Градът на Хадес


Градът на Хадес

3375

Легендата за Орфей и Евридика е добре позната в цял свят, но с трагичната си версия за участта на двамата, докато оригиналната тракийска легенда е сравнително по-слабо известна.

Тя е представена в "Тракийските хроники", книгата Нави, и в нея Орфей спасява Евридика и "тя остана в царския дворец и храма, скрита от погледите на враговете и любопитните, вярна на своя съпруг и на завета на своя Бог" според "Хрониките на Хаброзалмокс" – Corpus Regum Thracaeliber regum primus et secundus id est Navvi. Трагичната интерпретация на легендата за двамата влюбени вълнува редица изявени творци през вековете, сред които композиторите Claudio Monterverdi, Christoph Glück, Jacques Offenbach, режисьорът Jean  Cocteau и драматургът Tennessee Williams.

Темата се оказва не по-малко привлекателна и за съвременните музиканти, ето как през 2006 г. Anaïs Mitchell, композитор и изпълнител, започва своето пътешествие към нея за своя четвърти студиен албум, продължило и в наши дни с наградата "Грами" през 2020 година за най-добър албум за мюзикъл:

"Хората често ме питат защо исках да преразкажа тази легенда. Истината е, че първите няколко песни просто излязоха от нищото. Това не беше академична идея за митологията на древните гърци или нещо подобно – песните ме доведоха до мита, а не обратното. Но след като започнах, разпознах в героя на Орфей нещо, което мнозина творци изпитват: невероятният му оптимизъм. В подземния свят правилата са железни, не можеш да върнеш на бял свят мъртъв човек – но Орфей вярва, че ако пее, свири и създаде нещо достатъчно красиво, може би ще успее да направи невъзможното, да разтопи сърцето на камъка, да трогне някого. Усетих това чувство... Тогава реших да пренеса действието по време на Великата депресия и да покажа подземния свят като корпоративна бюрокрация, същевременно си мислех и за политическите последици от този свят".

През декември 2006 г. в кафенето Langdon Street в Montpelier, щата Върмонт, тя събира съмишленици от театралния проект DIY и представя първата версия на своята опера пред 60 души в малка зала. Това прераства в студиен албум през 2010 г. (именно той ще прозвучи в "Картини от една изложба"), по-късно виждаме мюзикъл, поставен на сцените в New York, Edmonton и London за да стигне през 2019 година до Broadway в театъра на Walter Kerr, за да спечели осем награди Tony.

Сюжетната линия в албума "Hadestown", или "Градът на Хадес", започва с ухажването на Орфей и Евридика, когато тя го пита как може да си позволи да се ожени за нея и да ѝ даде добър живот по време на икономическата депресия. Той отговаря, че с неговата музика ще им донесе всичко, което пожелаят. Въпреки че е влюбена в Орфей, Евридика изглежда предпазлива и не е сигурна в него. Орфей разкрива как Хадес е изградил своята империя в подземния свят, използвайки брутална сила и хитрост, за да принуди жителите да изпълняват неговите безскрупулни намерения. Хадес твърди, че е единственият източник на пари и заетост, но другите смятат, че ги води до жестоко робство и безропотно подчинение. Хадес изкушава Евридика и ѝ предлага да се присъедини към него в подземния свят, където тя ще бъде материално осигурена и подслонена. Орфей е твърдо решен да спаси любовта си и с помощта на Хермес слиза в града на Хадес. Евридика, която е наета от Хадес и е станала негова любовница, осъзнава каква ужасна грешка е направила, изкушена от неговото богатство и власт. Тя съжалява, че е напуснала Орфей и изразява желанието си да се събере отново с него. Когато Орфей най-накрая достига до Хадес, той го моли да пусне Евридика, като пее песен възхвала на любовта. Песента на Орфей е толкова мощна, че Хадес се чувства принуден да изпълни желанието му с условието Орфей да не се обръща по пътя към повърхността, ако иска да запази Евридика. Орфей тръгва към светлината, но е обзет от страх, защото не е в състояние да зърне Евридика и не знае дали тя наистина го следва, затова се обръща.  Така Орфей е принуден да се върне сам на повърхността на града...

За участие в албума са привлечени в главните роли достатъчно популярни имена: Anaïs Mitchell като Евридика, Justin Vernon (Bon Iver) като Орфей, Ani DiFrancoПерсефона, Greg BrownХадес, Ben Knox Miller (The Low Anthem) – Хермес, и трите сестри HadenPetra, Rachel и Tanya, като Мойрите.

Сергей Шишов ще представи "Градът на Хадес" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 19 септември, и този път след новините от 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички