Почина Нийл Пиърт, барабанистът на прогресив рок легендите Rush


Почина Нийл Пиърт, барабанистът на прогресив рок легендите Rush

2925

Нийл Пиърт (Neil Peart), барабанистът на легендарната прогресив рок група Rush и автор на много от текстовете на песните ѝ, е починал на 67-годишна възраст в Санта Моника, Калифорния, на 7 януари.

Неговата смърт беше обявена в петък от говорител на семейството. Знаменитият дръмър бе диагностициран с тумор на мозъка (Глиобластом) преди три години и половина. Той страдаше от артрит по време на турнето по повод 40-ия рожден ден на групата R40 Live Тour и се оттегли от музикална дейност след последния концерт в Лос Анджелис на 1 август 2015 година.

Колегите му от бандата публикуваха официално изявление: "С разбити сърца и най-дълбока тъга трябва да споделим ужасната новина, че във вторник нашият приятел, духовен брат и член на групата от повече от 45 години Нийл е загубил невероятно смелата си битка с тумор в мозъка, която води от три години и половина. Почивай в мир, братко! Умоляваме нашите приятели, фенове и журналистите да уважат нуждата на близките от спокойствие и лично пространство в този безкрайно болезнен и труден момент. Тези, които искат да изразят съболезнованията си, могат да направят дарение от името на Нийл Пиърт за някоя от организациите за изследване и борба с рака". Канадският премиер Джъстин Трюдо също отдаде почит на покойния в социалните медии, публикувайки туит: "Изгубихме легенда. Но неговото влияние и наследство ще живеят завинаги в сърцата на любителите на музиката в Канада и по света. RIP, Нийл Пиърт."

Едва ли има запален рокаджия, който да не е чувал това име. Повелителят на ритъма е четирикратен носител на наградата "Барабанист на годината" според престижната класация на списание Drum Magazine. Той признава, че е вдъхновен от най-добрите барабанисти на британската хард рок сцена - митичните Kийт Муун, дръмър на The Who, и Джон Бонъм от Led Zeppelin. Пиърт е автор на пет книги и заклет кулинар. "Когато пиша за история, геология или за природата наоколо, гледната ми точка е от първо лице, единствено число. Това съм аз, минаващ през някой град и разсъждаващ защо нещата са такива, каквито са", сподели музикантът.

Ключов момент в кариерата на Rush: След дебюта през 1974 г. триото се разделя с оригиналния си барабанист Джон Рътси и го заменя с Нийл Пиърт, който става основен текстописец и автор на музиката. Rush е една от най-колоритните канадски банди, която след появата си през 1968 дефинира това, което обикновено наричаме "пауър трио". Комбинацията от сложни китарни рифове на Алекс Лайфсън, уникалния, леко писклив глас на басиста Геди Лий (по рождение Гари), и машината с палки – Нийл Пиърт, стават символ на съвременния прогресивен хард рок. Сред  знаковите им достойнства са наситеният звук с контрасти на акустика и тежък тътен, здрави рифове, виртуозни сола, майсторско пеене и типичната смяна на темпото в отделните композиции, залегнали в основата на интригуващи концептуални албуми. Саунд, който и през 2020-та звучи ако не така актуално, то поне достолепно и достоверно. Темите на бандата винаги са били впечатляващи – пътешествия в бъдещето, космически сблъсъци, човешката самота и изолация. Научната фантастика, фентъзито, историята и философията вдъхновяват триото, прославено с виртуозните си музикантски умения, сложни композиции и еклектичните поетични мотиви. Така например творчеството на писателката Ayn Rand оказва силно влияние върху бандата и това се отнася особено до нейния роман "Химн" от 1938 г. Творбата става основа за четвъртия им студиен албум "2112" (1976 г.), в който  флагманите на арт рока разглеждат събития от бъдещото.…През 2062 в резултат от междузвездни войни се създава съюз на планетите от цялата галактика под управлението на Червената звезда от Слънчевата федерация. 50 години по-късно, през 2112, светът се контролира от жреците на Храма на Сиринкс, които определят съдържанието не само на всички писмени материали, песни, картини и т.н. – но на всеки аспект от живота.  

Към края на 80-те, Ръш  се връщат към по-китарния си облик. Последната им продукция е "Clockwork Angels" (2012 г.), която се сдобива с награда "Албум на годината", присъждана от Наградите за прогресив рок. Турнето в подкрепа на това издание започна през септември 2012 г. и продължи до август 2013 година. През 2019 г. Classic Rock определи "Clockwork Angels" като № 1 албум на десетилетието.

Групата има сертификат за 24 златни, 14 платинени, и 3 мултиплатинени албума. Получи седем номинации за "Грами", но така и не спечели награда. Съставът е носител на няколко награди "Джуно", въведен е в Залата на славата на канадската музика (1994 г.) и в Залата на славата на рок-ен-рола през 2013 година.

Нийл Пиърт е роден на 12 септември 1952 г. в семейството на фермери от Хамилтън, щата Онтарио. Още от малък е бил запален по барабаните, свирейки с пръчки върху детската кошарка на сестра си, по собствените му признания. На 13-годишна възраст е записан на уроци по барабани и оттам тръгва пътят му към рок славата. С течение на времето талантливият музикант се увлича и по суинг и джаз звученето. Освен с невероятната си техника на свирене, той е известен в музикалните среди и със своята издръжливост, както и с нестандартните си и революционни комплекти, които понякога достигаха 40 барабана.

Снимка: AP

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички