Дуа Липа vs Бетовен и Моцарт в обучението по музика


Дуа Липа vs Бетовен и Моцарт в обучението по музика

2105

Преподаването на музика в университета в Оксфорд скоро може да е по-малко свързано с писането на ноти и дирижирането на оркестри и повече с това кои артисти са изразили недоволство от факта, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е използвал произведенията им без разрешение.

Или поне така изглежда от реформата, която предлагат професорите в един от най-престижните научни центрове в света, коментират в редакцията на британския вестник The Telegraph. Един от най-престижните университети в Обединеното кралство планира да преработи музикалните си курсове за студенти, за да ги изчисти от елементите на "колониализма" и "върховенството на бялата раса", съобщава изданието, позовавайки се на вътрешни документи. Предполагаемите проблемни части на учебната програма включват изучаване на партитури, описани като "представителни за колониалната система".

През историята са измислени много начини за записване на музика. Но системата, разработена в Европа през XVII и XVIII, поставя основата за най-използваната форма днес. Съществуват и алтернативи, специфични за определени инструменти и жанрове. Реформистите в Оксфорд вярват, че преподаването по старата система, вкоренена в колониалното минало, е "шамар в лицето" за някои ученици, според вестника. За проблемни се считат и умения като използване на музикални инструменти с клавиши или дирижиране на оркестри. Предложената промяна би извадила изучаването на тези умения извън учебния план, тъй като репертоарът, използван в процеса, "структурно центрира бялата европейска музика", което представлява "за цветнокожите студенти огромно оскърбление".

Настоящият класически репертоар е критикуван заради фокуса върху "бялата европейска музика от робския период", така че вероятно произведенията на Моцарт и Бетовен ще имат ограничено място в преосмислената "деколонизирана" учебна програма. Вместо това в нея може да бъдат включени нови теми, насочени към музикалното разнообразие. Или според друго предложение, студентите може да бъдат обучавани за събития, свързани с поп културата – като например мащабния онлайн концерт на актуалната британска изпълнителка от косовски произход Дуа Липа (на снимката).

Обсъжданата промяна има за цел да отговори на опасенията, които излязоха на преден план след протестите на Black Lives Matter миналото лято. Оксфордският университет вече е предприел някои стъпки, за да се дистанцира от колониалното минало, като се съгласи да премахне статуя на бизнесмена Сесил Роудс от кампуса на колежа Ориел. Диамантеният магнат от викторианската епоха и министър-председателят на Капската колония беше наречен "баща на апартейда" в Южна Африка заради своите империалистически вярвания и политики.

Очаква се съдбата на статуята да бъде решена тази пролет.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички