Мистичната Америка на Laura Sullivan


Мистичната Америка на Laura Sullivan

2245

"От малка обичам да композирам и ако ме питате, вероятно през цялото време щях да си седя по пижама вкъщи и да не правя нищо друго, освен това. Когато композирам, се чувствам в друг свят и денят минава много бързо", споделя отличената с наградата "Грами" Laura Sullivan.

Тя започва да свири на пиано на четиригодишна възраст и за първи път взема уроци в семейната ферма в Северна Калифорния. Неин учител е майка ѝ Carol Purdy, известна като писател на книги за деца. "У нас в детските ми години често звучеше музика и много пъти свирехме заедно", спомня си по-късно Laura. Тя става автор на музикалния съпровод към хитовия телевизионен сериал "So You Think You Can Dance" ("Мислиш си, че можеш да танцуваш"), както и за поредица игрални филми. Музиката ѝ се издава и разпространява от нейната независима звукозаписна компания Sentient Spirit Records.

Ето как Laura обяснява интереса си към жанра ню ейдж: "Вече бях студентка в колеж, където станах бакалавър по музика, и свирех на пиано свои собствени кратки композиции. Имах идея да направя албум и разговарях с мои приятели как да го запиша. Един от тях ми каза "О, това е в стила на George Winston и е ню ейдж музика". А аз отвърнах "О, наистина ли? Добре тогава". Бях чувала музиката му, но не бях наясно, че се нарича ню ейдж. Хареса ми стила. Като студентка бях аранжирала няколко композиции с класическа музика и открих, че го правя по грешен начин. За мен беше просто забавно да свиря мелодии. Бях силно повлияна от класическото си обучение и затова започнах с класически мелодии. Всъщност в повечето музикални магазини моите албуми може да се намерят на рафтовете с надпис "New Age", независимо, че мнозина предпочитат да ги определят като "Съвременна инструментална" или "Нео-класическа музика".

В албумите на Laura Sullivan прави впечатление холистичният подход към въздействието на музиката върху човека, за чиято цел прилага успокояващи музикални композиции на пиано. Без помощта на текстове тя успява да предаде на слушателя всяка своя емоция, преживяна по време на процеса на композиране. В нейната музика откриваме изобилие от красота и елегантност и тя доказва, че не е нужно да свирите силно, за да бъдете чути. Не е нужна сложност или използване на много ефекти.

А ето какво разказва тя за своя трети студиен албум "Mystical America" ("Мистичната Америка"): "Винаги съм се очаровала от места, които имат духовно значение, носят някаква мистерия или са свързани с мистична интрига. Израснах близо до планината Шаста, място, което е много близо до сърцето ми, и слушах с детски възторг истории за това как хората са били повлияни от духовната сила на планината. По време на свои пътувания се вдъхнових от други очарователни места в Америка и реших да опитам да предам част от красотата и магията на тези места в музиката. Не си спомням да съм изпитвала голяма разлика в емоциите като цяло, докато композирах музиката за този компактдиск в сравнение с музиката, която съм композирал в миналото. Всяка пиеса е израз на моята собствена емоция и във всеки албум има голямо разнообразие. Например, "Heavener Runestone" за мен е за самотата, неуловимостта и тъгата на важно послание, което никой не е успял да разгадае. А "Coral Castle" е за огромната любов, която мотивира създаването на една от най-необикновените и загадъчни структури в Северна Америка.

В структурно отношение албумът е разделен на четири части: "Магически творения", "Свещени символи", "Мистериозни послания" и "Великолепието  на природата", всяка от които съдържа по три пиеси, тематично свързани. Сред тях ще откриете такива знакови обекти за Северна Америка като свещените и магическите пясъчни образувания край град Сидона в Аризона, връх Шаста в Калифорния и комплекса Пиктографската пещера в щата Монтана, наред с Американския Стоунхендж, каньоните Чако и Червените скали, Кораловия замък във Флорида, остров Тонгас, Хаваите и т.н.

При създаването на "Mystical America" работих много тясно с невероятен музикант, моят приятел и продуцент Chris Camozzi, когото знаете и от работата му с Michael Bolton. Той напълно разбра идеята ми за този проект и ми помогна да прецизирам композициите. Разговаряхме продължително за символиката, скрита зад концепцията на всяка пиеса, и той много ми помогна за оживяването на музиката. Chris доведе Mary Pitchford, страхотна цигуларка, с която бях работила в предишното ми издание, "Pianoscapes For The Trails Of North America", както и Diane Grubbe, прекрасна флейтистка, и Scott Fuller, който е гений в звуковите ефекти и аранжиментите за оркестър. Chris свири също така на акустична и електрическа китари, включва се и на други клавишни инструменти в албума, за да се получи цялостна звукова картина", завършва Laura Sullivan.

Сергей Шишов ще представи "Мистичната Америка" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 27 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички