Включване НА ЖИВО: Шумен уикенд в Метъл Фабрика


Включване НА ЖИВО: Шумен уикенд в Метъл Фабрика

3919

"Метъл Фабрика" посрещна общо 8 банди в София през изминалия уикенд.

На 10 септември по покана на EventEase на откритата сцена свириха Last Hope, Eufobia, This Burning Day, Street Justice и No Half Measures. На следващата удариха Schirenc Plays Pungent Stench, Проказа и Past Redemption.

И двата концерта бяха шумни, весели, добре посетени и ни дадоха отново онова чувство, което като че ли сме започнали да позабравяме - усещането за свобода и безгрижие по време на такъв род събития, когато се изключваш от външния свят и оставяш проблемите на всекидневието пред входа на залата.

На 10-ти програмата се състои от банди в различни стилове, съответно и публиката е шарена – хардкор, пънкове и метъли се настаняват лека-полека на новата по-широка локация на Фабриката. Повечето от тях вече я познават и са ѝ дали положителна оценка.

В този петък се срещаме с две нови банди. Първата е No Half Measures, сформирана през 2020 г. с членове на Пустота, екс- Expectations, Cold Hate. Отварят с тежък хардкор, но струва ми се не са забелязани от всички, защото хората се точат на вход. Никой не бърза за никъде, уикендът е тук и ще разпуснем лежерно. Това - предвид ситуацията, може наистина да е "последен шанс за танци", както обича да казва Сашо от Last Hope.

Запознаваме се и със Street Justice - новата софийска хардкор пънк траш банда. Фронтмен е Дон Коце от Coprostasis, а това означава забавни включвания между песните. Като признат шоумен, той и този път пуска смешки и закачки, докато добре си върши работата като вокалист на тази супергрупа. В нейния състав са бивши и настоящи членове на Last Hope, Coprostasis, Hate Campaign, Death Squad, ТВУ и други.

Следва отново смяна на стиловата посока и отиваме към алтернативен метълкор/джент, поднесен динамично и артистично от This Burning Day. Време е за втежнявне. Ред е на едни от лидерите в родната дет метъл сцена - Eufobia. Момчетата са нахъсани, репетирали са здраво и това си личи. Фен-базата им расте и това ни радва. Очакваме с нетърпение излизането на новия албум на групата, който е почти готов.

Това е хедлайн концерт на хардкор героите Last Hope, който вероятно ще е последен за групата за известно време. Те, както се вижда, харесват мястото и ърбън обстановката им приляга. Свирят в "Метъл Фабрика" за трети път като предното шоу е преди два месеца и е почти напълно разпродадено. Техните хора не ги предават и този път – тук са, пеят заедно с тях и оформят добър мош пит.

Не уморени, а напротив - заредени от предната вечер и с пресни сили отново налазваме "Фабрика" 126 и в събота. Гостите от Австрия са вече тук, дават интервю за "Фрактура", озвучителят Бохата тича нагоре-надолу, момчетата от българските банди - също. Кипи подготовка, а фенове вече са насядали около мястото и пийват бирички. Времето е с нас и вече спокойни, че вчера се е провел концерт въпреки ограниченията от новата разпоредба, почитателите са тук и купуват билети и на вратата.  

Първи са Проказа, загряват добре, представят новото си EP, озаглавено "Despicable Forms Of Life". То се продава на компактдиск на мърч-щанда, както и тениски на бандата. След като бяха тихи за дълъг период от време, сега празнуваме завръщането им на сцена с още един концерт след този, който дадоха на промоцията на дебютния албум на "новата група на Киро от Hyperborea" BestiaAter "Anno.Bestia.Chrysallis" на 18 юни.
 
На същото събитие свириха и Past Redemption - втори в графика за вечерта, който върви точно. Те шамарят със стегнат дет метъл и сет от 15 парчета като последно е Napalm Death-ския химн "Suffer The Children". Доволни са и те, и ние в публиката.
 
Schirenc Plays Pungent Stench също са пуснали по едно ухо, докато се готвят да излизат на сцена. Триото е в чудесно настроение, което се предава и на феновете. Хората са малко стаписани и сякаш невярвящи какво се случва и с големи усмивки са втренчили поглед към сцената. Идването на SPPS за концерт у нас по време на затегнати противоепидимични мерки е един вид дежа-вю, защото ги гледахме у нас през юли 2020 година. И това беше един от малкото провели се концерти тогава... Май и сега.

Иначе първият концерт на Pungent Stench в България се състоя през 2005 година. В състава на бандата с промемено заради юридически пречки име на Schirenc Plays Pungent Stench и днес е така или инак основният член Martin "El Cochino" Schirenc (вокали и китара). С него са Danny Vacuum (Genocide S.S., Necrony, The Accidents) - вокали и бас и барабанистът Mike G. Mayhem (Hollenthon). Те разлюляха Бургас миналата година с концерта, споменат по-горе.

Бандата (на снимката) дава истински нажежаващо, забавно шоу от над час със специален сет, който представя дебютния албум "For God Your Soul... For Me Your Flesh" (Nuclear Blast, 1990) в неговата цялост, плюс още 3-4 песни. Между другото, заглавната парче от въпросния албум влиза в списъка "100 Best Death Metal Songs"на престижното специализирано метъл списание Metal Hammer Германия. Това никак не е случайно, целият албум е признат за класика в жанра. А на сцена SPPS са абсолютни зверове! Свирят с удоволствие, с лекота и респектиращ професионализъм. Накрая направо ни разплакват от кеф като забиват и "VivaLa Muerte".
 
Всъщност, май скоро не сме се чувствали толкова живи!

Снимка: Албена Цолова - Бета

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички