Жега, емоции и буреносен финал на DJ Retro Fest във Видин


Жега, емоции и буреносен финал на DJ Retro Fest във Видин

6748

Как се прави четиридневен ретро фестивал по време на криза в най-бедния град на Европейския съюз?

Отговор: Невъзможно! И все пак .....

Третото издание на DJ Retro Fest 2012 във Видин, който мина под наслов "50 години "Телеграф Капия", беше най-трудното, най-истеричното, най-рисковото и най-...нелогичното. Но затова пък се получи най-успешното досега! Напук на авариите с електричеството, чудовищната жега и гадната буря, започнала буквално в първата минута на последната вечер.

Вечер, в която моя милост отбеляза 30 години на диджейcката сцена и която ще помня цял живот. Никога, ама никога не съм допускал, че ще водя ретро парти под дъжд на открито, завит с найлони. Че ще смесвам без слушалки в тъмницата, без да знам кой е следващият трак, под заплахата всеки момент да ме изпържи тока. А стотици хора ще останат в такова време с часове на открито и дори ще танцуват мокри на дансинга.

Благодаря ти, Видин, че се събуди!

Първият ден не беше никак обнадеждаващ. Започна апатично, с много хора, но почти никой пред диджеите, като изключим подскачащите хлапета, които гонеха светлинките. Толкова!

Реплика на djsupermax (Ники Русиновски):

"Направил си чуден фестивал за 4-годишните! Определено много му се радват!".

През втория ден нещата започнаха да се случват. DJ Jeffy (Тодор Живков) най-после успя да вдигне народа с перфектен микс и адски намахан сет. В късните часове пък гостът DJ Iko (Илия Грозданов) – столичен адвокат, завършил Оксфорд, направо разкова с винилите си. Видин задиша в жегата и взе да си спомня за музикалното си лого от преди години, когато му викаха "градът на черната музика".

Реплика на DJ Iko (Илия Грозданов) по микрофона:

"През 90-те се записах на курс за обучение на млади диджеи при VaGro в Младежкия дом. Мога да ви гарантирам, че тези 80 лева, които дадох тогава, са най-успешно вложените пари в живота ми!"

Ден трети вече окончателно отпусна народа и легендата за "Телеграфа" като мястото на незабравими диско партита най-после оживя с пълна сила. Всички диджеи бяха на ниво, като най-надъхани се оказаха абсолютните дебютанти в проявата – подгряващият съпорт на DJ Alex и часовият сет в официалната програма на рапъра Jims (до ВаГро, вляво на снимката), който открито призна, че не е диджей, но буквално взриви с перфектен подбор от европейски и американски хип-хоп и ар-ен-би, поднесен като типично емси.

Реплика на Jims (Георги Дечев):

"Васко е най-странният рапър на света. Реди хип-хоп, ходи по рок концерти, снима се с метъли и прави (често) клубни партита изцяло със сръбска поп и рок музика!".

Последния ден (неделя) на DJ Retro Fest 2012 – Видин, бях оставил за себе си и гост изпълнителите. Идеята беше да си припомним емблематични моменти на култовото заведение "Телеграфа", което не функционира от десетина години вече, и да отбележа тези 30 години живот като диджей с тотален музикален паприкаш за всички възрасти.

Нямаше нищо случайно в подбора на специалните гости. Ицака (IMP) е финалната (засега) точка от историята на видинския хип-хоп, започната на шега от мен в началото на 80-те и доведена до суперкласа към днешна дата от хора като IMP, Jims и още поне дузина други.

Адриана Николова – Печенката пък е тотален идол на тийновете в момента, а аз лично обожавам бийтбокс. И смятам, че този начин на музициране ще навлиза скоростно и бързо ще заеме място почти наравно като това на речитативната музика. Световната шампионка по бийтбокс за 2012 беше пълно попадение. Да те изкарат на бис - в тънещия в апатия Видин, е доказателство за страхотна харизма и талант на младата плевенчанка.

Що се касае до една от най-обичаните български певици Роси Кирилова, нейното участие в програмата на DJ Retro Fest 2012 – Видин си има история. В средата на 80-те години на същото място, където се провежда фестът, правехме едни летни "Нептунови вечери" на открито. Тогава Видин беше развит център с над 70 000 души. Имаше и своя официална класация за българска и чуждестранна музика, която се представяше в дискотеката на Младежкия дом всяка събота.

Та, след като разрових старите тетрадки, се оказа, че една певица тотално е доминирала в родния чарт през онези славни години. И нейното име е Роси Кирилова. Седмица след седмица нейните вечни парчета от 80-те са се слушали на това много специално за видинчани място. Редно беше на юбилея "50 години Телеграф Капия" да им ги изпее и на живо.

Началото на неделното парти започнах с кратко интро на фонограма, свързано с историята на "Телеграф"-а, финалните му реплики обявиха едно китарно соло в "телеграф минор", за което моят приятел и страхотен китарист на групите Рядкапорода и Fallen AngelsЯвор Деспотов, беше качен на кулата над "ТелеграфКапия" в компанията на двама рицари, малко огньове и пушеци. В момента, в който той започна размазващото си 2-минутно соло, пристигна бурята. Само си представете гледката. Дългокос китарист сред ураганен вятър със светкавици над главата. Зверски момент! Виж ТУК какво се случи!
 Последва смесване на китарата на Явор с ремиксирана от моя милост версия на Boney M, върху която той продължи да се надсвирва с бийта в перфектен синхрон. При положение, че това е репетирано само по скайп!

После официално откриване, няколко думи и от кмета на Видин – Герго Гергов и ... дъждът започна! А цялата предварително замислена програма се обърна на заден мост. Месеци подготовка и нерви си заминаваха заради една непредвидена от нито един синоптик природна стихия. Хората на Видин обаче не се дадоха, за което просто нямам думи как да им благодаря.

Решихме да отложа моите междинни сетове и да пуснем гостите, докато не е ударил пороят. А след като и Роси Кирилова изпя последното си парче и напълни дансинга до пръсване, се започна най-якото и незабравимо за мен "мокро диско парти" в живота ми.

Дъждът ту се усилваше, ту спираше. Мина полунощ, а никой не смяташе да ходи да спи преди работния ден. Представителите на марката бира, която ни подпомагаше, определено се трогнаха от тази всеотдайност и решиха да раздават табли с безплатна бира за мократа агитка на дансинга. Оттук насетне вече можех да си позволя да смесвам без грам притеснение Еди Грант с Rammstein и Vanilla Ice (Ванила Айс) с AC/DC! Тотално удоволствие под найлони :)))

Три часа след полунощ (малко просрочихме, извинявам се на бабите в квартал "Калето"), DJ Retro Fest 2012 приключи с един китарен инструментал. Приключиха и едни неусетни 30 години зад пулта.

Да поспим два дена, чак после ще се решава дали е време за пенсия или пък за ново начало!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички