Стан Колев събра прогресив-ните българи на хаус поклонение


Стан Колев събра прогресив-ните българи на хаус поклонение

5941

Празната този уикенд (4 почивни дни?!) София имаше рядката възможност тази събота да види и чуе на живо един от добрите световни – и сигурно най-успелият български – диджей и продуцент в лицето на Стан Колев.

Имаше цели пет причини да го направи:

1. Стан живее в Маями и не идва твърде често в България.

2. Дори когато пуска у нас, не винаги е в София.

3. Шоуто беше повече от специално, върхът на българската част от актуалното му световно турне – с гости на живо и всички екстри.

4. Това е най-успешната година в кариерата на Стан досега – издаде куп изключително успешни нови неща плюс цели два албума, стартира собствено радио шоу и очевидно е във върхова форма.

5. Всичкото това се случва в шикозната зала на Военния клуб в София, която не се отваря често и за кого да е.

Ако това не стига, имаше и шеста причина да сте там: за бога, това е СТАН КОЛЕВ – в цял свят няма втори друг като него, който да прави такава музика! Той е абсолютно уникален и при това прави българска музика...

За щастие, голямата зала на Военния клуб беше комфортно пълна - около 500-600 души в пиковия момент. Достатъчно, за да е пълно и едновременно с това да има все пак лично пространство за танцуване на присъстващите. Ако датата на това шоу не беше попаднала по случайност в тези 4 почивни дни, вероятно двойно повече хора щяха да щурмуват партито на жълтите павета.

Дрес кодът на вечерта се оказа бяло. Тон за това даваха половин дузината девойки на спонсора на турнето водка Finlandia, които любезно предлагаха на всеки гост безплатен диск с хаус компилация, включваща и парчета на Стан, ако си поръчате по една малка или голяма водка.

Сред посетителите обаче имаше хора с всякакъв аутфит – парти, пънк, хипи, дори метъл и хардкор. Мернах един бял двойник на Снууп Дог, клонинг на Мик Хъкнъл на млади години, както и няколко гангстера от филмите на Тарантино... Появиха се и доста лъскаво облечени персони, явно преценили събитието не като парти, а като светско хайлайф изява, на която е добре да се покажеш в пълен блясък. Някои от тях стояха леко стъклено в скъпарските си тоалети, стиснали гъзарски чантички и други модни аксесоари.

Огромата част обаче бяха нормални млади - и на средна възраст - хора, дошли да се забавляват на едно страхотно парти: усмихнати, весели, дружелюбни, създаващи онази изключителна атмосфера, характерна не толкова за клубовете, а само за големите хаус партита. И те получиха онова, което очакваха.

DJ Илко подгря внимателно публиката, без да прекалява - точно колкото тя да стане нетърпелива за основния гост. В интерес на истината, хората и нямаха нужда от повече – звукът беше повдигащ от пода, убийствено добър. Мисля, че не съм чувал такъв мощен и точен бас без премодулации и кънтене не само във Военния клуб, а изобщо в живота си. Мощта му беше такава, че в общи линии можеше да извърши безболезнена трансплантация на бъбреци между присъстващите в първите няколко реда...   

Стан Колев се мерна за малко към 23.30, предизвиквайки възторжени викове на отделни фенове и десетина минути преди полунощ зае окончателно мястото си зад пулта. Вече под съпровод на приветствен рев от цялата тълпа. Ако не сте виждали Стан на живо, няма да разберете колко убийствено магнетично артистично присъствие има този човек. Въпреки 40-те си години, с фигурата си на бивш манекен той има излъчване на холивудска звезда или дори... месия.

Стан започна шоуто си с кратко ембиънт интро, като използва не само плеърите и компютъра си, но и клавира "Корг" – вероятно за изненада на онези, които не знаят, че той си е пълноценен музикант: свири на барабани от 5-годишен. След това на сцената се появи първият му гост, Белослава, и двамата стартираха с леко, съвсем лаундж парче. Второто им изпълнение - популярното "I Know", в което Белослава се изявява под името Бубу, вече вкара ритъма и настроението в точния BPM и публиката избухна още по-възторжено.

Нататък на сцената се появиха последователно народните певици Поли Хубавенска, Снежанка Борисова и Кунка Желязкова и... стана страшно. Поли пое на живо вокалите на Албена Вескова и когато от боксовете бликнаха песните за "Малката мома", залата просто мина в друго състояние на реалността. Хората пяха "Event Horizon" и "Luminal" като хитове, а Стан услужливо kill-ваше саунда, за да им даде възможност да попеят.

"Понякога правя и хитове за "дъ биг руум", не може без това", каза ми той неотдавна. "Но принципно музиката ми е много по-дийп. Не искам да бъда велик диджей или продуцент, искам музиката ми да докосва хората. Самият аз като я правя, настръхвам", сподели още Колев. Именно това последва нататък в шоуто. Авторската музика на Стан е прогресив хаус, много фънки и грууви, една идея меланхолична и леко мрачна, но усещането, в което вкарва слушателя, е абсолютен транс. Когато отгоре бликнат и българските фолк вокали, чувството става наистина неземно и леко религиозно. Трудно е да не настръхнеш в този миг, просто всичко древно и българско в кръвта и гените ти започва да крещи неистово.

Пускал съм парчета на Стан и от личен опит знам, че хората изпадат в лек шок, като ги чуят. "Навсякъде по света реагират така" - признава Колев - "Хората не знаят нито какъв е този език, нито какво се пее, но като чуят българските фолк вокали, веднага вдигат ръце".

Не е само заради родните фолклорни вокалите. Цялата музика на Стан е изключителна, с много силно авторско присъствие, характерен звук и настроение. Чуждите източници отбелязват това като безусловно признават родния артист за един от най-уважваните топпродуценти на съвременната хаус сцена. Българските фолк вокали, както и деликатно вплетените на втори план партии на кавал, гъдулка или гайди, изпълнени всъщност на същия този синт, само водят до допълнително леко изместване на съзнанието – една малка магия, която владеят пределно малко музиканти в света. Макар и хаус, по-българска музика от тази не мога да си представя, а усещането е определено психеделично.

Шоуто доби и леко комична нотка, когато на сцената се появиха ветеранките от ансамбъл Филип Кутев и солистки на Горан БреговичСнежанка Борисова и Кунка Желязкова. За разлика от съвсем младичката Поли Хубавенска, която пя, скача и се забавлява на сцената, двете стояха статично в единия ъгъл и гледаха ужасно развеселени, изненадани и леко невярващи, че ще пеят пред зала с толкова много хора, дошли да слушат и танцуват точно "такава" музика. В първите мигове те дори пропускаха момента да започнат партиите си и се наложи Стан да ги дирижира от пулта си с познатото "уан, ту, три, фоур... вие сте СЕГА!".

Първият час и нещо, в който Стан Колев изпълняваше с помощта на своите гости и приятели авторската си музика, беше изключително преживяване. Жалко, че не продължи още – диджеят има богата дискография с до едно страхотни парчета и спокойно можеше да откара до сутринта само на тях. Тъй като това е диджейска обиколка -  Awakening World Tour, все пак, той изпрати гостите си и продължи партито с по-традиционна клубна музика.

Основната част от нея беше в модерния тек хаус стил. От време на време Стан забиваше и нещо по-прогресив, а и един-два по-популярни хита (за къде сме без "Pressure" на Надя Али, нали?...), за да поддържа градуса на тълпата. Някъде след 1.30 част от хората започнаха да търсят отдих навън или просто си тръгнаха, но непрекъснато прииждаха нови и нови любопитни, което може да е закръглило бройката на общо присъствалите на вечерта дори на 1000. Сред тях имаше и ветерани като Джорджо Би, който накрая уважи Стан като лично му благодари и го поздрави за шоуто. Големите са си големи – умеят да уважават колегите си.

Краят... настъпи абсолютно внезапно в 3.00 – просто музиката изведнъж... спря. Усетили неочаквано, че всъщност няма да има повече, присъстващите бурно запротестираха и скандираха за още. За щастие, това се оказа фалшив финал. Организаторите съобщиха, че шоуто просто се мести на десетина метра встрани в клуб "Блек Лейбъл" и поканиха всичките малко над стотина останали фенове да заповядат на афтърпартито с безплатен вход.

И те го направиха. Няма и десетина души – сред които за съжаление и аз – решиха, че е време да се приберат, а останалите просто продължиха купона в по-неформална обстановка – вероятно до сутринта, както си му е редът.

Няма смисъл да се обяснява какво безценно, уникално явление е Стан Колев и неговата музика (можеш просто да я усетиш и сам) или какво страхотно преживяване сте изпуснали, ако не сте били в съботната нощ на неговото парти.

Но си мисля, че ако в България имаше нормални, свестни политици и държавници – президент, премиер, министър на културата – не биха пропуснали уникалния шанс да подкрепят и използват Стан, чиято музика е истински културен посланик на България по света.

Но къде ти, българските политици не са и чували за Стан Колев – за тях българска музика е кючекът и чалгата на Ивана, а културният министър с безхаберието си към такова уникално събитие за пореден път доказа, че живее на някаква друга планета.

Докато на тази, на която са младите, образовани и отворени към света българи, за българските културни ценности трябва да се грижи водка "Финландия"...         

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички