"100 причини" от Мария Илиева. Певицата се отправя на национално турне
Любими БГ изпълнители ще пеят в Пловдив на "Концерт с кауза". "С песен и стих в сърцата"
Jaya The Cat и Q-Check се присъединяват към големия летен концерт на Dubioza Kolektiv в Созопол
Hammerhead (BG): 72 причини да обичаш Metallica - в София и Пловдив
Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"

"Тъмната сага" на Iced Earth, разказана в "Картини от една изложба"


"Тъмната сага" на Iced Earth, разказана в "Картини от една изложба"

1001

Iced Earth е американска хеви метъл група, създадена през 1984 г. в Тампа, Флорида, а в момента е базирана в Кълъмбъс, щата Индиана.

Издават своя дебютен албум през 1990 г. и оттогава тяхната дискография наброява дванадесет студийни албума, четири EP, три компилации, три бокс сета, три албума на живо и единадесет музикални видеоклипа. 

Групата умело съчетава влиянията на траш метъла, пауър метъла, прогресив метъла, спийд метъла и новата британска вълна в хеви метъла, както и в епичния пауър метъл. Тя е също така известна и с често променящия се състав, при което само Jon Schaffer, лидер на групата, ритъм китарист и автор на повечето композиции, остава постоянна величина. Силно впечатление прави умелата оркестрация в някои от албумите, мащабните композиции и епичното звучене, съчетано с елементи от направлението уърлд мюзик.

В своя четвърти студиен албум "The Dark Saga", или "Тъмната сага", те разказват история, базирана на комикс историите "Споун" от канадеца Todd McFarlane, чието начало е още през 1992 г. Ето как стигат до този история по думите на певеца Matt Barlow: "За Коледа бях купил за момчетата от групата някои неща от творчеството на McFarlane. И когато Jon Schaffer попита "какво е това?", аз му казах, че това е Споун, и така въведох Jon тази вселена. И тогава той просто беше погълнат, което, ако го познавате, знаете, той се потапя изцяло в материята. И веднага щом се пристрасти към Споун, изкупи всички комикси, навлезе много дълбоко в цялата концепция за героя и света, и заяви, че това е страхотна идея за албум. И просто започна да пише. Той по това време беше просто чудовище за композиране и съчиняване на текст. Jon просто си е такъв – вкарва цялото си същество в нещото, върху което работи. И така албумът наистина беше създаден много, много бързо. Когато имаш нещо наистина смислено и интересно, то поражда такава страст.  McFarlane беше засегнал нещо наистина ново и специално за времето си", завършва Matt Barlow.

Историята в албума ни представя Споун, псевдоним на бившия специален агент подполковник Ал Симънс, предаден от бившите си началници, който не може да забрави Уанда, любовта на живота си. За да може отново да бъде с нея, той продава душата си на дявола като ръководи злите му армии. Но когато се връща към живота, вече с облика на демон, открива, че Уанда се е омъжила за неговия най-добър приятел Тери. Останал сам и изпълнен с ярост, Споун в ролята на паднал герой постепенно се насочва към злите сили в тъмносивата зона между доброто и злото.

"В този албум разказваме мрачна любовна история – обяснява Jon SchafferТова е трагедия за  живот и смърт, за рая и ада, с ярки противоположности и просто мрачна фантазия. Взех герои от комиксите и ги използвах в моите песни. Някои песни са написани по комиксите, но имаше и мои собствени идеи, които също влязоха в албума, добавих различни идеи, плод на моето въображение".

Повествованието в албума "The Dark Saga" се води от различни гледни точки – на Ал Симънс, или Споун, главният герой, както и от неговия зъл ментор и враг Осквернителят, принцът на ада Малеболгия ("Последният смях") и небесният ловец на глави Анджела.

Сергей Шишов ще представи "The Dark Sagа" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 30 март, след новините от 22.00 ч.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички