Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Кристали от Симо Лазаров и Юли Анков в Картини от една изложба


Кристали от Симо Лазаров и Юли Анков в Картини от една изложба

2592

Симо Лазаров и Юли Анков имат над 70 импровизационни сесии, в които задават определена тема и асоциативно я разработват със своя инструментариум, при което цялата музика се свири "на живо".

По този начин реализират впечатляващо количество от звуков материал, обособен в каталога "Интерактивни електронни импровизации и медитации на живо". Така е създаден и албумът "Кристали", в който всичко е изсвирено от двамата без дубли, няма наслагвания и вертикален монтаж. Компютър е използван само при записа и мастерирането със софтуерните продукти Ableton, Wavelab и Logic.

Ето как Симо Лазаров представя идеята за този албум, вдъхновен за издаване след негово участие в "Картини от една изложба", и в който откриваме музикална интерпретация на 17 минерала: рубин, опал, селенит, топаз, малахит, тюркоаз, смарагд, диамант, аметист, ахат и други: "Кристалите. Те са навсякъде около нас. Замисляме ли се, че освен всичко останало асоциацията с някой кристал може да бъде превъплътена в музика, Ако композиторът има "отворен канал" – да! Във фантазията на асоциативно мислещия творец всичко може да се превърне в изкуство. Умозрителното начало за възприемането на уникалните свойства на кристалите може да бъде представено в различните им аспекти. От многото критерии, по които могат да се класифицират кристалите, аз избрах най-близкия до мен и всеобхващащ мащабността – кристалите във Вселената, кристалите в контекста на планетите, защото според някои изследователи към всяка планета "принадлежи" определена група кристали.

Трудно е да се преведе еднозначно богатството на структурата на кристалите, въпреки че електронните тембри дават големи възможности. Тук се намесва и субективният момент. Стремил съм се да покажа разностранната природа на кристалите от една страна с различни тембри, и от друга – с различни стилове. Почувствах тази еклектика като необходимост, защото приложението и същността на кристалите са многообразни.

Представени с олекотен тематичен материал с тонално обособен център, обвити с богата темброва опаковка, исках те да се доближат максимално до слушателя и на принципа на минималистичната музика темата да се повтаря с добавени темброви варианти, с едно "намигане", с включването на познати вариации на теми от блуса, рока и други подобни форми, с елементи на aлеаторика, включително и с български интонации. Заложено е импровизационното и ритмично начало. Мисля, че слушателят ще направи и своя асоциация при възприемането на музиката", завършва Симо Лазаров.

Сергей Шишов ще представи "Кристали" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 27 март, след новините от 21.00 ч., и това ще бъде неговата радиопремиера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички