Полет към звездите с Hooverphonic


Полет към звездите с Hooverphonic

4385

Не им е за пръв път да стъпват на българска сцена.

Не им е за пръв път и да си сменят вокалистката. Но с тази, твърдят единодушно Hooverphonic, са уцелили десетката. 18-годишната Лука Крюисберг се появи на сцената, покрита с черна качулка като някое приказно същество, излязло от фламандска история за елфи, и впечатли с необикновено зрелия си и стабилен глас още в първата минута.

Първоначално известна като Hoover, групата е основана от басиста Алекс Калие, кийбордиста Франк Дюкен и китариста Реймънд Гийртс през 1995 година. През 1996 г. песента им "2 Wicky" бе включена в саундтрака на филма "Открадната красота" на Бернандо Бертолучи и съставът получи световна известност. Следващият диск "A New Stereophonic Sound Spectacular" е издаден в САЩ през 1997 г. и именно тогава музикантите променят името си на Hooverphonic, за да се избегне объркване с други състави, озаглавени Hoover, както и с известен американски производител на прахосмукачки.

Изненадващ факт е, че белгийската публика избра Hooverphonic да представи страната в конкурса "Евровизия" 2020 в Ротердам. Но, като се замислим, този конкурс отдавна не е това, което беше.

Що се отнася до концерта, на който успяхме да се насладим в петъчната вечер, то той щеше да донесе далеч по-плътна емоция, ако беше в някой по-уютен столичен клуб. Намирам, че зала "Универсиада" не е най-подходящото място за стила и звученето на Hooverphonic.  Но този малък дискомфорт много бързо бе забравен с появата на белгийците. Светлините, пушеците и саундът, които идват от сцената, създават сюрреалистично чувство, че си в училищен физкултурен салон, в средата на 90-те, когато Hooverphonic всъщност започваха да се промъкват в света на музиката. Еклектичната смесица от поп, трип-хоп, джаз, електроника и рок е толкова добре съчетана и многообразна, че още в самото начало приковава фокуса на публиката и едновременно с това я понася и отпуска. Понякога пък те спохожда усещането, че си в звуковата среда на някой от филмите на Дейвид Линч.

Световното турне на бандата е посветено и на популяризирането на най-новия ѝ - 10-ти студиен, албум "Looking For Stars", записан с вокалите на нежната Лука Крюисберг. Тя е не само най-новият член на формацията, но и най-младият. Шокиращо млад. Ненавършила още пълнолетие, тя се присъединява към Алекс и Реймонд след победата си в петия сезон на предаването "Гласът на Фландрия" през 2017 година. Меланхоличият, но силен и красив глас на крехката певица кара всички съдии да натиснат бутона и да се гласуват за нея. Участието ѝ  във формата преминава под менторството на басиста и основател на групата Калие, а песента, с която печели одобрението на всички, е... разбира се, "Mad About You". Тя бе сред букета от хитове, които българските почитатели получиха, заедно с магистралните "2 Wicky", "Еden", "Amalfi" и "Badaboum".  

И, въпреки че русокосото изкушение е седмата вокалистка в 24-годишната история на Hooverphonic, на сцената и към днешна дата музиката им звучеше сякаш създадена тъкмо за нейния учудващо стабилен и леко мрачен глас. Критиците определят блендата ѝ още като колкото хипнотизираща, толкова и примамваща, която се превръща веднага в центъра на шоуто. Няма китарни сола и интервали за останалите инструменти - всичко сякаш е структурирано така, че да изпъкне този наистина уникален глас. Самата фронтдама беше повече от сдържана и обрана в поведението си на сцената, стилно облечена в различни тоалети, загатващи софистициран сексапил, и рядко комуникираше с публиката. Разчиташе, че хората просто ще я слушат как пее. И те слушаха.

Умишлено опростено до елегантно-пастелно, шоуто беше напълно лишено от зрелищни финтифлюшки. То акцентира единствено върху изкуството на музиката. И, макар че е трудно да се определи какво точно превръща тази група в толкова уникална и различна, със сигурност е удоволствие да си част от преживяването Hoovephonic. Още повече пък на живо.

И така, чрез светлинните нюанси на червено, синьо, жълто и сребристо, бликащи и от песните, хедлайнърите безпроблемно ни разходиха из историята на дългогодишното си творчество и ту ни потапяха надълбоко в емоционалните ни светове, ту ни носеха като върху облак.

... Ето, с поглед, все още зареян нагоре към звездите, щях да пропусна факта, че вечерта бе подсилена с още едно колоритно женско вокално присъствие. Това на Алекс Раева в компанията на една от най-успешните ни ню джаз и чил аут формации - Mind Тrips. "Дълго чакан лукс" - така определи работата си с бандата в свое интервю Алекс. Че е искрена, стана ясно от начина, по който с удоволствие и чувство покри фронта на целия сет и се раздаде изцяло. Певицата беше сърцато "обгрижена" от Александър Георгиев (китара), Бурян Маслев (бас), Владимир Митин (тромпет), Панайот Ангелов (перкусии), Стефан Цеков (барабани) и Ясмин Исинов (клавир).

Голяма част от репертоара им бяха парчета, включени в актуалния албум "My", с който славно се завърнаха в светлината на прожекторите преди точно година. Вече с Алекс Раева зад микрофона. Въпреки че бандата е основана преди цели 20 години, музикантите са известни перфекционисти, които издават рядко сингли или дискове, а го правят винаги и само, когато има какво ново и интересно да кажат.

Те също получиха своя достоен съпорт от нашумелия DJ Мартен, чийто сет стартира фиестата с възможно най-стилните и купонджийски градуси на парти настроението.

Снимки на Фелия Барух - в секцията "Галерии"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички