Jesus Christ Тhe Exorcist в Картини от една изложба


Jesus Christ Тhe Exorcist в Картини от една изложба

3182

Калифорниецът Neal Morse има репутацията да е сред водещите имена в съвременния прогресив рок.

Паметно е участието му в такива супергрупи като Spock's Beard и Transatlantic, където оставя ярки следи с композиторските си дарби и клавирни умения. На върха на славата си с тези две формации, през 2002 година той се покръства и ги напуска. Причината е неговата дълбока християнска вяра, която не може да намери израз в контекста на двете групи, а поводът – конкретен епизод с неговото семейство няколко години преди това.

Ето за какво става дума: през 1998 г. лекарите откриват "дупка в сърцето" на новородената му дъщеря Jayda, на която незабавно трябва да се направи сърдечна операция. Преди обаче да влязат в болница, жена му Cherie кани близки приятели (Neal е на турне в Германия по това време) и заедно отслужват в църквата молебен за здравето на Jayda. Завеждат я след това в болницата за операция, подготвят я, правят контролни изследвания, които за всеобща почуда показват, че сърдечният порок е изчезнал без следа.

Neal Morse решава, че това е знак Божий, покръства се и се посвещава в служене на своята вяра. Издава цяла поредица албуми с християнска тематика, своеобразен връх сред които е прогресив рок мюзикълът от миналата година "Jesus Christ The Exorcist", или "Иисус Христос Изцелителят". Ето как започва всичко по думите на автора: "Понякога провидението идва шепнешком, понякога всичко става с неочаквано телефонно обаждане. Един ден, беше през 2008 година, мой приятел от музикалния бранш ми се обади от Ню Йорк и сподели: "Снощи с един приятел слушахме рок операта "Jesus Christ Superstar" и си казахме, че някой трябва да направи нова рок опера, базирана на историята на Иисус Христос. Аз му отговорих – знам кой е той! И продължи да ме убеждава с нюйоркския си акцент, че трябва да напиша епична прогресив рок творба на основата на Новия завет. Аз се засмях и казах, че съм много зает в момента, но ще си помисля. През следващите няколко месеца обаче долових как едно "Да" в отговор расте вътре в мен, най-накрая седнах и започнах да работя върху тази идея като прекарах няколко месеца в написването на първата чернова. Силното чувство, че съм се захванал със свята тема, продължи да нараства и дори ми се счуваха гласовете на хората, които по-късно пееха в оригиналната версия".

Либретото на прогресив рок мюзикъла започва със сцената на разпятието на Иисус Христос и се връща към последните му три години, като ревностният християнин Neal се придържа стриктно към текстовете от евангелията на Матей, Марко, Лука и Йоан. За целите на този проект Neal Morse работи повече от 10 години: става продуцент, съчинява текста и музиката, прави аранжиментите, свири на клавишни инструменти и китари и кани впечатляващ състав от изпълнители: Paul Bielatowicz (соло китара), Bill Hubauer (клавишни инструменти), Randy George (бас китара) и Eric Gillette (барабани). Вокалните партии пък се изпълняват основно от Ted Leonard (Spock’s Beard, Enchant), Talon David, Nick D’Virgilio (Big Big Train, Spock’s Beard), Jake Livgren (Protokaw), Matt Smith (Theocracy), John Schlitt (Petra) и Rick Florian (White Heart). Отделно има включени оркестър и вокални групи, които допринасят за епичното звучене на тази творба в две действия.

Мюзикълът "Jesus Christ the Exorcist" ще бъде представен от Сергей Шишовв предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 18 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички