Зрелищен финал на първото издание на МФФ Синия Дунав във Видин


Зрелищен финал на първото издание на МФФ Синия Дунав във Видин

3019

Завърши първото издание на международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", който се организира от община Видин и Event Masters.

За три дни Видин се превърна в град на традициите, музиката и танците, обединени от любовта към фолклора. На сцената при художествената галерия "Никола Петров" се представиха над 80 певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от България, Унгария, Сърбия и Румъния. Украйна също взе участие във фестивала със специален видеопоздрав от град Рени, Бесарабия, който бе излъчен на сцената на фестивала.

Фолклорният ансамбъл Цвят и оркестър Видин при народно читалище "Цвят 1870" изнесоха концерт, който посветиха на 150-годишнината на културната институция. Гостуващият унгарски ансамбъл Фалмис предизвика аплодисментите на публиката с блестящото изпълнение на унгарски народни танци.

По време на събитието бе представен базар с местни и гостуващи фермери, занаятчии, мандри и производители. Посетителите се насладиха и на фотоизложбата "Дунавска перспектива" на Унгарския културен институт, която бе разположена в Крайдунавски парк. Много деца бяха привлечени от хоротеката и арт работилниците, където рисуваха, оцветяваха, моделираха, откривайки красотата на българската шевица и на народните ни носии.

Гости от цяла България дойдоха да се потопят в богатството на фолклора с разнообразната програма на тридневния международен фолклорен фестивал "Синия Дунав". Виртуозите от оркестър Орфей и Георги Янев (на снимката) демонстрираха богата музикална програма и забавляваха посетителите близо два часа. В края на изпълнението им, публиката пожела продължение на програмата и ги извика  на бис.

В нощта на ансамблите, любимците на видинчани ансамбъл за народни песни и танци Дунав, подариха на феновете си фрагмент от "Северняшка сватба". Уникален и грандиозен спектакъл на "Майсторите на танца", остави без дъх зрителите през втората фестивална вечер. Съвременна, модерна интерпретация на световно етно, дръм и модерно шоу, бе поднесено по нов и изключително атрактивен начин.

За доброто настроение на всички присъстващи в Деня на Съединението известната народна певица Гуна Иванова плени публиката с акапелно изпълнение на космическата песен "Излел е Делю хайдутин". Заедно със своите внучки Ива и Велислава Костадинови, Гуна Иванова омая посетителите с изпълнения от различни фолклорни области, но не пропуснаха и предложенията на видинчани.

От сцената при художествената галерия в Крайдунавския парк заместник-кметът Борислава Борисова се обърна към присъстващите: "Поставихме основите на този фестивал с намерението да съберем във Видин изпълнители на народни песни и хора не само от нашия регион, но и от цялата страна, а също и от други държави, разположени по поречието на Дунав – пълноводната река, която ни свързва в едно семейство. Вече трети ден сме заедно в неповторимата атмосфера на красивия ни парк, обединени от любовта към народните традиции и фолклорното богатство, които всеки народ пази и пренася през вековете. Защото те са неговият уникален код за национална идентичност". Тя благодари за професионализма на екипа на Event Masters, както и за съдействието от страна на Унгарския културен институт и общините от Сърбия и Румъния, които изпратиха свои участници във фестивала, на всички самодейци.

Грандиозният финал на първото издание на международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" постави мащабното, огнено и светлинно шоу "Мистика", представено от Masters Оf Тhe Dance.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички