Последната изповед на барда Fish


Последната изповед на барда Fish

3833

Поет, актьор, певец и композитор, шотландецът Derek William Dick, повече познат като Fish, е една от най-ярките фигури в прогресив рока, която изразява своите чувства и реагира на образите от реалността по един неповторим начин.

Той ни е добре познат както със самостоятелните си албуми, така от участието си в групата Marillion, а също и с трите си гостувания у нас преди време в Банско, София и Пловдив.

Сега, 32 години след началото на соловата си кариера, Fish ни представя своя единадесети и финален албум, издаден след пет години работа върху него, с всички белези да бъде неговата лебедова песен, и дано да не съм прав, коментира Сергей Шишов, традиционен водещ на "Картини от една изложба".

Ето как той се самоопределя: "Аз съм сивобрад воин, поет без никакво признание. Думите ми са моите оръжия, които предлагам с презрение. Меланхоличната ми страна обаче е нещо, което не можете да пренебрегнете. Моята мотивация не можете да поставите под въпрос, нито силното ми чувство за правилно и грешно".

"Weltschmerz" се казва последният опус на Fish, за който авторът твърди, че е автобиографичен: "В тези песни се изповядвам, присъствам във всяка една от тях и не осъзнавах това, докато не ги изпях в студиото, и така научих много за себе си при създаването на този албум".

По време на работата върху този проект музикантът е подложен на силен стрес заради смъртта на баща си, деменцията на майка си, за която поема да се грижи, и собственото си влошено здраве наред със световните събития, на които реагира присърце: войната в Сирия, бежанската вълна в Европа, Brexit, и за последно – коронавирусната пандемия. Думата "weltschmerz" е немска, така е навлязла в много езици по света, на български се превежда като "мирова скръб", а иначе е въведена от немския писател Jean Paul през 1823 г. в романа му "Зелина или за безсмъртието на душата". Сред най-изявените писатели и поети, които използват това понятие, са George Byron и Heinrich Heine.

Въпреки това заглавие, независимо че мрачните теми са в основата на много от песните, това не е депресиращ албум. Fish ни се вижда мобилизиран и с готовност да се бори срещу неприятностите и несправедливостите, като позитивната му нагласа добре личи в песента "C Song (The Trondheim Waltz)", където той твърди "Няма да ви позволя да ме повалите, не искам да се влюбвам в тъгата ви".

Текстовете са били винаги силната страна от песните на Fish. Още от времето на Marillion стиховете му заемат ключова част от неговите изпълнения и дават възможност на поетичната му муза да се изявява в цялата си пълнота. Всъщност песните му ни стават близки с нюансите на поетичните образи, с играта на думи. Например в "Man With А Stick" (буквално "Човекът с пръчката") от най-новия му албум, заглавието на английски може да звучи и като "Възрастен човек", и става дума за употребата на думата в различни ситуации: като бастун, с който се подпира някой болен или възрастен човек, до злоупотребата ѝ за телесно наказание (тогава е тояга), като оръжие за контрол, когато се борави с нея като палка от полицията, потушаваща бунтовете на миньорите, или във формата на пистолет по време на война.

Най-яркото послание във "Weltschmerz" носи едноименната песен, с която  завършва този албум, с който Fish обявява края на звукозаписната си кариера, за да търси своето поприще като писател, сценарист или нещо друго. Той прави извода "дойдох в страна, която някога смятах за свой дом, а сега тя е заграбена от негодниците и мошениците в цирка на клоуните", декларира "думите ми са моите оръжия", и призовава към мирна революция с ярост срещу извършваните несправедливости.

В записите са привлечени изтъкнати музиканти като мултиинструменталиста Steve Vantsis, саксофониста David Jackson (Van der Graaf Generator), барабанистите Craig Blundell (Porcupine Tree, Steve Hackett) и Dave Stewart, пианистите Foster Paterson и Liam Holmes, китаристите Robin Boult и John Mitchell (Lonely Robot, Frost*, Arena), Mikey Owers води брас секцията, има и вокална група, както и участници в Шотландския камерен оркестър.

Албумът "Мирова скръб" ще бъде представен в "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 7 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички