Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Нов джаз фестивал в Благоевград на 25 и 26 юли


Нов джаз фестивал в Благоевград на 25 и 26 юли

4300

Благоевград ще обедини някои от най-интересните имена на българската и македонската джаз сцени в края на юли.

В продължение на два дни градът с младежки дух ще бъде лиричен, забавен и цветен, напомняйки ни за музиката, която е неподвластна на времето. Фестивалът, организиран от община Благоевград със съдействието на Bulgarian Live Music, ще се проведе на на площад "Македония" от 18.30 ч. на 25 и 26 юли. Вход свободен и съобразен с всички мерки, породени от пандемията COVID-19.

Официалното откриване е в събота с изпълнения на Биг бенд Благоевград, дирижиран от Борис Янев и специални гости Христина Палева - вокал и Надя Тончева - вокал. След тях на сцената ще се качaт Mike Sax & X-Key. Финал на вечерта ще сложат Vlatko Stefanovski Trio (Македония).

Втората вечер (26 юли, събота) ще бъде открита от Петър Салчев и октет Пловдив. След тях ще видим неповторимата Милица Гладнишка, а финалът на фестивала е поверен на Dirty Purchase.

Влатко Стефановски трио (Македония)

Влатко Стефановски е роден в театрално семейство в град Прилеп, Македония. Започва да свири на китара на 13-годишна възраст. Още като юноша той сформира групата Леб и сол, която се превръща в една от най-значимите формации на музикалната сцена в бивша Югославия. Имат издадени 14 албума и реализирани турнета по целия свят. От средата на 90-те години до днес, Влатко развива изключително успешна солова кариера. Някои от по-известните му проекти са "Cowboys & Indians", "Sarajevo", "Vlatko Stefanovski Trio", "Thunder From The Blue Sky". Партньорството му с Мирослав Тадич хвърля нова светлина върху работата на Влатко с акустична китара и по-задълбочените му търсения, свързани с традиционната македонска музика. В последните години Влатко свири и записва заедно с топартисти като Томи Емануел, Сточело Розенберг, Теодосий Спасов, Тони Левин. Композира музика за филми, театрални и балетни постановки. Като солист, Влатко има в историята си многобройни участия с оркестри и ансамбли по света. Някои от тях са лондонският симфоничен оркестър, оркестър MDR Лайпциг, филхармоничен оркестър на Монте Карло, симфониета София, словенска филхармония, Биг бенд на RTV-Сърбия. Стефановски е добре познат на публиката с неговата неповторима техника на свирене и тон. С неговото Vlatko Stefanovski Trio концертира по целия свят. През 2007 г. Влатко е удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" в областта на изкуството от университета "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Скопие.

Dirty Purchase

Dirty Purchase е основана от Христослав Галилеев "Гальо" през 1995 година като клубна формация към заведението Swingin’ Hall в София. От създаването до момента, в групата свирят над 20 известни български музиканти. В началото изпълнителите търсят блус звучене, но с включването на вокалистите Амалия Ненова и Емил Минчев, бендът се насочва към фънк и соул музиката. Наред с редовните си клубни изяви, Dirty Purchase изнасят концерти на множество български и международни сцени. Също така са носители и на първа награда за песен в конкурса на БНР "Златна пролет". Всички от състава са признати професионалисти и участват в много и различни проекти. През февруари 2016 година, Dirty Purchase издават първия си авторски албум "Sweet Sensation".

Mike Sax & X-Key

Милен СтойковМайк Сакс, е саксофонист, флейтист и аранжор. Гастролира в Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавските страни и Китай. Ориентиран е предимно към съвременния смуут джаз и фюжън. В този стил той намира своите съмишленици – квартета X-Key. Формацията е основана от Ленко Драганов – барабанист, композитор и тонрежисьор, Илия Тенев – клавишни инструменти и Иван Иванов – бас китара. Последен се включва младият китарист Никола Панчев. Заедно пътуват из страната и свирят по популярните лайв клубове и джаз фестивали. Програмата им е повлияна от имена като Брайън Кълбъртсън, Джеф Лорбър, Ричард Елиът, Грувър Уошингтън и Майкъл Лингтън.

Петър Салчев и октет Пловдив

Петър Салчев е роден в Пловдив през 1969 година. Добре познат не само на публиката на Балканите, но и на европейската сцена. През 1994 г. печели наградата за най-добър млад изпълнител от "Младежка джаз среща", Пловдив. През 2009 г. гръцката компания "Анокато" издава проекта му с Костас Магинас "The Call". Солист е на Биг бенда на Националното радио и Биг бенд Пловдив. Работил е с Живко Петров, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Петър Петров, Оливер Йосифовски, Костас Магинас, Мариус Поп, Крейг Бейли, Оливие Гато. Гост на сцените на всички джаз фестивали в България. Концертирал е в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ, Турция, Гърция и Румъния. Като солист на октет Пловдив се представя с характерния си стил в изразните средства на съвременното джаз пеене и музициране. Притежава динамика, стил и интелект. В новата си програма през 2020 г. музикантите са подготвили не само интерпретации на класически джаз теми, но и оригинална съвременна музика от последния авторски проект на октета, записан през тази година.

Христина Палева и Надя Тончева

Христина Палева е родена в Благоевград през 1975 година. Завършва висшето си образование в Пловдивския музикално педагогически институт - специалност пиано. Певческият ѝ талант се разкрива, когато като студентка започва да пее в Дамския камерен хор към университета. От 1998 г. и до сега тя е постоянна вокална солистка на Биг бенд Благоевград. По-късно завършва магистратура с поп и джаз пеене при Етиен Леви в Софийския университет. Репертоарът ѝ включва най-популярните джаз стандарти, поп и латино хитове, изпълнявани с Биг бенд Благоевград. Като солистка на Биг бенда е участвала в почти всички негови концерти, както и в 9 издания на Международния джаз фестивал в Банско. Многократно е пяла "All The Way", "When I Fall In Love" и "Something Stupid" в дует с Васил Петров, включително и на Международния джаз фестивал Nisville в Ниш/Сърбия през 2015 г. През последните години е и преподавател специалност "Поп и джаз пеене" към НХГ "Св. Св. К. и Методий", Благоевград. Създател е и ръководи в вокално студио "Фа диез".

Надя Тончева е родена в Казанлък. Завършва Националното музикално училище "Христина Морфова" в Стара Загора, специалност пиано, и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив, също пиано. Тя е утвърдена концертираща певица, пианистка, аранжор, педагог. Гостувала е успешно в Швейцария, Норвегия, Гърция, Египет, Израел, Сирия, Ливан и Канарските острови. На традиционните тържества в кралския двор в Мароко, тя пее на една сцена с мегазвездата Принс. По време на откриването на българската изложба в Лувъра през 2015 г., г-жа Тончева изнася самостоятелен концерт в Париж. Надя Тончева е преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ "Христина Морфова", Стара Загора. За своя принос към българската култура през 2016 година е отличена с почетен знак "Златен век" – звезда, на Министерството на културата. Тя е артистичен директор на "Джаз фест Казанлък", който се организира по нейна инициатива от 2015 г. в града на розите и траките. Артистичен директор е и на "Национална младежка джаз сцена" в Стара Загора.

Милица Гладнишка

Милица Гладнишка е родена в София в музикално семейство, от което наследява таланта и любовта към сцената. Майка ѝ е единствената жена тромпетистка у нас, а сестра ѝ е виолистка в операта в Грац. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" в класа на Пламен Кьорленски, а паралелно с това е учила и оперно пеене при Рени Пенкова. През 1998 г. се явява на кастинг за шоу програма за пеещи сервитьори в клуб "Опера" в София, където работи заедно с Галя и Миро от КариZма, Орлин Павлов, певицата Тони и пианиста Живко Петров. През 2003 г. изкарва курсове по джаз пеене в Лондон, после майсторски клас при Милчо Левиев, следват концерти в БНР и камерна зала "България", изяви във Виена и Грац. Популярна е най-вече от музикалните сцени, където се изявява като певица. В последните години животът на Милица се движи под мотото "Дивото зове" – това е името на джаз бандата, в която заедно с музикантите Васил Спасов, Борис Таслев и Атанас Попов редовно свирят в различни клубове и мероприятия в страната. Пее също и с Михаил Йосифов секстет и много други. Особена популярност на Милица носи и участието ѝ в първия и много успешен сезон на шоуто "Като две капки вода" (2013), където се бори за голямата награда с Рафи. До последно тя е сред най-големите фаворити на публиката, а превъплъщенията ѝ в образите на редица популярни лица от българската и световната сцена остават завинаги в "златния фонд" на шоуто.

http://blgjazz.com/blgfest

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички