$ 6 милиона за китарата на Кърт Кобейн от MTV Unplugged


$ 6 милиона за китарата на Кърт Кобейн от MTV Unplugged

3185

Емблематичната китара, с която покойният фронтмен на Нирвана Кърт Кобейн свири в мегапопулярния концерт на гръндж иконите "MTV Unplugged" през 1993 година, бе продадена за над $ 6 милиона на организираното от тръжната къща Julien’s Auctions в Бевърли Хилс наддаване "Music Icons".

Така произведеният през 1959-а инструмент от лимитираната серия Martin D-18E се превърна в най-скъпата китара в света. Инструментът първоначално бе оценяван на $ 1-2 милиона. Точната сума е 6 милиона и 10 хиляди щатски долара. Тя бе заплатена от основателя на компанията-производител на микрофони Rode - Питър Фридман, който обяви, че планира да покаже китарата на серия изложби в целия свят с цел събиране на средства в подкрепа на музиканти, изпаднали в тежко финансово състояние.

Досегашният рекорд ($ 3 975 000) се държеше от китарата Black Strat, принадлежала на легендарния музикант от Пинк Флойд Дейвид Гилмор. Тя звучи в класическите тави на британската банда "The Dark Side Of The Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977) и "The Wall" (1979).

С Martin D-18E Кобейн свири на шоуто на MTV "Unplugged" само пет месеца преди да се самоубие. Китарата се продава с нейния поочукан калъф, като в едно от отделенията му музикантът е съхранявал хероина, към който е бил пристрастен в последните години от живота си. Жилетката, с която беше облечен по този случай, също беше продадена на търг за  $ 334 хиляди миналата есен.

Концертът се провежда в Ню Йорк на 18 ноември 1993 година, като първото му излъчване е на 14 декември, а лайв дискът, който по-късно печели "Грами" за Най-добър алтернативен албум, е издаден на 1 ноември 1994 година.

За биса Кърт избира "Where Did You Sleep Last Night" на Ледбели и преди да изсвири кавъра, споделя, че би искал да закупи китарата на митичния блусмен от Тексас, чиято цена била стигнала до половин милион долара.

Фронтменът на Нирвана беше открит мъртъв в дома си в Сиатъл през април 1994 година, след като сложи край на живота си с огнестрелно оръжие, припомня "Ройтерс".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички