Sea Оf Black Festival в Бургас - от правилната страна на Рая


Sea Оf Black Festival в Бургас - от правилната страна на Рая

3826

"Wrong Side Оf Heaven" е името на новата бира от бургаската пивоварна Metalhead.

Когато я пробваш и то на място в самата ѝ производствена среда, нямаш колебания, че си попаднал от правилната страна на Рая.

Тук сме за подгряващото парти на Sea Оf Black Festival, който ще се проведе в Летния театър на 8 август. Загрявката е предишната вечер в пивоварна Metalhead, която е разположена в сърцето на парка на Минералните бани на черноморския град. На ушенце ни свирят Piranha и Алкофилия. А когато за нашето настроение се грижи Шутафронтмен на Piranha, то тогава събитието е с гарантиран висок градус. И в буквалния, и в преносния смисъл. Който помни подробности от шоуто - да каже, аз ще споделя само, че беше готино, а мястото е разкошно за такъв тип забава. Бирата ми да бъде наливана от шефа Бабата, който е зад крановете на бара от време на време, а за магията на хмеленото съдържание получаваш безплатна лекция от Тошко, които е забъркал "Wrong Side Оf Heaven". А, да, и е барабанист на Алкофилия и също толкова замесен и в организацията на феста. Аплодираме за нея още Шиваров. Не забравяме и община Бургас.

Всъщност, общината по същото време се е раздала и на Spice Music Festival, чийто акцент е деветесетарско диско и върви на 7, 8 и 9 август. Интересно - целият град е облепен с плакати за събития от всякакъв тип за целия август и септември. А върху тях -  все логото на общината. Но, ето нещо като за нас – Lokum Fest 2020 през септември...

Обратно към Sea Оf Black Festival 2020, който се провежда за осма поредна година. А началото му може да си припомните тук. Очакваме това издание в извънредната ситуация, която връхлетя света по безпрецедентен начин, бандите в афиша на събитието да са само български, с което сме, разбира се, повече от окей. В моите очи, Sea Оf Black Festival се превърна във форум, на който можеш да разчиташ за среща с независимата музикална сцена на България.

И така, финалният постер за 2020-та е с осем български групи и една чуждестранна. Да, в последния момент организаторите ни изненадват с още едно име в плаката и то е Get Some! от Нидерландия.

Ежегодното събитие вече е спечелило доверието на феновете, така че заявките за летни отпуски се пускат веднага след като стане известна датата на провеждането му. Хората са навити да идат дори без значение коя точно група ще свири. Това е така, от една страна поради факта, че фестивалът винаги е с вход свободен, и от друга, защото марката "Sea Of Black" си отвоюва авторитета. От 2013 г. досега се извъртя голям брой от активните групи на родната сцена и тази SOB дава сцена на младите. Почти забравяме, че е 2020-та, когато, поседнали на капанче в Морската в града, забелязваме наши хора да започват да прииждат към Летния театър.

Минутки след 16.00 ч. първата група вече е на сцената - Engineer Of Death от Троян. Мнозина от присъстващите, както обикновено, висят отвън. Трупат се пред театъра и влизат когато им скимне. После - пак обратно. Класика, която лично аз никога няма да го разбера.  

Следва сет на Surration от Бургас. Те се вълнуват и как няма - вероятно куп роднини и съученици са тук да ги гледат, освен всички онези зяпнали малки и големи, жадни за концерти лица, разпръснати по многобройните седалки, които е трудно да обходиш дори с поглед. Приемат ги добре - джент метълът, струва ми се, (започва да) набира последователи у нас.

Идва ред на Church Of Destiny. Когато гледате тази банда на живо, ви става ясно от раз защо набралата така бързо популярност в родния си град София (Е, окей, де - седем години не са малко) впечатлява. Има нещо заразително в начина, по който преживяват музиката на сцената, отделно от факта, че слъдж/стоунър/груув метълът, който забиват, е на високо ниво. Раздават се и този път, като  качват и нашия адреналин. Групата има ново EP "Black Smoke Eats Out" (2020), намерете време да го чуете. Начинът е с няколко клика в Bandcamp.

Театърът вече е доста пълен. Без да намаляваме темпото, се мятаме на JFT, които залагат на  разчупен стил и също, така да се каже, си водят агитка от София. Но не ме разбирайте погрешно, тук и дума да не става за териториален расизъм. Всички са едно, хората са дошли от всички краища на страната. Иска ми се да е все така, когато се провеждат ъндърграунд концерти тук и там, ама...

Ние сме от поддръжниците на Bestia Ater. Чакаме да видим и чуем как ще звукне новият проект на Киро и Динко Хиперборейски. Записите, пуснати онлайн пресни-пресни преди около месец, са дали добра заявка. Погъделичкали са ни. Кеф е, на живо нещата също са сериозни. На барабаните е Джипа (екс-Corpse), на баса - инж. Видев, китарата е в ръцете на Вили Нешев от Ексхуматор. Тези хора са ударили бая свирня и са обиколили много сцени, затова не им трябва много да се сработят. Свирят благ одлскуулдетец, праволинеен и с щипка подправки точно по вкуса на старата школа дет метъли. Подскачат и всички хлапета, които стават свидетели на шоуто им (да не си помислите, че това е музика само за дърти).

И не че метълкорът на From The Ashes от Ямбол е само за младоци. Настъпват като не излизат от основните рамки на стила. Както се казва, нека сложат основата, а после да надграждат с повече собствени линии и идентичност. Стъпка по стъпка, нали знаете сделката.

Осемдесетарско електро нещо-си под звците, на което изскача разсъблечена мацка. На фона на целия метълизъм, облечен в дънки и тениски с щампи, е като съвременна Саманта Фокс. Може да се каже - почти фал старт за Lunatic Theater. Не че е така по принцип, но трябва да преценяваш  риска от подобен eлектро/готик/дарк уейв експеримент на конкретния терен - не само не особено приятелски настроен към танцувалните ритми, а и като цяло в държава, където подобна сцена липсва. Но! Смелостта им да се появят и да заявят себе си тук май е оценена от част от публиката. Останалата се изнася (пак) извън огражденията на театъра.

Спокойно - всички до един ще са на линия за Gwendydd. Почти изцяло дамската формация ни е "набрала", ние на нея също. Заканваме си се взаимно, и с намигване, разбира се. Разминаваме се няколко, май вече 3-4 пъти, да се срещнем на живо и сега вече няма мърдане. Засичам барабаниста и двигател на бандата Бамби малко преди концерта и той споделя, че вече едва устискват. Свири им се. И с напредването на техния сет, когато вече са ни замерили с коктейл молотов от 3-4 парчета, може да се заключи: репетирали са здраво. Да не си затваряме очите, това че съставът е изграден от млади 18-21 годишни момичета определно играе своята роля и приковава вниманието. Но пък и те не са на тази сцена не за да "изглеждат", а да свирят. Усеща се хем кефа им, хем леко притеснение, което силната подкрепа от страна на публиката издухва бързо-бързо. Някои съзират в Gwendydd нещо от Arch Enemy - все пак свирят мелодичен дет, други хващат Sepultura, трети си мечтаят по-натам да звучат по-деткор. Всеки намира по нещичко, което да си хареса в тях. Те го и предлагат. Съвсем нова формация са (създадена през 2018 година), така че има накъде да се развиват, да бистрят стилова ориентация и... ами, просто да бъдат себе си! Дебютният им албум е готов - озаглавен е "Human Nature". Готови са и с  тениски и потници. Може да ги намерите на предстоящото "мърч експо" BandMerch Day, което ще събере банди и фенове посредством мърч щандове в столичната бирария "Koncept" на 16 август.

И колкото и да са се изцедили всички и на сцената, и пред нея – бая куфеене и пого се върти през целия фест, вниманието ни отново иска Шута. Дами и господа, Александър Първанов (на снимката) ще излезе с Get Some! Оригиналният вокалист на групата е възпрепятстван, и както научаваме в самия ден на събитието, микрофонът ще поеме нашето момче. Ще ни дадат каквото и на двете си предходни гостувания на феста (две, ако съм ги засекла правилно) - здрав хардкор. А където има двама от Brothers In Blood, там има и... парчета на Brothers In Blood.

Знаете, че Светльо, който е китарист на Gets Some! и живее в Нидерландия, е част от BIB от славните времена на плевенската сцена. Та, еуфорично се дерем на "She Said" и "Don’t Say My Name" заедно с Шута, след като той ни въвежда в съдържанието на текстовата част на песните с трогателни интродукции. Бива си го. Затова е и конферансие тази вечер.

А вероятно ще бъде и догодина. 2021-ва, ела ни! Sea Оf Black Festival 2021, ела ни!

Чакаме!

Снимки на Албена Цолова-Бета - в секцията "Галерия

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички