Горещият албум на Ayreon в Картини от една изложба


Горещият албум на Ayreon в Картини от една изложба

2722

"В тъмна гръмотевична нощ през 1884 г. започва историята за любовта на Даниел и Аби, а това са времена мрачни и смутни, изпълнени с алчност, завист и предразсъдъци..."

Така се открива повествованието в най-новия албум на проекта Ayreon, зад който стои вездесъщият Arjen Anthony Lucassen, една от най-ярките фигури в съвременната рок музика. Първоначално замислен като филм, но после насочен към формата на музикален албум заради COVID-19, Arjen ни представя готическа любовна история за духове с елементи на хорър и свръхестествено, в която витаят също така предателството и завистта.

Сюжетната линия описва богатия бял потомък Даниел, който произхожда от знатно семейство, и се влюбва в Аби, една от чернокожите слугини в имението им. Семейството му обаче не я одобрява и всичко тръгва като класическа трагедия. Даниел умира в пламъци и попада в царството между рая и ада, наречено Transitus (Транзитна зона), където не знае дали е жив или мъртъв, или просто е станал призрак или илюзия. Аби е обвинена в убийството, а интригите на брат ѝ и собствената ѝ майка я заплашват с ужасна съдба. Историята проследява терзанията на Даниел, който с помощта на ангела на смъртта се опитва да покаже невинността на Аби в убийството му...

Arjen Lucassen споделя в интервю: "Работата върху албума "Transitus" ("Транзитна зона") ми отне около три години от началото до края и това ме изтласка от зоната на комфорт музикално и творчески. Това без съмнение е най-кинематографичният и скандален албум, който съм правил, първоначално замислен да бъде филм. Аз съм голям фен на киното и исках да реализирам една от мечтите си, която беше да направя собствен филм. Този път исках да направя нещо ново, затова реших да не бъде научна фантастика. Още когато гледах филмите "Поличбата 666" и "Екзорсистът", станах голям фен на ужасите – но не на пръските с кръв, а на невидимото – и винаги съм искал да направя нещо подобно. Пренесох действието през XIX век, защото нямаше мобилни телефони (смее се) ... и защото беше времето с истории като на Джак Изкормвача и подобни неща. Гледах много филми за духове и филми на ужасите, за да се настроя.

Мисля, че предишните албуми на Ayreon бяха като рок опери, а това е по-скоро рок мюзикъл. Тук е голямата разлика. Имах планове за филма и бях говорил с хора, които щяха да го заснемат, стигнах дотам по отношение на финансирането, вървеше добре и тогава започна цялата тази ситуация с коронавируса. Така стана очевидно, че никой няма намерение да инвестира милиони евро във филм, а и заснемането на големи сцени с много хора в тях не беше възможно. Филмът нямаше да се случи, но пък и нямаше да сложа музиката на рафта – прекалено нетърпелив съм за това (смее се) – затова реших, че няма да е филм, а трябва вместо това да направя албум на Ayreon.

Същевременно реших да се върна към идеята за разказвач като в албума "Electric Castle", но, ако щях да го направя, имах нужда от най-доброто. Исках глас като на Richard Burton от "Войната на световете" (1978) и затова избрах Tом Baker от британския телевизионен сериал "Doctor Who". Написах текста като за дядо, разказващ история на внука си", завършва Arjen Lucassen.
 
За участие в записите е привлечен звезден състав музиканти, сред които се открояват китаристите Joe Satriani и Marty Friedman (Megadeth, Jason Becker), певците Tommy Karevik (Kamelot), Dee Snider (Twisted Sister), Cammie Gilbert (Oceans Оf Slumber), Paul Manzi (Arena, Cats In Space), Amanda Somerville (Trillium, Exit Eden) и Simone Simons (Epica), има също така два хора с диригент Noa Grunman и оркестър.

Сергей Шишов ще представи "Transitus" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 21 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички