"100 причини" от Мария Илиева. Певицата се отправя на национално турне
Любими БГ изпълнители ще пеят в Пловдив на "Концерт с кауза". "С песен и стих в сърцата"
Jaya The Cat и Q-Check се присъединяват към големия летен концерт на Dubioza Kolektiv в Созопол
Hammerhead (BG): 72 причини да обичаш Metallica - в София и Пловдив
Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"

Finntroll, Metsatöll и Suotana: истински фолк метъл празник в София


Finntroll,  Metsatöll и Suotana: истински фолк метъл празник в София

864

Очаквам концерта на Finntroll, Metsatöll и Suotana в София с нетърпение най-вече заради Metsatöll – група, която много харесвам и следя от много години. 

Група, която гледах на живо през 2010 г. Човече, 2010 г.! Тогава ходих до Виена, а концертът там беше част от съвместното турне на Metsatöll с Finntroll, Rotting Christ и Samael

Сега, на 12 април 2024 г., отново са в компанията на Finntroll. През това време изкараха още 3 албума и са в същия състав с изключение на барабаниста, който бе сменен през 2017 година. Новият се казва Tõnis Noevere. На стария не му споменавам името нарочно.

Но те са втори в програмата на шоуто, организирано от Blue Hills в Mixtape 5. Почерпени отговорно в магазинчето за крафт бира "Носферату" бързо сме дръпнали тегел обратно с моите хора от Metsatöll и Mаthias от Finntroll и сме обратно в клуба преди отваряне на вратите. Съвсем навреме.

Първи са Suotana, които свирят мелодичен дет/блек метъл. Шестчленен състав, който включва и кийбордист. Българската публика харесва този тип многопластови композиции с клавишни и епични харш вокали. Момчетата от Финландия, за които това е първо турне изобщо откакто са банда, са видимо доволни от посрещането, което получават тук. Публиката им отделя внимание и ги подкрепя, сякаш ги познава добре. Подобни гледки ме радват, защото това е идеята на т.нар. съпорт слот – да дава сцена на по-малки и непознати групи. Тези са си заслужили мястото и не го приемат за даденост, благодарни са. Сетът им е 40 минути и публиката е добре разпята, особено на песента с клипа "The Ancient" от албума "Ounas I" (Reaper Entertainment, 2023). Минути преди излизането си на сцената в 19.30 ч. ме питат как се произнасят ключови думи и изрази на български език и се опитват да ги заучат старателно. А преди и след изпълнението си се мотаят около щедро заредения мърч щанд, а там си е все натоварено.

Metsatöll са готови да превземат сцената точно в 20.25 ч., както е по предварително обявения график. Те са от Естония и свирят фолк траш метъл, ако има нужда от стилови определения, в които тази банда така или иначе трудно ще се впише. Самобитни, автентични, истински – и като музиканти, и като хора – това са тези четирима естонци. Tõnis Noevere – барабани, бекинг вокали, Lauri "Varulven" Õunapuu - вокали, китари, торупил (гайда), флейти, канела (вид естонска цитра) и др. традиционни инструменти, Markus "Rabapagan" Teeäär – вокал и китара, Raivo "KuriRaivo" Piirsalu – бас, контрабас, бекинг. Обичам я тая група, а сетлистът ѝ за концерта е подбран чудесно. Започват с интрото "Toona", преливащо в "Katk Kutsariks".

Следвана от хитовата "Vaid vaprust", анимираният клип към която е със запомнящи се визии, оставящи следа в съзнанието. Ще ви въздействат дори по-силно, ако си направите труда да потърсите превод на лириките към нея. Клипът е от картини на световнопризнатия естонски художник Jüri Arrak, чийто уникален и разпознаваем стил рефлектира отлично музиката на сънародниците му от Metsatöll. И както Markus и Raivo споделят в интервю, той е изразил волята си в разговор със своята съпруга творбите му (които вече им е предоставил) да могат да бъдат използвани свободно от групата и след смъртта му, която за жалост настъпи през 2022 година.

После в листа е "Küü" – онази с видеото, снимано под вода... Вече е ясно, че голяма част от присъстващите имат нова любима банда! Идва и още един личен фаворит  - "Kivine maa", в която се използва чудния инструмент еврейска арфа, дръмбой – звучи жестоко... Естествено, си припявам, без да знам естонски, разбира се. Но емоцията и енергията от сцената дърпа силно и следваш глутницата... Гайди, цитри, флейти, в десния ъгъл на сцената, където е мултиинструменталистът Lauri, има всякакви такива традиционни за народната музика на Естония инструменти, които са другият му глас. А гласът на този човек е толкова дълбок, че направо въздухът вибрира като говори и пее. Обявяват "See on see maa" – посветена на родината им - знаем и тази песен, по всичко личи. Всъщност, много от парчетата на четворката са базирани на прочутия неравноделен тактов размер 7/8, характерен за нашия, българския фолклор. Така че вътрешно чувстваме музиката им близка. На надъхващата "Vimm" с клипа с онзи самоделен бас на Raivo с простичкия припев"Vimm!" (което на естонски означава гняв), енергията и ритмиката на композицията така добре дава звуков образ на заглавието, а нашите юмруци, размахвани във въздуха, допълват картинката по най-якия възможен начин. Направо магия... както и във всичките им песни – там, където очакваш да чуеш китарно соло, а то е изсвирено от гайди или пък където двугласия са всъщност с китара и цитра. Великани в композирането, в аранжиментите, тези музиканти притежават и завладяващото умение за представянето на цялото това завършено бижу. Ювелирна изработка на живо по начин, който само те могат. Превзети сме наистина. След още четири парчета е баладата "Ballaad Punastest Paeltest", която по принцип е изпълнявана с дамски гост вокал, не и тук, разбира се, все пак шоуто е от турне с близо 30 дати. Пушек, мрак и една силно ритуална близо 7-минутна "Metsaviha 2"... Настръхваме в транс под съпровода на естонски напеви... потъваме в червените светлини като в пламъци от огън, около който сме се събрали. Изпращаме естонците с "Külmking" и взаимни поклони. Дали не откраднаха шоуто? О, да. За мен, определено изпълнението на Metsatöll е кулминацията на вечерта.

Бърз чейнджоувър и след няколко минути пълният клуб ще скандира името на третата банда, приемана като своеобразен хедлайнър на вечерта - Finntroll.

Фронтменът на групата Mathias (на снимката) ми е обяснил малко по-рано през деня как като тръгнал от вкъщи от Финландия преди 12 дена, температурата била минус 6 и валял сняг, а тук е 26 и как очаква след 3 дена,  когато са в Австрия, температурите да са по-ниски. Сега са при нас и клубът ври и кипи. Финските тролове пътуват на това турне без кийбордист, но достатъчно добре изпълват сцената и с присъствие, и със звук. "Троловете" от Финландия, чийто фолк блек метъл българската публика определено познава и харесва отдавна, са в добро настроение и това се усеща. Тълпата пред сцената също е на вълна купон на макс. Логично, повечето чакат хитовете "Solsagan", "Forsen", химна "Trollhammaren" и "Nattfödd" и те, разбира се, са в списъка с песни на групата в този ред. Едночасовото им шоу е интензивно, с много танци, сценичен дим и светлини, с които сцената изглежда по-дълбока, а дегизировката на гостите - съвсем като истинска.

През целия им сет публиката пее заедно с тях, в ритъма е и кара групата да се раздаде. И колкото и да е клише, финландците ми споделят, че гостоприемството и самият концерт тук са най-добрите от турнето досега, а и са сред най-готините им по принцип.

След края на шоуто, и финци, и естонци, се смесват с феновете пред мърч щанда. Еуфория, снимки, прегръдки и наздравици... Знаете как е...

Снимки на Мирко Станчев

Finntroll:
https://www.facebook.com/share/p/CZNA9PWKPFzSapiC/

Metsatöll:
https://www.facebook.com/share/p/Q65x9fE6yU8sEeu5/

Suotana:
https://www.facebook.com/share/p/QDgrCW5MwBKzbeQM/
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички