Духът на България в музиката на Фолк скат бенд


Духът на България в музиката на Фолк скат бенд

3697

Откакто свят светува, нашите народни песни и свирни не потъват в забрава.

Те вдъхновяват нови и нови творци да пресъздават за кой ли път в творбите си духа на народната музика. Преди стотина години това е правил Добри Христов, след него така са постъпвали Петко Стайнов, Филип Кутев, Николай Кауфман… Тяхното дело продължава и Кирил Тодоров, композитор и дългогодишен концертмайстор на операта в Стара Загора, с повече от 600 авторски песни и обработки в областта на фолклора.

Фолк скат бенд е неговото върхово постижение при създаването и работата с акапелни вокални ансамбли. Първият от тях е Траяна, сформиран през 1985 година под влиянието на французите от Swingle Singers, който още с първите си изяви печели Голямата награда на фестивала "Тракийска лира" през 1985 година с родопската народна песен "Вечеряй, Радо". Така след време идва ред на изпълненията на Фолк скат бенд. Едноименният дебют на формацията ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба".
 
Във Фолк скат бенд са Кирил Тодоров (композитор, аранжор, диригент, цигулка, вокал и перкусии), Мариана Васева (сопран), Антоанета Крумова (сопран), Диана Георгиева (алт) и Тодор Герджиков (тенор), които идват основно от Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел и са добре запознати с фолклорното пеене. По същото време от другата страна на Атлантика, в Ню Йорк, в началото на 80-те години Bob Haddad - любител етномузиколог, учител и професионален музикант, започва да записва демокасети на традиционни музиканти в апартамента си и създава звукозаписната компания Music Of The World, която бързо се развива и добива популярност.

Не е известно къде и кога Bob Haddad чува за първи път изпълненията на Фолк скат бенд, но през 1996 гoдина той подписва договор с тях в столичния хотел "Хемус", където е отседнал. По силата на този договор той продуцира албум с 13 изпълнения, записани в студио "Балкантон" само за 2 дни. В стилистичен план песните представят своеобразно съчетание на български фолклор и поп музика с бибоп и суинг джаз в многогласна хармония. В допълнение към акапела пеенето Фолк скат бенд тук използват в отделни сегменти ударни инструменти и цигулка.

Сергей Шишов ще представи албума "Фолк скат", издаден в САЩ и Канада със завиден успех, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на Деня на Съединението, събота, 5 септември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички