gods. Той свири на хамънд-орган и изпълнява вокалните партии. По онова време музикантът застава зад клавишните по стечение на обстоятелствата, тъй като Мик свири виртуозно на китара. Тогава все още никой не предполага в колко влиятелен музикант ще се превърне с изпълненията си именно на хамънд-орган. Но вече през 70-те години като член на т.нар. класически състав на Юрая Хийп: Дейвид Байрън – вокал, Мик Бокс - китари, Гари Тейн – бас и Лий Кърслейк – барабани, който също почина неотдавна. Така започва пътят на Кен, който се превърна в една от най-значимите фигури не само за юрайците, а и в историята на рока въобще.

През 1969 година Хенсли се присъединява към Spice, заедно с басиста Пол Нютън. Към тях се включват китаристът Мик Бокс и вокалистът Дейвид Байрън, като по-късно сменят името си на Юрая Хийп. Кен е част от дебюта "...Very 'Eavy ...Very 'Umble", но там неясно защо не е отбелязан в кредитите. Затова пък във втората тава "Salisbury" е автор или съавтор на всяко от парчетата, включително на най-големия хит "Lady In Black" и заглавната симфонична поема. По онова време съставът се оформя като млада надежда на прогресив рока, често с хард звучене, но и по-лирични акустични композиции - поне по една във всеки албум. В лого на саунда им обаче се превръщат клавишните партии на Хенсли

Кен остана с бандата до 1980 година. Тръгна си недоволен от музикалната посока, в която беше поела. Издаде няколко солови албума, сформира и свои групи. Тъкмо в соловия си период ветеранът посети България няколко пъти, участва в проекти на нашите Сънрайз (кръстени на неговото парче) и си партнира с Б.Т.Р. 

Последният албум на Хенсли "My Book Оf Answers" е завършен преди кончината му и предстои да излезе през февруари.

Снимка: Фейсбук на Тревър Хенсли

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички