Металика е най-богатата метъл група в историята на рока


Металика е най-богатата метъл група в историята на рока

2405

Трудно е да се определи количествено въздействието, което жанрът "хеви метъл" оказа върху музиката и поп културата.

Виждаме "проблясъци" от неговото влияние почти навсякъде: от нотките на метълкор в музиката и видеоклиповете на Били Айлиш до нокаутиращото представяне на Лейди Гага през 2017 година с Mеталика при връчването на наградите "Грами" с парчето им "Moth Into Flame". Този термин е изкован от зловещия американски писател Уилям Бъроуз, споменат е и в класиката "Born To Be Wild" на Степънуулф и скоро започва да назовава музиката на Блек Сабат. Откакто се появи за пръв път през 70-те години, хеви метълът привлича милиони почитатели по света. На свой ред тези фенове осигуриха звездна кариера и пълни банкови сметки на някои от най-известните метъл банди.

Но кои са най-богатите метъл изпълнители и групи? А музикантите в жанра с най-голямо натрупано богатство са Металика. Като се има предвид тяхната популярност от създаването на бандата през 1981 година, не е изненадващо, че тъкмо те водят класацията на най-богатите метъл групи в историята. Но колко богати са в същност? През 2019 г. Гневеният квартет оглави списъка с най-високоплатените знаменитости в света, публикуван от "Форбс". Изключително популярни в световен мащаб, метъл гигантите издадоха поредица от хитови албуми през последните три десетилетия. Слава и добри приходи донесе и филмът от 2013 г. "Metallica: Through Тhe Never".

Квартетът е продал повече от 58 милиона копия от албумите си в САЩ и 100 милиона по целия свят. Джеймс Хетфийлд (на снимката) и компания са получили 17 номинации за "Грами" и са спечелили осем. Отличени са и с поредица награди от VH1, призове на Billboard и други. Черешката на тортата беше приемането им в Залата на славата на рок-ен-рола през 2009 година. На каква стойност възлизат приходите на групата през годините?

Според експерти в бизнеса нетната печалба на Металика се оценява на астрономическите $ 900 милиона.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички