Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина фронтменът на P.I.F. Димо Стоянов


Почина фронтменът на P.I.F. Димо Стоянов

3603

На 45-годишна възраст почина вокалистът на известната българска група P.I.F. Димо Стоянов, съобщи bTV.

От известно време музикантът, който е още актьор и поет, се бореше с коронавирус в столична болница, а в социалните мрежи се разпространяваха призиви за даряване на кръвна плазма за лечението му. Неговата кръвна група е нулева, с положителен резус фактор. От страницата на  P.I.F. във Фейсбук става ясно, че напоследък състаянието на Димо е било много тежко. Въпреки че е бил стабилизиран благодарение на дарена плазма с антитела, певецът не успя да надвие болестта.

Последната сценична изява на Димо бе акустичен концерт на 27 ноември.

Димо Стоянов (вокал, китара и теремин):

"Много важно е да правиш това, което чувстваш, а не това, което мислиш, че ще се продава, защото тогава става голямата грешка".

"Това, което мога да направя, е да направя песен. Просто е за всеки един човек, който трябва да се бори и да гледа усмихнато на живота. Борба и победа - за това става въпрос".

"Много съм ревностен към текстовете. Ако текстът не е мой, не мога да го изпея, както искам. Посланието е важно. То идва от моите емоционални състояния, основно любовни. Каквото и да правим, любовта е в основата на всичко. Ние сме просто проводници. Който мисли, че е гений, да си гледа работата. Такива няма. Всичко идва от Господ. Ние работим ощастливители. Целта ни е да правим хората щастливи и ако опорочим тази идея, историята става леко крива. Преди казвах, че звезди има само в Холивуд и на небето. Сега казвам, че има само на небето. Тази глупост "хора стават звезди"... А кои стават хора, питам аз?!

"Аз не съм голям певец, а актьор, който има нещо да казва, и го казва. Затова театрализираме музиката до крайна степен".

"Аз вярвам в следното нещо: преди 25-30 години имаше истинско изкуство, имаше истинска музика и истинска магия около тия, които творят, които правят нещо. Хората, които вярват в това, което им даваха творците го изживяваха на 100% и бяха вманиачени в това да се научат, да се поучат от това, какво правят именно тези творци".

P.I.F е сред най-стабилно наложените български банди през последните две десетилетия. Първият суперуспешен албум, от който почти всяка песен се превръща в хит, е издаден през 2000 г. Включва "Колело", "Невидимо дете", "Пътуване", "Приказка", "Камбаните", "Вали" и донася на групата наградата на ММ в категорията "най-добър албум на годината". Историята продължава с множество изяви на живо, нови два диска през 2001 и 2006, песни като "Отлъчен", "Мечта", "Кой си ти?", "Лебед", "Свято"...  Концертите на P.I.F. са много богати като звучене, а музикантите могат да си позволят да изсвирят всичко.

През 2015-а година рокаджиите пускат петия си албум "P.I.F.5". Преди издаването му предизвикват феновете да напишат песен и да заснемат клип.

Димо се включи и в множество благотворителни каузи.

Група P.I.F. е основана от Димо Стоянов и Иван Велков през 1992 г. във Варна под името Resemblence. В този период музиката им е на английски език и основните им изяви са в  Унгария. Твърдят, че са една от първите алтернативни банди у нас. "В началото на 90-те така ни беше ударил грънджът, че просто не е истина. Цяла Варна беше "сиатълска", там имаше страшно много алтернативни групи, в София тогава бяха само Тъмно, а във Варна бяха страшно много", по думите на фронтмена.

От 1999 година свирят под името P.I.F. (абревиатура на Patriots In Fashion) заедно с музикантите Емилиян Бонев, Желяз Желязов и Любомир Петков. В последния състав са Мартин Профиров (барабани) и Юри Божинов (бас).

В столицата певецът записва "Куклен театър" в НАТФИЗ. Към театъра се връща след 25-годишна пауза с моноспектакъла "Кой прибира сутрин звездите". Разказваше, че всички пиеси, които е написал, са лични негови изповеди. Така и със спектакъла - представяше на публиката различни етапи от живота си с доза самоирония. Предприе турне из страната. После зрителите го гледаха в театър "Азарян". 

Лек полет, Димо!

"Цялото небе" вече е твое!

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички