Blue Note Records: Отвъд нотите


Blue Note Records: Отвъд нотите

2348

След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, програмата на 25-ия "София Филм Фест" продължава с част от филмите, които трябваше да се срещнат с публиката в последните две седмици на март.

Сред меломанските акценти безспорно е уникалната среща с джаза, която предлага "Blue Note Records: Отвъд нотите". Вълнуващото и емоционално пътуване зад кулисите на новаторската звукозаписна компания, която даде глас на едни от най-добрите джаз изпълнители на ХХ и ХХI век - от Майлс Дейвис до Нора Джоунс, предстои в Дома на киното от 20.30. ч. на 8 април, четвъртък. Прожекцията е част от проекта "Резонанс синема" на Дома на киното и е с подкрепата на "Дюкян Меломан".

"Blue Note Records: Отвъд нотите"

Швейцария, 2018, 85′, цветен, документален

Режисьор - Софи Хубер
Сценарий - Софи Хубер
Оператор - Шейн Зиглер, Патрик Линденмайер
В ролите - Хърби Хенкок, Нора Джоунс, Уейн Шортър, Дон Уос, Маркъс Стрикланд
Продуценти - Херкли Бунди, Хиеми Карасава, Сузане Гугенбергер, Софи Хубер
Продукция - Mira Film

"Джазът може да е типично американска форма на изкуство, но европейците са тези, които правят едни от най-добрите документални филми за джаз. Завладяващият и умело режисиран от Софи Хубер "Blue Note Records: Отвъд нотите" е поредното доказателство за това" - Кенет Тюран, Los Angeles Times

Награди и номинации: Ричмънд ’19 – Награда на журито за изключително постижение, Фестивал за документално кино на SWR ’19 – Награда за музикален филм

Премиерата на документалния разказ за джаз лейбъла се състоя на фестивала "Трайбека" в Ню Йорк през 2018 година. От 1939 г. артистите на компанията са насърчавани да прескачат границите на творчеството в търсене на свои собствени форми за изразяване. Включвайки звукозаписни сесии от настоящето, редки архивни кадри и разговори с легендарни изпълнители на лейбъла, филмът представлява интимен поглед към наследство, което продължава да бъде от особена важност в културния и социален климат на 21-ви век.

"Най-голямото предизвикателство беше в това да се сбие цялата история на Blue Note, която се развива в продължение на почти 80 години и включва хиляди записи и множество музиканти, само в 90 минути. Как да открия нещо лично, което обединява всичките тези творби, хора и история през толкова много години? Обединяващо звено открих в това, че всеки запис е отражение на човешкото съществуване в определено време. Исках да изследвам нуждата от себеизразяване и как успяваме да приемем в себе си това, което ни обкръжава, но и да го превърнем в изкуство", казва Софи Хубер.

"София Филм Фест" се осъществява с подкрепата на Столична община.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички